Verbind je met ons

Gezondheid

EU reageert op Omicron-variant die vluchten uit zuidelijk Afrika stopt

DELEN:

gepubliceerd

on

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, kondigde vanmorgen (26 november, 8 uur) via Twitter aan dat de Commissie zou voorstellen om de noodrem te activeren om vliegreizen vanuit de Zuid-Afrikaanse regio te stoppen vanwege bezorgdheid over een nieuwe COVID-35-variant, gevonden in Zuid-Afrika en Botswana. Het verbod omvat: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Zimbabwe.

Vanmiddag is de groep Integrated Political Crisis Response, die het bureau van de voorzitter van de Europese Raad, de Europese Commissie, de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO), de getroffen lidstaten en andere relevante actoren verenigt, bijeengekomen en overeengekomen om de noodhulp te activeren. break in te stemmen met het voorstel van von der Leyen. Het Sloveense voorzitterschap heeft de lidstaten opgeroepen om alle inkomende passagiers te testen en in quarantaine te plaatsen.

De Commissie heeft contact gehad met Eurocontrol (de Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart) en het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, dat een aanbeveling aan luchthavens en luchtvaartmaatschappijen voorbereidt. De deskundigengroep over variantie van de EU HERA (de European Health Emergency Preparedness and Response Authority) kwam vanmiddag ook bijeen om deze kwestie te bespreken. Von der Leyen heeft vanavond haar COVID-adviesgroep bijeengeroepen om deze kwestie en bredere zaken die verband houden met de evolutie van de pandemie te bespreken.

Op dit moment is er weinig informatie over het virus, met name of het effect zal hebben op de werkzaamheid van vaccins en andere behandelingen, zoals therapeutische monoklonale antilichamen. Wat wel bekend is, is dat het zich snel verspreidt, hoewel het nog niet duidelijk is of dit komt omdat het zeer overdraagbaar is, of door immuunontsnapping, wat zou betekenen dat de huidige vaccins niet effectief zijn.

BioNTech, de makers van het Pfizer-vaccin, geven aan maanden geleden actie te hebben ondernomen om het mRNA-vaccin binnen zes weken aan te passen en de eerste batches binnen 100 dagen te verzenden in het geval van een ontsnappingsvariant.

advertentie

In België is een eerste geval van de nieuwe variant gevonden.

In een verklaring van vanavond heeft het Witte Huis landen die volgende week bijeenkomen voor de ministeriële bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie opgeroepen af ​​te zien van de bescherming van intellectueel eigendom voor COVID-vaccins, zodat deze vaccins wereldwijd kunnen worden vervaardigd en dat het volgens het nieuws van vandaag belangrijk is om hierover verder te gaan. snel.

Deel dit artikel:

advertentie
advertentie

Trending