Verbind je met ons

Ebola

EU geeft € 7.2 miljoen vrij om de strijd tegen #Ebola in de Democratische Republiek Congo op te voeren

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie wijst nog eens 7.2 miljoen euro toe om haar reactie op de ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo (DRC), die nog niet onder controle is, te versterken. De totale EU-respons tot nu toe bedraagt ​​12.83 miljoen euro in 2018.

De EU-financiering zal partnerorganisaties die ter plaatse werken helpen om extra capaciteit in de getroffen gebieden in te zetten. Het zal het toezicht en de capaciteit verbeteren om slachtoffers van ebola op te sporen, met name vroege gevallen. Het omvat ook de communicatie met getroffen gemeenschappen over risico's en hoe de verspreiding van de ziekte kan worden voorkomen, inclusief psychosociale ondersteuning en voorbereiding op veilige en waardige begrafenissen.

“We need to win the fight against the Ebola outbreak in the Democratic Republic of Congo which has claimed, so far, over 150 lives. Overall EU support includes technical expertise, humanitarian air service, research funding and humanitarian assistance. We are working closely with the World Health Organization and the national authorities to fight the disease. We are not letting our guard down and we will continue our support for as long as it takes,” said Humanitarian Aid and Crisis Management Commissioner  Christos Stylianides.

During the weekend Commissioner Stylianides spoke with Dr Tedros Gebreyesus, Director-General of World Health Organisation. He reiterated the EU’s strong support in the fight against Ebola and discussed the latest developments.

Vanaf het allereerste begin van de uitbraak heeft de EU in de provincie Noord-Kivu diverse ondersteunende maatregelen genomen:

  • De EU-mechanisme voor civiele bescherming werd geactiveerd na een verzoek om hulp van de Wereldgezondheidsorganisatie en een medisch evacuatieondersteuningsteam.
  • ECHO-vlucht, the EU’s humanitarian air service, has transported personnel, supplies and equipment to the Ebola-affected areas since early August. Commission humanitarian experts are on the ground in Beni, the Ebola-affected areas as well as in Goma and in Kinshasa. They are involved in the overall coordination of the response and they liaise daily with relevant actors such as the Congolese Ministry of Health and the World Health Organization. The EU is the only donor having sustained presence in Beni.
  • In aangrenzende landen ondersteunt de EU het Rode Kruis financieel om de paraatheids- en preventiemaatregelen in Rwanda, Oeganda en Burundi te versterken.
  • De Commissie ondersteunt de ontwikkeling van ebolavaccins ook financieel met meer dan 160 miljoen euro, de ontwikkeling van ebolabehandelingen heeft ruim 7 miljoen euro ontvangen en ook diagnostische tests hebben ruim 7 miljoen euro ontvangen.

Achtergrond

Op 18 oktober 2018 werd een bijgewerkt Nationaal Plan voor de respons op de ebolavirusepidemie in de provincie Noord-Kivu gepresenteerd. Dit bijgewerkte nationale plan is een reactie op een aanhoudende uitbraak, die aanvankelijk op 1 augustus 2018 werd aangekondigd.

advertentie

De uitbraak treft de provincies Noord-Kivu en Ituri, beide gebieden waar sprake is van open en aanhoudend conflict, dichtbevolkt en met aanzienlijke verplaatsingen van mensen.

Naast de noodreactie op de twee Ebola-crisissen in Equateur (in mei) en in Noord-Kivu (sinds augustus) voert de Commissie een samenwerkingsprogramma ter waarde van 155 miljoen euro uit ter ondersteuning van de gezondheidssector in de DRC. Dit programma is gericht op het versterken van de diensten zowel op nationaal niveau als in zeven provincies (Kasaï Oriental, Lomami, Kasaï Central, Nord Kivu, Ituri, Hait Uelé, Kongo Central) van de DRC, om de kwaliteit en uitgebreide toegang van gezondheidszorgdiensten te verbeteren voor de bevolking.

Meer informatie

Factsheet over de reactie van de EU op Ebola

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending