Verbind je met ons

Drugs

#VeterinaryMedicines – Een nieuwe stap in de strijd tegen antibioticaresistentie

DELEN:

gepubliceerd

on

Europarlementariërs stemmen over nieuwe regels om het gebruik van antibiotica in de landbouw te beperken en zo resistente bacteriën uit ons voedsel te weren.

Op donderdag 25 oktober stemmen de EP-leden over een nieuwe verordening over geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik om de verspreiding van antibioticaresistentie van dieren naar mensen tegen te gaan, om ervoor te zorgen dat consumenten niet worden blootgesteld aan antibioticaresiduen in voedingsmiddelen en om ervoor te zorgen dat antibiotica effectief blijven tegen infecties . Frans EVP-lid Françoise Grossetête leidt het dossier door het Parlement.

Beperking van het gebruik van antibiotica

Volgens de nieuwe regels zal het preventieve gebruik van antimicrobiële stoffen beperkt blijven tot afzonderlijke dieren en alleen worden toegestaan ​​wanneer dit door een dierenarts wordt gerechtvaardigd en wanneer er een hoog infectierisico bestaat. Collectieve behandelingen – het behandelen van een hele groep dieren terwijl er maar één ziek is – zijn alleen toegestaan ​​als er geen geschikte alternatieven bestaan ​​en na passende rechtvaardiging door een dierenarts.
Bepaalde antimicrobiële middelen zullen worden gereserveerd voor de behandeling van mensen.

Volgens de nieuwe regels mogen diergeneesmiddelen nooit gebruikt worden om slechte omstandigheden in de veehouderij te compenseren of om dieren sneller te laten groeien.


Wat veroorzaakt antimicrobiële resistentie?
 
  • Antimicrobiële resistentie (AMR) is het vermogen van micro-organismen zoals bacteriën en virussen om de werking van een of meer antimicrobiële middelen te weerstaan 
  • De meest voorkomende oorzaken van het ontstaan ​​en de verspreiding van AMR zijn overmatig gebruik en misbruik van antibiotica en de overdracht van resistente micro-organismen tussen mensen; tussen dieren; en tussen mens, dier en milieu. 

EU-normen voor invoer

Handelspartners zullen de EU-normen voor het gebruik van antibiotica moeten respecteren bij de export van voedselproducten naar de EU.
Innovatie stimuleren

advertentie

Stimulansen voor onderzoek naar nieuwe antimicrobiële stoffen zullen worden aangemoedigd om het concurrentievermogen in de veterinaire farmaceutische sector te vergroten en antimicrobiële resistentie te bestrijden.
Dierlijk gemedicineerd voer

De regels voor geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik hangen nauw samen met een andere verordening om het preventieve en collectieve gebruik van antibiotica in gemedicineerd voer te verbieden, waarover de leden van het Europees Parlement op 25 oktober zullen stemmen. Bovendien zullen de voorschriften voor diervoeders met antibiotica altijd na een grondig onderzoek door dierenartsen moeten worden afgegeven. Spaans S&D-lid Clara Eugenia Aguilera Garcia is het lid van het Europees Parlement dat belast is met het sturen van de wetgeving door het parlement.
Volgende stappen

Naast het Parlement moeten de nieuwe regels ook door de Raad worden goedgekeurd voordat ze in werking kunnen treden.
Ontdek wat de EP-leden nog meer voorstellen om antimicrobiële resistentie te bestrijden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending