Verbind je met ons

Algemeen

Wizz Air schort herlancering van vluchten tussen Rusland en de VAE op na reacties op sociale media

DELEN:

gepubliceerd

on

Sinds het begin van de invasie van Oekraïne heeft de Europese Unie een aantal sancties tegen Rusland ingesteld, waaronder het feit dat Europese luchtvaartmaatschappijen geen routes van en naar Rusland mogen exploiteren.

Low-cost luchtvaartmaatschappij Wizz Air vond een manier om het verbod te omzeilen, door te vliegen vanaf Abu Dhabi. Wizz Air Abu Dhabi is een dochteronderneming van het in Hongarije gevestigde Wizz Air, dat in 2019 werd opgericht. Het grootste deel van het Emirati-bedrijf is eigendom van het staatsbedrijf Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ), terwijl Wizz slechts 49% aandelen heeft, dus de dochteronderneming hoeft niet te voldoen aan de Europese regelgeving.

Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij zei: “Wizz Air Abu Dhabi is een nationale luchtvaartmaatschappij uit de VAE die opereert in overeenstemming met de nationale regelgeving en het beleid van de VAE. De luchtvaartmaatschappij hervat haar vluchten naar Moskou om tegemoet te komen aan de vraag naar passagiers die van en naar Rusland willen vliegen vanuit de hoofdstad van de VAE. Alle nationale luchtvaartmaatschappijen van de VAE voeren momenteel rechtstreekse vluchten uit naar Rusland”.

Echter, op 19 augustusth Wizz Air heeft aangekondigd dat het de plannen heeft opgeschort om de vluchten van de Russische hoofdstad Moskou naar Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten te hervatten. In zijn verklaring waarin de vluchten tot nader order worden uitgesteld, maakte Wizz Air geen melding van de reacties op sociale media, waaronder enkele oproepen om de luchtvaartmaatschappij te boycotten, maar verwees alleen naar “beperkingen van de toeleveringsketen in de sector”.

De afgelopen weken heeft het Russische staatsbedrijf Gazprom de stromen naar Hongarije via de TurkStream-pijpleiding opgevoerd, aldus een ambtenaar van het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken en lid van de Fidesz-partij van Viktor Orbán – een regering die herhaaldelijk het Russische Trojaanse paard in Europa wordt genoemd.

Een bedrijf ontsierd door schandalen

Het is niet de eerste keer dat Wizz Air onder kritiek komt. Wizz Air, opgericht in 2003, werd al snel de jongste grote luchtvaartmaatschappij van Europa dankzij de EU-uitbreiding waarbij Hongarije en 9 andere Oost-Europese landen het jaar daarop toetreden tot het politieke blok.

advertentie

Ondanks consistent hoge winsten sinds 2010, haalde het bedrijf onlangs de krantenkoppen na het rapporteren van verliezen van € 285 miljoen en de Hongaarse CEO van het bedrijf József Váradi is onder vuur komen te liggen voor eerdere opmerkingen over stakingsacties en vakbondsvorming van arbeiders.

Het Deense pensioenfonds AkademikerPension verkocht eerder dit jaar zijn belang in de budgetluchtvaartmaatschappij vanwege vermeende ‘mensen- en arbeidsrechtenschendingen’ jegens zijn werknemers.

De European Cockpit Association, die de meerderheid van de Wizz Air-piloten vertegenwoordigt, bekritiseerde onlangs Wizz Air-topman Jozsef Varadi nadat een video was opgedoken waarin hij de piloten en de bemanning vertelde: "We zijn allemaal vermoeid, maar soms is het nodig om die extra mijl te nemen."

Het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) kondigde ook aan dat het Wizz Air onderzoekt en of het de bemanning ertoe aanzet vermoeidheid te negeren. Het zei in een verklaring dat: “EASA erkent dat vermoeidheid een ernstig veiligheidsrisico kan zijn en moet worden geïdentificeerd en naar behoren bestreden. We onderzoeken momenteel de beschuldigingen om te bepalen of en welke verdere ad-hoc toezichtacties nodig zijn.” 

Voor passagiers liggen de problemen dieper binnen de luchtvaartmaatschappij, vooral als het gaat om haar verantwoordelijkheden bij geannuleerde of vertraagde vluchten. Er zijn veel voorbeelden naar voren gekomen van passagiers die op verschillende locaties landen of een slechte ervaring hebben met de luchtvaartmaatschappij in de media als gevolg van het feit dat het bedrijf met krappe marges werkt en geen capaciteit heeft om problemen met bemanningen of vliegtuigen te beheren.

Deze problemen vormen ook ernstige problemen voor het bedrijf, aangezien het probeert uit te breiden in nieuwe markten. Eerder dit jaar verwierp het Amerikaanse ministerie van Transport (DOT) de aanvraag van Wizz Air voor een Foreign Air Carrier Permit (FACP), een vergunning die buitenlandse luchtvaartmaatschappijen in staat stelt om vluchten naar de Verenigde Staten te lanceren. WizzAir heeft geen toestemming gekregen voor Amerikaanse vluchten vanwege zorgen over het veiligheidstoezicht.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending