Verbind je met ons

coronavirus

#Coronavirus - Commissie tekent eerste contract met AstraZeneca

DELEN:

gepubliceerd

on

Het eerste contract waarover de Europese Commissie namens de EU-lidstaten heeft onderhandeld met een farmaceutisch bedrijf, is in werking getreden na de formele ondertekening tussen AstraZeneca en de Commissie. Het contract maakt de aankoop van een vaccin tegen COVID-19 voor alle lidstaten van de EU mogelijk, evenals de donatie aan lage- en middeninkomenslanden of de omleiding naar andere Europese landen.

Via het contract zullen alle lidstaten 300 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin kunnen kopen, met een optie voor nog eens 100 miljoen doses, die pro rata over de bevolking zullen worden verdeeld.

De Commissie blijft soortgelijke overeenkomsten bespreken met andere vaccinfabrikanten en heeft succesvolle verkennende gesprekken met gevoerd Sanofi-GSK op 31 juli, Johnson & Johnson op 13 augustus, CureVac op 18 augustus en modern op 24 augustus.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: “De Commissie werkt non-stop om EU-burgers zo snel mogelijk een veilig en effectief vaccin tegen COVID-19 te bieden. De inwerkingtreding van het contract met AstraZeneca is hierin een belangrijke stap voorwaarts. Ik kijk ernaar uit om ons portfolio van potentiële vaccins te verrijken dankzij contracten met andere farmaceutische bedrijven en samenwerking met internationale partners voor universele en billijke toegang tot vaccinatie.”

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides (afgebeeld) zei: “Onze onderhandelingen hebben nu duidelijke resultaten opgeleverd: een eerste contract ondertekend waarmee we onze toezegging nakomen om een ​​gediversifieerde vaccinportfolio te garanderen om de volksgezondheid van onze burgers te beschermen. De ondertekening van vandaag - mogelijk gemaakt door het belangrijke voorbereidende werk dat is ondernomen door Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland - zal ervoor zorgen dat doses van een vaccin dat, indien bewezen effectief en veilig, in alle lidstaten worden afgeleverd. We verwachten zeer snel aanvullende overeenkomsten met andere vaccinfabrikanten aan te kondigen. “

AstraZeneca en de Universiteit van Oxford hebben hun krachten gebundeld om het potentiële recombinante adenovirusvaccin van de universiteit te ontwikkelen en te distribueren, gericht op het voorkomen van COVID-19-infectie.

Het kandidaat-vaccin van AstraZeneca bevindt zich al in grootschalige klinische fase II/III-onderzoeken na veelbelovende resultaten in fase I/II met betrekking tot veiligheid en immunogeniciteit.

Het contract is gebaseerd op de op 14 augustus goedgekeurde geavanceerde koopovereenkomst met AstraZeneca, die zal worden gefinancierd met de Instrument voor noodhulp. De landen van de "Inclusive Vaccine Alliance" (Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland) die onderhandelingen begonnen met AstraZeneca, vroegen de Commissie om het over te nemen door middel van een overeenkomst die namens alle lidstaten werd ondertekend.

advertentie

De beslissing om het door AstraZeneca voorgestelde vaccin te steunen is gebaseerd op een degelijke wetenschappelijke benadering en de gebruikte technologie (een niet-replicatief recombinant chimpansee-adenovirus-gebaseerd vaccin ChAdOx1), snelheid van levering op schaal, kosten, risicodeling, aansprakelijkheid en de productiecapaciteit onder andere de hele EU kunnen bevoorraden.

De regelgevingsprocessen zullen flexibel zijn maar robuust blijven. Samen met de lidstaten en het Europees Geneesmiddelenbureau zal de Commissie gebruikmaken van de bestaande flexibiliteit in het regelgevingskader van de EU om de goedkeuring en beschikbaarheid van succesvolle vaccins tegen COVID-19 te versnellen, met behoud van de normen voor vaccinkwaliteit, veiligheid en werkzaamheid.

De noodzakelijke veiligheidseisen en specifieke beoordeling door het Europees Geneesmiddelenbureau als onderdeel van de EU-procedure voor markttoelating garanderen dat de rechten van burgers volledig beschermd blijven.

Om dergelijke hoge risico's van fabrikanten te compenseren, voorzien de geavanceerde aankoopovereenkomsten erin dat de lidstaten de fabrikant schadeloos stellen voor aansprakelijkheden die onder bepaalde voorwaarden zijn aangegaan. De aansprakelijkheid blijft bij de bedrijven.

Achtergrond

Het contract met AstraZeneca is een belangrijke stap in de uitvoering van de Europese vaccinstrategie, aangenomen door de Commissie op 17 juni 2020. Deze strategie heeft tot doel alle Europese burgers binnen 12 tot 18 maanden te verzekeren van hoogwaardige, veilige, doeltreffende en betaalbare vaccins.

Om dit te doen, en samen met de lidstaten, sluit de Commissie voorverkoopovereenkomsten af ​​met vaccinproducenten die de lidstaten het recht geven om een ​​bepaald aantal vaccindoses voor een bepaalde prijs te kopen of te kopen, zodra er een vaccin beschikbaar komt.

Geavanceerde aankoopovereenkomsten worden gefinancierd met het Emergency Support Instrument, dat fondsen heeft die bestemd zijn voor het creëren van een portfolio van potentiële vaccins met verschillende profielen en geproduceerd door verschillende bedrijven.

De Europese Commissie zet zich ook in om ervoor te zorgen dat iedereen die een vaccin nodig heeft, het krijgt, waar ook ter wereld en niet alleen thuis. Niemand is veilig totdat iedereen veilig is. Daarom heeft het sinds 16 mei 4 bijna € 2020 miljard opgehaald in het kader van de Coronavirus wereldwijde respons, de wereldwijde actie voor universele toegang tot tests, behandelingen en vaccins tegen het coronavirus en voor het wereldwijde herstel.

Meer informatie

EU-vaccinatiestrategie

Reactie EU-coronavirus

Commissaris Kyriakides ondertekent de overeenkomst

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending