Verbind je met ons

coronavirus

Brief uit Italië over #Coronavirus noodgeval

DELEN:

gepubliceerd

on

Het virus en de angst voor de dood

De carrousel van moderniteit draait niet meer. Het virus schudt de rijke wereld met angst. Het is angst voor de dood die de mens wanhopig probeert uit zijn leven te verwijderen. Bezig blijven, afleiden, ons leven vullen met elke vorm van nutteloosheid en drugs, schrijft Tommaso Merlo uit Milaan, Italië.

Een eeuwigdurende ontsnapping die sinds decennia in de rijke wereld duurt. Omdat oorlogen en tragedies die de planeet beïnvloeden ver weg zijn en met de tijd heeft de rijke wereld zichzelf voor de gek gehouden om onoverwinnelijk en eeuwig te zijn. Dan komt een virus. Microscopisch, stil. En binnen een paar dagen blaast alles op en ontdekken we onszelf fragiel. Fysiek maar vooral van binnen. We merken dat we sterfelijk zijn en alles wat ons omringt, verliest plotseling betekenis. De ijdele dromen van glorie, de rivaliteit en de oorlogen waarmee we ons leven bedwelmen, status en illusies gemaakt van spullen, geld, macht, succes om koste wat het kost veroverd te worden. Rennen, ga naar beneden.

'Zuster Death', zei Sint Franciscus, patroonheilige van Italië. Omdat hij God overal zag, zelfs daar. Omdat hij overal liefde voelde, zelfs daar. Maar religie of persoonlijke geloofsovertuigingen hebben er niets mee te maken. De dood raakt ons allemaal als mens. Hoe dan ook. En de dood behandelen als een "zuster" in plaats van hem te negeren en uit ons leven te verwijderen, zou ons helpen om met een meer sereen verband om te gaan met noodsituaties zoals die aan de gang zijn, maar niet alleen dat.

Het zou ons aanmoedigen om na te denken over wie we werkelijk zijn en onszelf vragen te stellen over ons gedrag en de betekenis van ons leven. Het zou ons helpen te stoppen met ons leven te verstoppen met onzin, te concurreren als poppen, te worden gemanipuleerd door valse messiassen of zinloze luchtspiegelingen. Het zou ons helpen een authentieker leven te leiden, meer op ons afgestemd en daarom gelukkiger. Angst kan alleen worden overwonnen door het onder ogen te zien. Zelfs die van de dood. Moderniteit is meedogenloos en geeft geen uitstel. Gekke ritmes, infobesiteit, oceanen van ijdelheid die niets anders doen dan het gevoel van leegte en verbijstering vergroten. Zielen zijn vervuild als de lucht die we inademen.

Maar de mens is niet alleen een slachtoffer, hij is ook schuldig, en dit komt omdat hij uit angst of hypocrisie ervoor kiest om meegesleurd te worden in de draaikolk van de moderniteit en dan gaat het leven voorbij door excuses te maken. Door handen en voeten te binden met verantwoordelijkheden en beperkingen die eigenlijk keuzes zijn, rollen die eigenlijk maskers zijn, zekerheden die eigenlijk obsceenheid of gezichtspunten zijn, dingen en dingen die je kunt doen die eigenlijk niets zijn. De mens kiest uit angst of hypocrisie om weg te worden gedragen door de kudde en nog erger door de driftbuien van zijn ego.

Een ego wordt steeds meer verwend, steeds onverzadigbaar en vraatzuchtig. Omdat het nooit genoeg voor ons is. Nooit. Niets. Het virus stopt de hectische carrousel van de rijke wereld. Het dwingt ons om het tempo te verlagen, het volume te verlagen, meer tijd met onze geliefden door te brengen, maar vooral met onszelf. Een historische kans om bepaalde vragen te stellen, om de angst onder ogen te zien die ons treft en ons leven te genezen. Omdat we alleen op deze manier de wereld zullen helen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending