Verbind je met ons

EU

Update: Tackling #Cancer speelt niet alleen in de galerij

DELEN:

gepubliceerd

on

De Mona Lisa met een mondkapje terwijl het Louvre gesloten is vanwege het coronavirus? Vandaag misschien niet zo'n raadselachtige glimlach op haar gezicht, schrijft Denis Horgan, uitvoerend directeur van de European Alliance for Personalised Medicine (EAPm). 

La Gioconda, welke betekent 'jocund' - 'gelukkig' of 'gemoedelijk' - ziet er op dit moment misschien wat minder vrolijk uit in de internetmemes, maar we kunnen haar misschien opvrolijken door uit te leggen dat een goed nieuws is dat de EAPM-conferentie van eind maart in Brussel zal doorgaan als gepland.

De Alliantie volgt alle richtlijnen en aanbevelingen, dus hopelijk zijn jullie er allemaal bij. U kunt zich registreren hier.

Afgezien van COVID-19 legt EAPM momenteel de nadruk op het testen van biomarkers en vroege diagnose. Niet het idee ervan, werkt, maar de daadwerkelijke uitvoering. We weten al dat het een goed idee is.

Een van de voortdurende doelstellingen van de European Alliance for Personalised Medicine is het verbeteren van de toegang tot biomarkers en het testen van hoge kwaliteit.

Daartoe organiseerde (en zal) EAPM evenementen organiseren waarin relevante belanghebbenden worden opgeroepen een routekaart te ontwikkelen en ernaar te handelen om de broodnodige vooruitgang op deze gebieden te boeken.

Ook zullen de huidige beperkingen van biomarkers, het gebruik van gecentraliseerde databases en het advies dat voorafgaand aan het testen van biomarkers aan patiënten wordt of zou moeten worden gegeven, aan de orde komen.

advertentie

Zoals het er nu uitziet, speelt moleculair diagnostisch testen een sleutelrol in gepersonaliseerde geneeskunde, aangezien het is ingebed in elke fase van het behandelingstraject - van het verstrekken van betrouwbare informatie die de optimale behandeling voor de individuele patiënt informeert, tot nauwkeurige monitoring van de effectiviteit ervan.   Dergelijke diagnostiek identificeert bepaalde biologische kenmerken, vaak binnen het genoom van het ziekteweefsel van individuen, die de diagnose, prognose of voorspelling van ziekteherhaling kunnen ondersteunen.

deel of wat nodig is, is een beleidskader voor biomarkers in de Europese Unie. Dit zou de lidstaten richting geven en consistente besluitvorming vergemakkelijken, zodat moleculaire diagnostiek en biomarkers in de EU kunnen worden geïntegreerd's uiteenlopende gezondheidszorgstelsels. 

Bijwerken wat er eerder is gebeurd - 'Het is gewoon *zo* 2003'

Een kernpunt van de vraag van de Alliantie in deze arena is de herziening van het bestaande 2003 Europese Commissie advies en optimaal testen/minimum testen.

De toelichting van 17 jaar geleden erkende dat “Te mogelijkheid om kanker te behandelen hangt onmiskenbaar af van hoe vroeg de diagnose wordt gesteld.

"De onverbiddelijke ontwikkeling van de ziekte zou anders agressieve en invasieve vormen van behandeling vereisen, die kostbaar en traumatisch zijn.

"Het enige zekere wapen dat we nu hebben om dit te voorkomen, is secundaire preventie, bestaande uit voorspellende klinische tests, aangezien primaire preventie onderhevig is aan minder beheersbare variabelen, zoals omgevingsfactoren, eetgewoonten en levensstijl, die van land tot land verschillen."

Vijf jaar later, in 2008, kregen we nog een toelichting, waarvan een deel luidde: “Europa wordt nog steeds gekenmerkt door onaanvaardbare ongelijkheden bij de bestrijding van kanker. Om deze reden hebben zowel de EU als nationale staten verschillende projecten gelanceerd, waaronder kankerscreeningprogramma's en nationale kankerplannen. 

"Een goed doordacht, goed beheerd nationaal programma voor kankerbestrijding verlaagt de incidentie van kanker en verbetert het leven van kankerpatiënten, ongeacht de beperkte middelen waarmee een land wordt geconfronteerd. 

"Daarom zou een van de belangrijkste partnerschapsacties moeten zijn om alle regeringen in de EU op te roepen nationale kankerplannen te ontwikkelen, uit te voeren en, indien reeds bestaande, te verbeteren. Dergelijke plannen moeten de ziekte op alle fronten aanpakken - van preventie, screening en vroegsignalering tot hoogwaardige diagnostiek en behandeling en zorg, psychosociale en palliatieve zorg en inclusief kankeronderzoek."

Grote dingen. En het is nog steeds groot omdat er niet genoeg is gedaan, voor alle woorden en ideeën. Het ontbreken van wat de EAPM substantiële vooruitgang zou noemen, is stilzwijgend erkend en weerspiegeld in het nieuwe kankerbestrijdingsplan van de Commissie, een groot project voor de uitvoerende macht van Ursula von der Leyen.

De tijd is dus rijp voor een vernieuwing van EAPM het roept op tot de uitvoerende macht van de EU om er lang en grondig naar te kijken preventieve maatregelen en de relatief nieuwe mogelijkheden die biomarkers bieden.

Zorg duurzaam maken

EAPM heeft zich lange tijd gericht op preventie en vroege diagnose, bijvoorbeeld door middel van screeningprogramma's, en in het bijzonder met betrekking tot kanker. 

Een belangrijk doel van EAPM-stakeholders is om zich te concentreren op de juiste preventieve maatregelen om betrouwbare en duurzame gezondheidszorg te garanderen waar patiënten nu en in de toekomst op de lange termijn baat bij hebben.

In 2003, de Commissie aanbevolen dat de lidstaten empirisch onderbouwde kankerscreening aanbieden door middel van een systematische bevolkingsaanpak met kwaliteitsborging op alle passende niveaus. 

Het zei dat ze screeningprogramma's zouden moeten implementeren in overeenstemming met de Europese richtlijnen voor beste praktijken, waar die bestaan, en de verdere ontwikkeling van beste praktijken voor kankerscreeningprogramma's van hoge kwaliteit op nationaal en, waar van toepassing, regionaal niveau zouden moeten vergemakkelijken.

Aanbevelingen waren er onder andere voor te zorgen dat terdege rekening wordt gehouden met de wetgeving inzake gegevensbescherming, vooral omdat het van toepassing is op persoonlijke gezondheidsgegevens, voorafgaand aan de uitvoering van kankerscreeningprogramma's, terwijl gecentraliseerde gegevenssystemen beschikbaar worden gesteld die nodig zijn om georganiseerde screeningprogramma's uit te voeren.

De Raad bleef bij de gegevens en drong er bij de lidstaten op aan gegevens over alle screeningtests, beoordelingen en einddiagnoses te verzamelen, te beheren en te evalueren, en regelmatig het proces en de uitkomst van georganiseerde screening te monitoren en deze resultaten snel te rapporteren aan het publiek en het personeel dat de screening uitvoert .

Ook opleiding werd genoemd, waarbij de Raad voorstelde dat de EU-landen personeel op alle niveaus adequaat opleiden om ervoor te zorgen dat zij screening van hoge kwaliteit kunnen leveren. 

Centraal stond ook een oproep aan de Commissie om Europees onderzoek naar kankerscreening te ondersteunen, inclusief de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen en het actualiseren van bestaande richtlijnen voor kankerscreening. 

Sindsdien zijn de swetenschap in de geneeskunde heeft zich in hoog tempo ontwikkeld, en het relatief nieuwe concept en de beschikbaarheid van 'Big-data', en alles wat het biedt, duidelijk maken dat de aanbeveling van 2003 veel, veel, veel achterhaald is.

En nu hebben we biomarkers...

In haar ontwerpantwoord op de raadpleging van de Commissie over het kankerbestrijdingsplan heeft EAPM dit te zeggen op ppotentieel van biomarkertesten en geavanceerde moleculaire diagnostiek: 

"Biomarkers-tests waarover we beschikken die reacties op therapeutische of preventieve interventies voorspellen, ondersteunen een gepersonaliseerd kankerzorgplan dat de gezondheidsvoordelen kan maximaliseren en slopende toxiciteit tot een minimum kan beperken. 

"Vasthouden aan een one-size-fits-all benadering voor ziekten zoals kanker is niet langer te rechtvaardigen vanuit het oogpunt van gezondheidszorg of kwaliteit van leven en betekent ook een verspilling van kostbare gezondheidsmiddelen. 

"Initiatieven zoals het Franse Nationale Kankerinstituut's het moleculaire testende netwerk, waarin een kader van 28 regionale laboratoria een nationale dienst verstrekt die behandelingsselectie informeert, vertegenwoordigt een model voor dit type benadering. 

"Patiënten worden zich steeds meer bewust van de voordelen en uitdagingen van gepersonaliseerde geneeskunde en de rol van gepersonaliseerde zorgplannen en nemen deel als actieve partners. in plaats van als passieve ontvangers."

Ondertussen heeft het Europees Parlement moties aangenomen over zaken als longkankerscreening, een zaak die de EAPM voortdurend heeft aangehangen.

Afgezien van dit, EAPM heeft een voortrekkersrol gespeeld bij het promoten van de voordelen van biomarker/moleculaire diagnose, en speelde ook een sleutelrol bij het opzetten van het 1 miljoen Europese genoomproject, dat door een groot aantal EU-lidstaten en andere instanties is ondertekend tot een vrijwillige verklaring gericht op het tot stand brengen van een cohort van ten minste één miljoen genomen tegen 2023.

Geachte commissarissen...

Onder andere de Alliantie dringt er nu bij de Commissie op aan om met haar nieuwe, sterke focus op kanker, investeringen te gebruiken om laboratoria te bouwen, het onderwijs voor testen te vergroten, de kennis en het begrip van testen bij het publiek en in de gezondheidszorg te verbeteren, passende richtlijnen en normen, en meer efficiëntie in termen van zorgbudgetten.

Het komt erop neer dat de meeste experts in het veld het erover eens zijn dat Europa'De gezondheidsstelsels van s moeten zich snel aanpassen om patiënten en burgers in staat te stellen te profiteren van een vroege diagnose van kanker en het sterftecijfer voor deze dodelijke ziekte te verminderen.

Bediscussieerbaar, de lancering van het Beating Cancer Plan is de beste kans in bijna twee decennia. Let is niet verspillen.

Ondanks de enorme verwoesting die momenteel wordt aangericht door het Corona-virus, moeten we niet vergeten dat de wereld de Spaanse griep, H1N1 en SARS heeft overleefd en ook het laatste virus zou moeten overleven.

Virussen komen en gaan. Dat is hun aard. Kanker is altijd bij ons, in zijn verschillende vormen. Omgaan met deze eindeloze dreiging is misschien iets voor de raadselachtige Mona Lisa om na te denken achter haar kogelvrij glas...

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending