Verbind je met ons

Milieu

#Oceana vereist een actieplan voor de bescherming van de 'blauwe bossen' bij #COP25Madrid

DELEN:

gepubliceerd

on

Blauwe onderwaterbossen gevormd door grote zeealgen beslaan minder dan 10% van het oppervlak van terrestrische bossen, maar kunnen evenveel COXNUMX opslaanals hun tegenhangers op het land. Ondanks dat ze wijd verspreid zijn over alle oceanen, worden grote zeealgen niet beschouwd als een sleutelelement in de strijd tegen klimaatverandering.

Oceana roept op tot het opnemen van algenbossen in officiële klimaatplannen en -strategieën, en tot het opstellen van een internationaal actieplan om deze waardevolle mariene ecosystemen te behouden. Oceana presenteert een fototentoonstelling op de VN-conferentie over klimaatverandering (COP25) om de sleutelrol van deze 'blauwe bossen' bij het opslaan van CO te laten zien2 en om te waarschuwen dat we door een gebrek aan bescherming elk jaar tussen de 1% en 7% van hun oppervlakte verliezen.

Zogenaamde 'blauwe bossen', bestaande uit grote zeealgen, zijn wijdverbreid over de hele planeet en duizenden soorten zijn ervan afhankelijk om te overleven. Sterker nog, hoe hoger de biodiversiteit in 'blauwe bossen', hoe meer COXNUMX2 dat zal worden opgeslagen, en hoe veerkrachtiger de oceanen zullen zijn in het licht van destabiliserende bedreigingen.

“Blauwe bossen zijn een van de belangrijkste longen van onze oceanen – we moeten ze beschermen zoals ze verdienen. Wetenschappelijke rapporten hebben de neiging om zich te concentreren op terrestrische bossen, maar zeealgen kunnen maar liefst een vijfde van de COXNUMX voor hun rekening nemen2 opgeslagen door oceanen. Het is essentieel dat het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) hiermee rekening houdt en dat besluitvormers hun bescherming opnemen in het internationale beleid tegen de klimaatcrisis”, aldus Oceana in Europe Senior Research & Expeditions Director Ricardo Aguilar.

De rol van de oceanen als bondgenoten in de strijd tegen klimaatverandering wordt doorgaans ondergewaardeerd, maar tot 1000 ton CO2  kan worden opgeslagen binnen een enkele hectare mariene vegetatie. Zelfs wanneer oceaanecosystemen worden meegenomen in plannen voor klimaatverandering, worden blauwe bossen vaak afgewezen, ook al kunnen ze evenveel COXNUMX opslaan2 zoals mangroven, moerassen en zeegrasweiden gecombineerd.

Meer dan 17 soorten omvatten grote mariene algenbossen, waarvan de volgende tot de meest voorkomende behoren:

  • Bruine algen: deze soorten zijn er in verschillende soorten en maten. Bruine algen kunnen leven op een diepte van meer dan 150 meter, terwijl andere vrij in de open oceaan kunnen drijven. Kelpen zijn de grootste algen ter wereld en bereiken een hoogte van meer dan 30 meter. Tegelijkertijd kunnen ze jaarlijks meer dan 1200 gram koolstof per vierkante meter opslaan.
  • Groene algen: ze komen vaak voor in combinatie met andere zeeplanten en samen bieden ze voedsel en onderdak aan honderden soorten zeedieren. Sommige groene algen zijn eencellig, andere vormen dichte gordels in kustecosystemen en sommige zijn kalkhoudend (dwz ze bevatten calciumcarbonaat). Er zijn meer dan 8000 verschillende soorten groene algen.
  • Rode algen: deze soorten spelen een belangrijke rol in mariene ecosystemen en vormen zeer productieve en weelderige zeeweiden en bossen. Rode kalkalgen vertegenwoordigen belangrijke koolstofputten en kunnen bovendien een zeer lange levensduur hebben, waarbij sommige formaties wel 8,000 jaar oud kunnen worden.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending