Verbind je met ons

EU

#EUGreenDeal #BlueEU #Oceana roept nieuwe Europese Commissie op om oceanen deel te laten uitmaken van EU Green Deal

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement keurde op 27 november officieel de nieuwe Europese Commissie, waardoor de bestrijding van klimaatverandering een van de topprioriteiten wordt. Om de klimaatverandering tegen te gaan, roept Oceana de nieuwe Commissie op ervoor te zorgen dat het herstel en de bescherming van de oceanen volledig worden geïntegreerd in de Europese Green Deal. De nieuwe Commissie zal naar verwachting op 1 december aan haar ambtstermijn van vijf jaar beginnen, een dag voordat de VN-conferentie over klimaatverandering in Madrid van start gaat.

“De EU moet een ambitieuze Europese Green Deal tot stand brengen die de oceaan beschermt – onze cruciale bondgenoot in de strijd tegen de klimaatcrisis. Onderwaterleven is uit het oog, maar kan niet uit het hart zijn”, benadrukt Oceana in Europe Executive Director Pascale Moehrle. “Als de EU de wereldwijde verandering echt wil sturen, moet ze geloofwaardig zijn en het goede voorbeeld geven. De huidige milieuwetten worden niet volledig uitgevoerd en deadlines en doelstellingen worden niet gehaald.”

Oceana dringt er bij de Europese Commissie op aan om deze oceaangebaseerde klimaatoplossingen op te nemen in de Europese Green Deal:

  • Stop overbevissing, de grootste bedreiging voor mariene ecosystemen, die de veerkracht van de oceaan en het vermogen om zich aan te passen aan veranderende temperaturen ondermijnt. De visbestanden worden met meer dan 40% overbevist in de Europese Atlantische Oceaan en met 80% in de Middellandse Zee, waardoor het de meest overbeviste zee ter wereld is.
  • De Biodiversiteitsstrategie 2030 moeten destructieve vormen van visserij uitbannen en de bescherming van herstelgebieden voor visbestanden, kwetsbare mariene ecosystemen en kwetsbare soorten aanpakken. Gezonde en diverse zeeën met overvloedige vispopulaties helpen gemeenschappen die door klimaatverandering worden bedreigd, in stand te houden.
  • Prioriteit geven aan bescherming van 'blue carbon' kusthabitats: kelpbossen, kwelders en zeegrasvelden vangen CO op2 en klimaatverandering tegen te gaan.
  • De bescherming van onze wateren uitbreiden van de huidige 12% tot 30% tegen 2030. Beschermde mariene gebieden beschermen hotspots van het zeeleven en dragen bij aan het herstel van de visserij en de weerbaarheid van ecosystemen tegen klimaatverandering. Ze moeten goed worden beheerd, gefinancierd en verbonden om effectief te zijn - geen 'papieren parken' zoals veel momenteel zijn.

Europa heeft de ambitie om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te worden. De Europese Green Deal wordt de EU-agenda die de ecologische transitie aanstuurt. Dit is een directe reactie op de vraag van burgers om krachtig op te treden tegen klimaatverandering, massale uitsterving en vernietiging van het milieu. Executive Vice President Frans Timmermans zal het vlaggenschipproject leiden, ondersteund door de commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevičius.

Oceana dringt er bij de Commissie en de lidstaten op aan om hun wettelijke verplichtingen na te komen en de huidige kaderrichtlijn gemeenschappelijk visserijbeleid en de huidige kaderrichtlijn mariene strategie volledig ten uitvoer te leggen, die gericht zijn op duurzame visserij, herstel van de visbestanden en het beëindigen van de vervuiling, zodat de zeeën tegen 2020 weer gezond zijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending