Verbind je met ons

Economie

#Eurozone obligatierendementen stijgen door hoop op #Brexit-deal

DELEN:

gepubliceerd

on

De obligatierendementen in de eurozone stegen op maandag (21 oktober) toen beleggers veiliger activa verkochten vanwege het afnemende risico van een Brits vertrek zonder akkoord uit de Europese Unie en in de overtuiging dat het Britse parlement spoedig een Brexit-overeenkomst zou kunnen goedkeuren. schrijven Tommy Wilkes en Yoruk Bahceli.

Optimisme over de brexitonderhandelingen nadat de EU en Groot-Brittannië vorige week een nieuwe deal bereikten, heeft geleid tot een uitverkoop op de obligatiemarkten in de eurozone, aangezien een soort oplossing voor de brexit een belangrijke onzekerheid zou helpen temmen waarmee zowel de eurozone als de Britse economieën worden geconfronteerd.

Analisten zeiden dat de Brexit de dominante motor voor de obligatiemarkten in de eurozone zal blijven totdat later in de week economische gegevens worden vrijgegeven, waaronder flash-indexen voor inkoopmanagers.

Het uitstel van een stemming over het terugtrekkingsakkoord in het Britse parlement op zaterdag heeft het optimisme versterkt, aangezien wetgevers de regering dwongen om uitstel te zoeken voor de deadline van 31 oktober voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

De Britse regering zal nu moeten doorgaan met de wetgeving die nodig is voor de ratificatie van de Brexit-deal, nadat de parlementaire spreker maandag de poging van de regering om over de deal te stemmen, stopte.

Natixis-rentestrateeg Cyril Regnat zei dat berichten in de media die suggereerden dat Johnson zijn deal zou kunnen krijgen, beleggers aanmoedigden om risicovollere activa te kopen en obligaties uit de eurozone schaadden.

Hij zei echter dat de markt nerveuzer zou moeten zijn, omdat de dreiging van een no-deal Brexit bleef bestaan ​​zolang Brussel niet aankondigde dat het de vertrekdatum van de Brexit zou uitstellen.

"Zolang de EU niet klaar is om een ​​duidelijk teken te geven van haar bereidheid om uit te breiden, zie ik niet in waarom we optimistisch zouden moeten zijn over risicovolle activa", zei hij.

advertentie

De benchmarkrendementen op 10-jaars Duitse staatsobligaties bleven maandag stijgen en stegen maar liefst vier basispunten tot -0.34% DE10YT=RR, dicht bij de hoogste niveaus in drie maanden.

(Grafiek: Duitse 10-jarige obligatierente, hier)

Reuters Graphic

Given the scale of the bond market sell-off since the first signs of a Brexit deal emerged – with Germany’s 10-year bond yield rising 21 bps since 10 October – analysts expect any further rise in yields if a Brexit deal is approved to be limited.

Commerzbank-rentestrateeg Rainer Guntermann zei dat hij de rente tot 5 basispunten zag stijgen als een onmiddellijke reactie als een deal wordt goedgekeurd, aangezien "het grootste deel van de Brexit-opwinding nu in de prijs zit".

De vooruitzichten werden ook ondersteund door Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, die optimistisch uitte over de lopende handelsbesprekingen tussen de VS en China en zei dat de geplande tarieven voor december zouden kunnen worden ingetrokken als de onderhandelingen goed blijven verlopen.

Het Brexit-optimisme en de hoop dat een neergang in de economie van de eurozone zijn dieptepunt bereikt, heeft ook de inflatieverwachtingen omhooggestuwd.

Een belangrijke marktmaatstaf voor de inflatieverwachtingen voor de eurozone op lange termijn steeg even tot het hoogste punt in één maand van 1.249% EUIL5YF5Y=R.

"De (economische) gegevens zullen naar verwachting een zeer lichte verbetering laten zien, wat bevestigt dat er een periode van bodemopbouw op komst is", aldus UniCredit-strategen.

Ze voegden eraan toe dat een verbetering in lijn met de verwachtingen al in de obligatiemarkten was ingeprijsd.

Italiaanse obligaties presteerden maandag ondermaats, met een stijging van de 10-jaarsrente met zes basispunten IT10YT=RR.

De Europese Commissie heeft een brief naar de Italiaanse autoriteiten gestuurd met het verzoek om opheldering over haar ontwerpbegroting voor 2020 en Rome zal woensdag antwoorden.

Beleggers bereiden zich ook voor op de laatste beleidsvergadering van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank op donderdag, hoewel er geen significante beleidswijzigingen worden verwacht na de aankondiging van een stimuleringspakket tijdens de laatste vergadering.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending