Verbind je met ons

EU

#ECB – Draghi roept op tot stimuleringsmaatregelen in de eurozone om de investeringen te stimuleren

DELEN:

gepubliceerd

on

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (foto) riep dinsdag (1 oktober) op tot budgettaire stimuleringsmaatregelen voor de hele eurozone om investeringen te stimuleren, en zei dat de laatste stappen in deze richting onvoldoende zijn, schrijft Lefteris Papadimas.

Draghi, die volgende maand zal worden vervangen door Christine Lagarde, versterkte zijn pleidooi voor de regeringen van de eurozone om de economie van het blok uit het slop te halen, als aanvulling op het ultragemakkelijke beleid van de ECB.

“De meest effectieve reactie zou een door investeringen geleide stimulans op het niveau van de eurozone zijn”, zei Draghi in Athene.

De ministers van Financiën van de eurozone plannen geen gezamenlijk uitgavenplan, maar ze zeiden vorige maand dat ze klaar waren om op te treden als de economie verslechterde.

Draghi prees een begroting voor de eurozone die in 2021 in werking zou treden als "een stap in de goede richting", maar hij voegde eraan toe dat het onvoldoende was "in termen van omvang of ontwerp".

Hij zei dat publieke investeringen op nationaal niveau ook zouden helpen. Onder verwijzing naar een studie van de ECB zei Draghi dat het verhogen van de productieve overheidsinvesteringen in Duitsland met 1% gedurende 5 jaar de economie met maximaal 2% zou kunnen stimuleren en de particuliere investeringen met maximaal 2%.

Maar als ook dat niet lukte, bevestigde Draghi opnieuw de toewijding van de ECB aan haar eigen stimuleringsbeleid, waarbij ze vorige maand nieuwe obligatie-aankopen aankondigde en beloofde de geldkranen zo lang als nodig open te houden.

"Welke route er ook wordt genomen, het monetaire beleid zal zijn werk blijven doen", zei Draghi. "De laatste beslissingen van de raad van bestuur hebben blijk gegeven van vastberadenheid ondanks de voortdurend verzwakkende vooruitzichten voor groei en inflatie."

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending