Verbind je met ons

Brexit

Kamerleden bereiden gerechtelijke stappen voor om #Brexit-uitstel af te dwingen

DELEN:

gepubliceerd

on

Britse wetgevers bereiden juridische stappen voor voor het geval premier Boris Johnson de wetgeving probeert te trotseren die hem dwingt om verder uitstel van de Brexit te eisen, oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labour-partij (foto) zei op zaterdag (7 september), schrijft James Davey van Reuters.

Een wetsontwerp van de oppositie dat Johnson zou dwingen de Europese Unie om een ​​verlenging van het vertrek van Groot-Brittannië te vragen om een ​​exit op 31 oktober zonder overgangsovereenkomst te voorkomen, werd vrijdag goedgekeurd door de door het parlement benoemde Hogerkamer, het House of Lords.

Verwacht wordt dat koningin Elizabeth het vandaag (9 september) in wet zal ondertekenen.

De BBC meldde eerder dat wetgevers, waaronder gematigde conservatieven die deze week uit hun partij zijn gezet omdat ze het wetsvoorstel steunden, een juridisch team hebben samengesteld en bereid zijn naar de rechter te stappen om de wetgeving indien nodig af te dwingen.

Corbyn zei dat Labour als partij geen juridische stappen ondernam, maar zich bewust was van de manoeuvres van de wetgevers ter zake.

De regering had geen onmiddellijk commentaar.

Johnson, leider van de campagne om de EU te verlaten tijdens het Brexit-referendum van 2016, trad in juli aan nadat de voorganger van de conservatieve partij Theresa May opstapte na drie mislukte pogingen om via het parlement een deal met Brussel te krijgen.

Johnson heeft gezworen Groot-Brittannië op 31 oktober uit de EU te halen, met of zonder deal met het blok.

advertentie

Hij heeft gezegd dat hij niet van plan is een verlenging aan te vragen en liever “in een greppel sterft” dan de Brexit uit te stellen.

Zaterdag Daily Telegraph De krant meldde dat de premier bereid is de instructie van het parlement te trotseren om een ​​verlenging van het Brexit-proces aan te vragen als hij er niet in slaagt een nieuw akkoord te bereiken.

De krant citeerde Johnson die zei dat hij alleen “in theorie” gebonden was aan de nieuwe wetgeving.

“We bevinden ons op heel buitengewoon terrein als de premier zegt dat hij boven de wet staat”, zei Corbyn tegen Sky News.

Dominic Grieve, voormalig procureur-generaal en een van de 21 conservatieve wetgevers die deze week uit de partij zijn gezet, zei dat Johnson ongeschikt was voor zijn ambt.

“Dit is belachelijk, het is beschamend, het is alsof een vierjarig kind een driftbui heeft”, vertelde hij aan Sky News.

Een voormalige Britse directeur van het Openbaar Ministerie (DPP) zei dat Johnson een gevangenisstraf riskeert als hij weigert de Brexit uit te stellen ondanks gerechtelijke stappen.

“In conventional cases…individuals who are in contempt of court and fail to purge their contempt are liable to be committed to prison,” Ken MacDonald, who served as DPP from 2003 to 2008 and now sits in the Lords, told Sky News.

David Lidington, die onder May vice-premier was, zei dat het gehoorzamen aan de rechtsstaat een fundamenteel principe van de ministeriële code is. “Het tarten van een bepaalde wet schept een heel, heel gevaarlijk precedent”, zei hij tegen de BBC.

Lidington trad af vlak voordat Johnson aantrad.

Johnson heeft gezegd dat de enige oplossing voor de Brexit-impasse nieuwe verkiezingen zijn, die hij op 15 oktober wil laten plaatsvinden en die hem een ​​nieuw mandaat zouden kunnen geven om op tijd uit de EU te stappen.

Twee derde van de wetgevers in het parlement moet vervroegde verkiezingen steunen, maar oppositiepartijen, waaronder Labour, hebben gezegd dat ze óf tegen zullen stemmen, óf zich zullen onthouden totdat de wet wordt geïmplementeerd die Johnson dwingt om uitstel van de Brexit te eisen.

Johnson slaagde er woensdag niet in voldoende steun te verwerven bij een stemming voor verkiezingen. Voor vandaag staat een nieuwe stemming gepland.

Een opiniepeiling over stemintenties bij verkiezingen, uitgevoerd door Survation voor de Daily Mail krant schatte de Conservatieven op 29%, 2 procentpunten lager dan in de vorige peiling, terwijl Labour onveranderd op 24% bleef. De pro-EU liberaal-democraten zaten op 18% en de Brexit-partij op 17%.

Zaterdag zeiden de Britse Kamers van Koophandel bovendien dat een “zorgwekkend groot aantal” bedrijven niet klaar was voor een no-deal Brexit.

Uit een onderzoek onder 1,500 bedrijven bleek dat 41% niet eens een Brexit-risicobeoordeling had uitgevoerd. “Ons bewijsmateriaal versterkt nogmaals het belang van het voorkomen van een chaotisch vertrek op 31 oktober”, zei directeur-generaal Adam Marshall.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending