Verbind je met ons

Brexit

#Brexit – Er zijn plannen om de impact van een no-deal te verzachten

DELEN:

gepubliceerd

on

Brexit, deal of geen deal illustratie afbeelding. ©AP Images/Europese Unie-EP

Als het VK de EU zonder akkoord verlaat, zullen de gevolgen voelbaar zijn voor mensen en bedrijven in heel Europa. De EU heeft maatregelen genomen om de gevolgen van een wanordelijke terugtrekking te verzachten.

De EU heeft herhaaldelijk benadrukt dat zij voorstander is van een ordelijke terugtrekking van het VK uit de Unie. Het sloot een terugtrekkingsakkoord met het VK om ervoor te zorgen dat de twee partijen kunnen blijven samenwerken aan verschillende kwesties in hun wederzijds voordeel, niettemin heeft de EU maatregelen genomen om de impact van een mogelijke no-deal Brexit te verminderen.

Deze maatregelen kunnen de voordelen van het lidmaatschap van de EU niet evenaren. Het zijn tijdelijke, eenzijdige maatregelen. Sommige zullen de wederkerigheid van het VK nodig hebben om van kracht te worden.

Oplossingen voor de lange termijn zijn afhankelijk van toekomstige besprekingen tussen de EU en het VK.

Zie hieronder voor de maatregelen die de EU voorbereiden op een no-deal Brexit:

Visums

Britten zullen dat wel kunnen zonder visum de EU binnenkomen voor korte periodes, op voorwaarde dat hetzelfde geldt voor mensen uit de EU die naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

advertentie

Luchtvaart

Britse luchtvaartmaatschappijen zouden diensten kunnen verlenen aan EU-landen, op voorwaarde dat EU-bedrijven dat ook naar het VK kunnen doen.

Raildiensten

De geldigheidsduur van spoorwegveiligheidsvergunningen zou worden verlengd om de continuïteit van de spoorwegen te waarborgen spoorwegdiensten tussen het VK en de EU, op voorwaarde dat het VK hetzelfde doet.

Wegtransport

Goederenvervoer en bus- en touringcarondernemers uit het VK zou kunnen bieden diensten tussen Groot-Brittannië en de EU, op voorwaarde dat het VK gelijkwaardige toegang biedt aan EU-bedrijven.

Sociale zekerheid

EU-burgers in het VK en VK-burgers in de EU zouden behouden sociale zekerheidsuitkeringen verworven vóór de opname.

Erasmus +

Studenten en docenten in of uit het VK in staat zouden zijn om hun lopende studie in het buitenland af te ronden als onderdeel van de Erasmus + -programma.

Vredesproces in Noord-Ierland

Financiering voor bilateraal vredesprogramma's in Noord-Ierland zou doorgaan tot ten minste 2020 om het vredes- en verzoeningsproces dat met het Goede Vrijdag-akkoord is begonnen, te helpen ondersteunen.

Vissen

Als het VK instemt met volledige wederkerigheid van toegang tot vissen wateren is er een gemakkelijke procedure voor bedrijven om toestemming te krijgen om te vissen. Quotaruil zou nog toegestaan ​​zijn totdat deze maatregelen op 31 december aflopen.

Als het VK niet akkoord gaat, kunnen EU-bedrijven die uit de Britse wateren zijn verbannen, in aanmerking komen voor compensatie uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Defensie

EU-bedrijven zullen nog steeds bepaalde artikelen kunnen uitvoeren die daarvoor worden gebruikt civiele en militaire doeleinden naar het VK.

IN SOMMIGE GEBIEDEN: GEEN BIJZONDERE MAATREGELEN

Op veel gebieden zijn er geen speciale maatregelen om de bestaande relatie met het VK te vervangen in geval van een no-deal. Dit kan leiden tot extra kosten en extra papierwerk en het is een goed idee om contact op te nemen met de relevante autoriteiten van uw land of regio.

Rijbewijzen

Rijbewijzen afgegeven door het ene EU-land worden automatisch erkend door andere lidstaten. Als het VK vertrekt, geldt dit niet meer voor Britse vergunningen. EU-onderdanen die in het VK willen rijden, moeten bij de Britse autoriteiten controleren of hun rijbewijs geldig is, terwijl Britten bij de nationale autoriteiten van elk EU-land waar ze willen rijden, moeten controleren. Internationale rijbewijzen zijn geldig in het VK en de EU.

Huisdieren

Het EU-dierenpaspoort, waarmee uw huisdier mee mag reizen naar een ander EU-land, is niet meer geldig in het VK. Het is waarschijnlijk dat er meer papierwerk nodig is wanneer u uw huisdier van of naar het VK brengt.

Medische behandeling

Volgens de EU-regels profiteren mensen van toegang tot gezondheidszorg tijdens een tijdelijk verblijf in een andere lidstaat met behulp van de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC). Deze regels zullen niet langer van toepassing zijn op Groot-Brittannië. Zowel EU-onderdanen die naar Groot-Brittannië reizen als Britten die EU-landen bezoeken, moeten controleren of hun verzekering de kosten van medische behandelingen in het buitenland dekt. Als dat niet het geval is, kunnen ze overwegen een particuliere reisverzekering af te sluiten.

Voor meer informatie over reizen van en naar het VK, kijk hier website van de Europese Commissie.

Rol van het Parlement

Al deze maatregelen kunnen alleen in werking treden met goedkeuring van het Europees Parlement.

Elk akkoord dat de EU en Groot-Brittannië bereiken – inclusief het terugtrekkingsakkoord en elk akkoord over de toekomstige betrekkingen – moet door het Parlement worden goedgekeurd voordat het in werking kan treden.

Volgende stappen

Geen van deze tijdelijke maatregelen kan bestaande afspraken vervangen. Pas als het VK de EU heeft verlaten, kunnen de EU en het VK, als derde land, kijken naar de toekomstige betrekkingen en wellicht deals sluiten om ervoor te zorgen dat ze kunnen blijven samenwerken aan kwesties variërend van handel tot veiligheid, migratie en verdediging. De politieke verklaring die aan het terugtrekkingsakkoord is gehecht, geeft, indien geratificeerd door het VK, het algemene kader voor hoe deze betrekkingen eruit zouden kunnen zien.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending