Verbind je met ons

EU

#NevadaSemipalatinsk-bewegingsactivisten brengen boek uit over de initiatieven van Kazachstan om een ​​kernwapenvrije wereld op te bouwen

DELEN:

gepubliceerd

on

Vice-president van de Nevada-Semipalatinsk-beweging Sultan Kartoev en leraar aan de intellectuele school van Nazarbayev Askhat Zhumabekov zullen in december een boek uitbrengen met de titel Kazachstan is een architect van een kernwapenvrije wereld. De publicatie van het boek zal samenvallen met de 70e verjaardag van de eerste nucleaire explosie op de Semipalatinsk-testlocatie van de Sovjet-Unie, 150 kilometer ten westen van het dorp Semey. schrijft Zhanna Shayakhmetova.

LR: Hoofd van de regionale jeugdafdeling van Nevada – Semipalatinsk-beweging Ruslan Kibke, Sultan Kartoev, leider van Nevada – Semipalatinsk-beweging Olzhas Suleimenov, veteraan van Nevada – Semipalatinsk-beweging Bolat Serikbayev en Askhat Zhumabekov tijdens de ontmoeting met studenten van de Shakarim State University in Semei op 30 mei

Ongeveer 1.5 miljoen Kazachen hebben geleden onder de 456 kernproeven die de afgelopen veertig jaar op de kernproeflocatie van Semipalatinsk zijn uitgevoerd.

“Dit is een uniek boek omdat het alle materialen bevat die verband houden met de testlocatie in Semipalatinsk. Wij willen dat meer mensen weten over de slachtoffers van de kernproeven en waar mensen onder geleden hebben. Het vertelt over de gevolgen van de tests en wat Kazachstan en onze beweging doen om een ​​kernwapenvrije wereld op te bouwen”, zei Kartoev in een interview voor dit verhaal.

Sultan Kartoev

Het boek zal van groot belang zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van wapenproeven in Kazachstan en de weg van Kazachstan naar een kernwapenvrije wereld. Het toont ook de dialoog tussen de samenleving en de overheid, niet-gouvernementele organisaties en publieke autoriteiten in het land.

“We zijn bereid elkaars initiatieven te steunen, omdat we één doel hebben. De wereldgemeenschap moet zien dat Kazachstan een pionier is in het opbouwen van een kernwapenvrije wereld. En we blijven nog steeds nucleaire ontwapening bevorderen. Ook nucleaire testlocaties moeten gesloten worden, anders blijft er een dreiging van een derde wereldoorlog bestaan. Ons doel is niet alleen om stortplaatsen te sluiten, maar ook om geen kernwapens te hebben. Het is een massavernietigingswapen dat alle naties zal vernietigen”, zei hij.

advertentie

Kartoev benadrukte de rol van de eerste president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev, die in 1991 het historische decreet ondertekende waarmee de testlocatie in Semipalatinsk werd gesloten.

“Nazarbajev en de bevolking van Kazachstan namen de beslissing om het toenmalige vierde grootste kernwapenarsenaal ter wereld op te geven en de testlocatie te sluiten. De wereld erkende onze inspanningen en de Verenigde Naties riepen 29 augustus uit tot Internationale Dag tegen Kernproeven in 2009”, zei hij.

De activisten vieren ook de dertigste verjaardag van de anti-nucleaire beweging Nevada-Semipalatinsk, die wereldwijd meer dan twee miljoen mensen verenigde. De beweging, erkend als ‘een wereldfenomeen’, wordt geleid door schrijver Olzhas Suleimenov. Hij maakte de doelstellingen van de organisatie bekend op het Congres van Volksafgevaardigden van de Sovjet-Unie in 30.

Kartoev herinnerde zich de dag waarop de ministers van Buitenlandse Zaken van Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan op 8 september 2006 in Semey een verdrag ondertekenden tot oprichting van een Centraal-Aziatische kernwapenvrije zone.

“Het was een historische gebeurtenis. De overeenkomst creëerde de vijfde kernwapenvrije zone ter wereld, inclusief die in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, de Stille Zuidzee, Zuidoost-Azië en Afrika. Ik hoop dat als we onze activiteiten voortzetten, we echte resultaten zullen boeken. Ik ben onze president Kassym-Jomart Tokajev dankbaar, die het nucleaire non-proliferatiebeleid van het land voortzet en onze initiatieven steunt. De Kazachse regering heeft wetten aangenomen om de testslachtoffers te beschermen en te ondersteunen. Veel getroffen mensen met een handicap wonen nog steeds in de regio. Niemand kent de gezondheidseffecten van straling op mensen, ook niet op de tweede en derde generatie”, zei hij.

Als deelnemer aan alle grote internationale anti-nucleaire fora is Kartoev al dertig jaar betrokken bij de activiteiten van de beweging. En hij herinnert zich de hele gebeurtenis nog alsof het gisteren was.

“Na elke explosie sprongen kroonluchters in onze huizen, vielen borden en boeken en verschenen er scheuren in huizen”, zei hij. “Mensen wisten niet wat er gebeurde omdat er geen waarschuwingen waren. We wisten dat er een testgebied was, maar we wisten niet wanneer de explosie zou plaatsvinden.”

In 2015 brachten Kartoev en Zhumabekov het boek KAzakhstan's weg naar een kernwapenvrije wereld, uitgegeven door de Duitse Lap Lambert Academic Publishing.

Het eerste deel van het boek ging over het onderzoekswerk van Zhumabekov en studenten van de Semei Nazarbayev Intellectual School. Ze bezochten alle regio's en maten water-, lucht- en landindicatoren om te bewijzen dat de stralingsachtergrond in de Semei-regio 25 jaar na de sluiting van de testlocatie niet verschilt van andere regio's.

“De oudere generatie moet hun ervaringen delen met de jongere generatie. Daarom geven we lezingen gewijd aan vredesstudies op alle scholen in het hele land. Wij willen dat ze pleiten voor een wereld zonder kernwapens. Zolang we wapens hebben, mogen we niet stilzitten”, zei hij.

Kartoev steunt het idee om van de testlocatie een toeristisch gebied te maken.

“Sommige mensen zijn geïnteresseerd in dit gebied. Ze bezoeken de testlocatie, het dode nucleaire meer en het nucleaire geschiedenismuseum in Kurchatov. Er is nu een wetenschappelijk centrum dat de vele gevolgen van testen bestudeert”, zei hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending