Nikolai Petrov (Hieronder) spreekt met Jason Naselli (Hieronder) over een nieuwe golf van protesten tegen de regering van Vladimir Poetin en wat dit betekent voor de toekomst van het Russische systeem.
Senior Research Fellow, Rusland en Eurasia-programma, Chatham House
Senior Digital Editor
Demonstranten bij een bijeenkomst in centraal Moskou op 10 augustus. Foto: Getty Images.

Demonstranten bij een bijeenkomst in centraal Moskou op 10 augustus. Foto: Getty Images.

De diskwalificatie van oppositiekandidaten voorafgaand aan een verkiezing voor de stadsdoema van Moskou op 8 september heeft geleid tot de grootste protesten in de stad sinds 2011 – 12. Toenemende golven massaprotesten bereikten rond 50,000-deelnemers op 10 augustus en er is geen teken dat ze stoppen. Nikolai Petrov verklaart de implicaties van deze protesten en de reactie van het Kremlin.

Waarom zijn deze protesten nu ontstaan?

Sinds de aankondiging van de pensioenhervorming vorig jaar [toen de regering de pensioengerechtigde leeftijd verhoogde zonder publieke discussie of uitleg, om wijdverbreid te protesteren], was er een enorme teleurstelling over de regering in het algemeen en Poetin in het bijzonder, wat heeft geleid tot een daling van Poetin goedkeuringsclassificaties.

Dit heeft een nieuwe politieke omgeving gecreëerd en tegen deze achtergrond kan elke lokale reden dienen als een druppel die de rug van een kameel breekt, een trigger voor ernstige onrust. Er zijn verschillende gevallen zoals deze in de regio Moskou geweest die verband hielden met het probleem van het verzamelen van afval, in de regio Arkhangelsk over de opslag van afval uit Moskou en in Jekaterinburg in verband met de bouw van een kathedraal in een lokaal park.

Nu is het naar Moskou gekomen en de aanleiding was de campagne voor de Doema-verkiezingen in Moskou. Het is belangrijk om te begrijpen dat de stadsduma geen echte macht heeft, dus deze protesten gaan echt over de relatie tussen de samenleving en de overheid.

De politieke machine die Poetin heeft gebouwd en die in het verleden heeft gewerkt, heeft geen rekening gehouden met deze nieuwe relatie. Dus het maakte een fout.

Om geregistreerd te kunnen worden als kandidaat voor de stadsduuma, moet je rond 5,000-handtekeningen verzamelen, wat een behoorlijk groot aantal is, vooral in de zomer wanneer mensen op vakantie zijn. Dit is bedoeld om te voorkomen dat ongewenste kandidaten deelnemen aan de verkiezingen.

Maar deze keer werkte het tegen hen, omdat oppositiekandidaten erg actief waren en erin slaagden om voldoende handtekeningen te verzamelen, terwijl de kandidaten van de regering - die al de relatie met de steeds impopulairere regerende partij, Verenigd Rusland hadden laten vallen - meestal helemaal geen handtekeningen verzamelden. Dit is vrij duidelijk voor de lokale bevolking om te zien; Moskou is verdeeld in 45-kiesdistricten, zodat u kunt zien wie er in uw buurt aan het werven is en wie niet.

Toen de kiescommissie besloot om veel van de handtekeningen van de oppositie ongeldig te maken om te voorkomen dat ze zich als kandidaat registreerden, wekte dit de woede op van mensen die al politiek gemobiliseerd waren om aan de verkiezingen deel te nemen.

De algemene houding in Moskou is voorstanders van de demonstranten. Een nieuwe peiling laat zien dat meer goedkeuren dan afkeuren van de protesten en dat bijna 1 in 10 zou overwegen deel te nemen.

Wie zijn het soort mensen die protesteren?

Het is interessant - in veel gevallen betekent de manier waarop je gebeurtenissen beschrijft meer dan wat er is gebeurd. De regering probeert deelnemers te beschrijven als degenen die geen Moskovieten zijn, die daar van buiten zijn gebracht. Maar in feite zijn er veel jonge Moskovieten daar, wat belangrijk is om op te merken, want hoewel deze protesten de schaal van 2011 – 12 hebben bereikt, zijn degenen die vandaag deelnemen jonger en anders dan degenen die bijna 10 jaren geleden hebben deelgenomen.

Dit betekent dat er een nieuwe generatie demonstranten - maar niet alleen jonge mensen. Uit de cijfers die we zien, is het een goede spreiding van gemiddelde Moskovieten die erbij betrokken zijn.

En voor u was het belangrijkste moment dat hier toe heeft geleid de furore over de pensioenhervorming van vorig jaar.

Ja absoluut.

In 2011 was er algemene teleurstelling over de aankondiging van Poetin dat hij zou proberen terug te keren naar het presidentschap, en verkiezingen in december dienden 2011 als een trigger voor de protesten die volgden. Wat voor de autoriteiten in 2011 fout ging, was het feit dat duizenden Moskovieten verkiezingswaarnemers waren en uit de eerste hand werden geconfronteerd met valsspelen en nalatigheid.

Deze tijd is vergelijkbaar, omdat duizenden Moskovieten zich verzamelden en handtekeningen gaven die zich nu persoonlijk vernederd voelen door de acties van de regering.

Hoe speelt deze situatie zich af in de aanloop naar de verkiezingen op 8 september en daarna?

Als het goed is om te zeggen dat dit niet gaat over de Doema-verkiezingen in Moskou, maar een belangrijkere trend is, dan is 8 september niet het einde van het verhaal. Om maar te zwijgen van het feit dat er in september verkiezingen zullen plaatsvinden in bijna de helft van de Russische regio's, inclusief de gubernatoriale verkiezingen van 16. Moskou werd niet als het belangrijkste slagveld beschouwd - de stadsdoema speelt geen echte rol. In St. Petersburg is er een gouvernementele verkiezing die veel belangrijker is.

Ik denk dat het grootste probleem is dat de regering geen lessen heeft getrokken uit haar mislukte verkiezingen vorig jaar. In 2018 faalden voor het eerst onder Poetin door het Kremlin gesteunde kandidaten in verschillende regio's. Dit had het Kremlin ertoe moeten aanzetten hun houding tegenover verkiezingen te veranderen. Dit is niet gebeurd en wat er nu in Moskou gebeurt, is hier slechts één teken van. We zullen veel meer ernstige problemen in andere regio's zien, aangezien verliezen van de overheid op 8 september het potentieel hebben om opnieuw een nieuwe politieke sfeer te creëren. Ondertussen geeft het Kremlin de schuld aan het Westen.

Dit gaat niet over bepaalde politici die aan de macht komen. Dit gaat erover dat de overheid haar systeem niet overeind houdt. Het kan tot op zekere hoogte vergelijkbaar zijn met de recente Oekraïense presidentsverkiezingen, waarbij iemand van buiten zou kunnen komen om het politieke systeem stap voor stap te veranderen. En het Kremlin, zich hiervan bewust, draait de schroeven vast.