Nikolai Petrov (Hieronder) spreekt met Jason Naselli (Hieronder) over een nieuwe golf van protesten tegen de regering van Vladimir Poetin en wat dit betekent voor de toekomst van het Russische systeem.
Senior Research Fellow, programma Rusland en Eurazië, Chatham House
Senior digitale redacteur
Demonstranten bij een bijeenkomst in het centrum van Moskou op 10 augustus. Foto: Getty Images.

Demonstranten bij een bijeenkomst in het centrum van Moskou op 10 augustus. Foto: Getty Images.

De diskwalificatie van oppositiekandidaten in de aanloop naar de verkiezingen voor de Doema van Moskou op 8 september heeft geleid tot de grootste protesten in de stad sinds 2011-12. Toenemende golven van massaprotesten bereikten op 50,000 augustus ongeveer 10 deelnemers en er is geen teken dat ze zullen stoppen. Nikolai Petrov legt de implicaties van deze protesten en de reactie van het Kremlin uit.

Waarom zijn deze protesten nu ontstaan?

Sinds de aankondiging van de pensioenhervorming vorig jaar [toen de regering de pensioengerechtigde leeftijd verhoogde zonder openbare discussie of uitleg, tot wijdverbreide verontwaardiging], is er grote teleurstelling geweest bij de regering in het algemeen en Poetin in het bijzonder, wat heeft geleid tot een afname van de positie van Poetin. goedkeuringscijfers.

Hierdoor is een nieuwe politieke omgeving ontstaan, en tegen deze achtergrond kan elke lokale reden de druppel zijn die de emmer doet overlopen, een trigger voor ernstige onrust. Er zijn verschillende gevallen als deze geweest in de regio Moskou die verband houden met het probleem van de afvalinzameling, in de regio Arkhangelsk over de opslag van afval uit Moskou en in Yekaterinburg in verband met de bouw van een kathedraal in een plaatselijk park.

Nu is het naar Moskou gekomen en de aanleiding was de campagne voor de Doema-verkiezingen in Moskou. Het is belangrijk om te begrijpen dat de stadsdoema geen echte macht heeft, dus deze protesten gaan echt over de relatie tussen de samenleving en de overheid.

De politieke machine die Poetin heeft opgebouwd en die in het verleden heeft gewerkt, heeft geen rekening gehouden met deze nieuwe relatie. Die heeft dus een fout gemaakt.

advertentie

Om je als kandidaat voor de stadsdoema te laten registreren, moet je zo'n 5,000 handtekeningen verzamelen, wat vooral in de zomer als men op vakantie is een vrij aanzienlijk aantal is. Dit is bedoeld om te voorkomen dat ongewenste kandidaten deelnemen aan de verkiezingen.

Maar deze keer werkte het tegen hen, omdat oppositiekandidaten zeer actief waren en voldoende handtekeningen wisten te verzamelen, terwijl de regeringskandidaten - die de band met de steeds impopulairere regerende partij Verenigd Rusland al hadden laten vallen - meestal helemaal geen handtekeningen verzamelden. Dit is vrij duidelijk voor de lokale bevolking om te zien; Moskou is verdeeld in 45 kiesdistricten, zodat u kunt zien wie er in uw buurt aan het werven is en wie niet.

Toen de verkiezingscommissie besloot veel van de handtekeningen van de oppositie ongeldig te maken om te voorkomen dat ze zich als kandidaat zouden registreren, veroorzaakte dit de woede van mensen die al politiek waren gemobiliseerd om deel te nemen aan de verkiezingen.

De algemene houding in Moskou is in het voordeel van de demonstranten. Een nieuwe peiling laat zien dat meer de protesten goedkeuren dan afkeuren en dat bijna 1 op de 10 zou overwegen om mee te doen.

Wat voor soort mensen protesteren?

Het is interessant – in veel gevallen betekent de manier waarop je gebeurtenissen beschrijft meer dan wat er is gebeurd. De regering probeert de deelnemers te beschrijven als degenen die geen Moskovieten zijn, die van buitenaf zijn binnengebracht. Maar in feite zijn er veel jonge Moskovieten, wat belangrijk is om op te merken, want hoewel deze protesten de schaal van 2011-12 hebben bereikt, zijn degenen die vandaag deelnemen jonger en anders dan degenen die bijna 10 jaar geleden deelnamen.

Dit betekent dat er een nieuwe generatie demonstranten – maar niet alleen jongeren. Bij de cijfers die we zien, is het een goede spreiding van gemiddelde Moskovieten die erbij betrokken zijn.

En voor u was het belangrijkste moment dat hiertoe heeft geleid de opschudding over de pensioenhervorming vorig jaar.

Ja absoluut.

In 2011 was er algemene teleurstelling over de aankondiging van Poetin dat hij zou proberen terug te keren naar het presidentschap, en de verkiezingen in december 2011 dienden als trigger voor de protesten die volgden. Wat in 2011 voor de autoriteiten misging, was het feit dat duizenden Moskovieten verkiezingswaarnemers waren en uit de eerste hand werden geconfronteerd met bedrog en nalatigheid.

Deze keer is vergelijkbaar, in die zin dat er duizenden Moskovieten bijeenkwamen en handtekeningen gaven die zich nu persoonlijk vernederd voelen door de acties van de regering.

Hoe verloopt deze situatie in de aanloop naar de verkiezingen op 8 september en daarna?

Als men met recht zegt dat het hier niet om de Doema-verkiezingen in Moskou gaat, maar om een ​​belangrijkere trend, dan is 8 september niet het einde van het verhaal. Om nog maar te zwijgen van het feit dat er in september verkiezingen zullen zijn in bijna de helft van de Russische regio's, waaronder 16 gouvernementele verkiezingen. Moskou werd niet als het belangrijkste slagveld beschouwd – de stadsdoema speelt geen echte rol. In Sint-Petersburg zijn er gouvernementele verkiezingen die veel belangrijker zijn.

Ik denk dat het grootste probleem is dat de regering vorig jaar geen lessen heeft getrokken uit haar mislukkingen bij de verkiezingen. In 2018 faalden voor het eerst onder Poetin door het Kremlin gesteunde kandidaten in verschillende regio's. Dit had het Kremlin ertoe moeten aanzetten hun houding tegenover verkiezingen te veranderen. Dit is niet gebeurd en wat er nu in Moskou gebeurt, is daar slechts één teken van. We zullen in andere regio's nog veel meer ernstige problemen zien, aangezien regeringsverliezen op 8 september opnieuw een nieuwe politieke sfeer kunnen creëren. Ondertussen geeft het Kremlin de schuld aan het Westen.

Dit gaat niet over bepaalde politici die aan de macht komen. Het gaat erom dat de overheid haar systeem niet overeind houdt. Het zou tot op zekere hoogte vergelijkbaar kunnen zijn met de recente Oekraïense presidentsverkiezingen, waar iemand van buitenaf het politieke systeem stap voor stap kon komen veranderen. En het Kremlin, dat zich hiervan bewust is, draait de schroeven vast.