Verbind je met ons

Brexit

Het parlement kan #Brexit niet stoppen, Johnson moet het Macron en Merkel vertellen

DELEN:

gepubliceerd

on

Premier Boris Johnson zal het aan de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel vertellen (foto) dat het Westminster-parlement de Brexit niet kan tegenhouden en dat er een nieuwe deal moet worden overeengekomen als Groot-Brittannië wil voorkomen dat het de EU verlaat zonder een deal, schrijft Kate Holton.

Tijdens zijn eerste buitenlandse reis als leider zal Johnson zijn Europese tegenhangers ontmoeten voorafgaand aan een G7-top op 24 en 26 augustus in Biarritz, Frankrijk.

Hij zal zeggen dat Groot-Brittannië op 31 oktober de Europese Unie verlaat, met of zonder deal, en dat het Britse parlement dat niet kan blokkeren, aldus een bron uit Downing Street.

Het Verenigd Koninkrijk stevent af op een constitutionele crisis in eigen land en een confrontatie met de EU, nu Johnson herhaaldelijk heeft gezworen het blok op 31 oktober zonder deal te verlaten, tenzij het land ermee instemt opnieuw te onderhandelen over de Brexit-scheiding.

Na meer dan drie jaar waarin de Brexit de EU-aangelegenheden domineerde, heeft het blok herhaaldelijk geweigerd het terugtrekkingsakkoord te heropenen, dat een Ierse grensverzekeringspolis omvat waar Johnsons voorganger, Theresa May, in november mee instemde.

De premier staat onder druk van politici uit het hele politieke spectrum om een ​​wanordelijk vertrek te voorkomen, waarbij oppositieleider Jeremy Corbyn belooft begin september de regering van Johnson ten val te brengen om de Brexit uit te stellen.

It is, however, unclear if lawmakers have the unity or power to use the British parliament to prevent a no-deal Brexit on 31 October – likely to be the United Kingdom’s most significant move since World War Two.

Tegenstanders van een no deal zeggen dat het een ramp zou zijn voor wat ooit een van de meest stabiele democratieën van het Westen was. Een wanordelijke echtscheiding, zo zeggen zij, zou de mondiale groei schaden, schokgolven door de financiële markten sturen en de claim van Londen als het meest vooraanstaande financiële centrum ter wereld verzwakken.

advertentie

Voorstanders van de Brexit zeggen dat er op de korte termijn misschien sprake zal zijn van verstoring door een no-deal exit, maar dat de economie zal floreren als ze zich losmaakt van wat zij als voorwendsel beschouwen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending