Verbind je met ons

Brexit

Het VK komt voor het eerst sinds 2012 in een schokkende economische neergang in de aanloop naar #Brexit

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse economie kromp in het tweede kwartaal voor het eerst sinds 2012, een ernstige kater van een pre-Brexit-opslagstimulering en een die een slecht voorteken is nu premier Boris Johnson zich opmaakt om de EU in oktober te verlaten. schrijven Andy Bruce en David Milliken.

Het pond zakte naar een nieuw dieptepunt in 31 maanden ten opzichte van de dollar, nadat uit gegevens bleek dat de productie in de op vier na grootste economie ter wereld in de drie maanden tot juni met 0.2% daalde in vergelijking met het voorgaande kwartaal, onder alle voorspellingen in een peiling van Reuters onder economen die wees op een vlakke lezing.

Nu de regering van Johnson vastbesloten is de Europese Unie op 31 oktober te verlaten, ongeacht of hij een overgangsovereenkomst kan sluiten om handelsverstoring te voorkomen, zijn de vooruitzichten voor de rest van 2019 onzeker.

De wereldeconomie is ook vertraagd door het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

De economische groei op jaarbasis daalde van 1.2% in het eerste kwartaal naar 1.8% op jaarbasis, aldus het Britse Office for National Statistics, de zwakste sinds begin 2018.

“Er bestaat weinig twijfel over dat de economie aan het stagneren is, ongeacht de volatiliteit van de cijfers”, zegt Mike Jakeman, senior econoom bij PwC.

De Britse economische productie daalt voor het eerst sinds 1.

Hij zei dat de Brexit-crisis en de onzekere mondiale vooruitzichten de Britse economie voor het derde kwartaal op het scherp van de snee hebben gezet.

advertentie

Minister van Financiën Sajid Javid zei tegen de BBC dat hij “helemaal geen recessie” verwachtte. Hij voegde eraan toe dat de cijfers – die geen van de 51 door Reuters ondervraagde economen had voorspeld – “op geen enkele manier een verrassing waren”.

Alleen al in juni was de jaarlijkse groei met 2013% de zwakste sinds augustus 1.0.

De Bank of England heeft voorspeld dat de groei in het lopende kwartaal zal aantrekken tot 0.3% op kwartaalbasis en dat de groei voor het jaar als geheel zal dalen tot 1.3%.

Maar het waarschuwde ook voor een kans van 1 op 3 dat de productie op jaarbasis de komende kwartalen zal krimpen, zelfs als Groot-Brittannië de Europese Unie op redelijke voorwaarden verlaat.

"De Bank of England heeft haar verkrappende vooroordeel behouden, maar elke aanhoudende economische zwakte zal ertoe leiden dat beleidsmakers waarschijnlijk een steeds versoepelender standpunt zullen innemen", zei Chris Williamson, chief business economist bij IHS Markit.

Maar de productiegegevens voor juni waren ook onverwacht slecht en de fabrieksproductie voor het kwartaal kromp in het snelste tempo sinds begin 2009, toen Groot-Brittannië in een recessie verkeerde.

Uit bedrijfsenquêtes in de particuliere sector blijkt dat zowel de productie- als de bouwsector in juli te lijden hadden onder een dalende bedrijvigheid, terwijl de grotere dienstensector slechts een bescheiden groei boekte.

Niettemin verwachten de meeste economen enige verbetering in het derde kwartaal – wat zou voorkomen dat Groot-Brittannië zou voldoen aan de technische definitie van een recessie, die twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei inhoudt.

“Consumenten hebben contant geld op zak – de loongroei ligt op het hoogste niveau in elf jaar (en) onderzoeken wijzen op een verdere stijging van de werkgelegenheid”, aldus Samuel Tombs van Pantheon Macroeconomics.

"Bovendien zou de groei van de overheidsuitgaven zijn huidige momentum moeten behouden, gezien de ijver van de nieuwe regering voor fiscale versoepeling", voegde hij eraan toe.

Javid zei donderdag laat dat hij in september de bestedingsplannen voor volgend jaar zou uiteenzetten.

De Britse economie is vertraagd sinds de stemming in juni 2016 om de EU te verlaten, waarbij de jaarlijkse groeipercentages daalden van meer dan 2% vóór het referendum om vorig jaar met 1.4% te groeien.

Gegevens van vrijdag (9 augustus) toonden aan dat de bedrijfsinvesteringen in het tweede kwartaal van het jaar met 0.5% terugliepen, terwijl economen een daling van 0.3% verwachtten.

De gezinsuitgaven, die dankzij de dalende werkloosheid en stijgende lonen veel veerkrachtiger waren dan de bedrijfsinvesteringen, stegen met 0.5% op kwartaalbasis.

Handelscijfers en de bijdrage ervan aan het bbp waren vertekende grillige stromen van niet-monetair goud en toonden ook het effect aan van bedrijven die minder voorraden opbouwden dan in het eerste kwartaal van het jaar toen ze zich opmaakten voor de Brexit.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending