Verbind je met ons

Conferentie van de perifere en maritieme regio's van Europa (CPMR)

#Onze reactie van de Commissie op verbod van de Oostzee op kabeljauw in de Oostzee: te weinig, te laat

DELEN:

gepubliceerd

on

Our Fish heeft de aankondiging van de Europese Commissie van “noodmaatregelen om het noodlijdende kabeljauwbestand in het oostelijke deel van de Oostzee te behoeden voor een dreigende ineenstorting” met voorzichtige ontvangst verwelkomd door “met onmiddellijke ingang de commerciële visserij op kabeljauw in het grootste deel van de Oostzee te verbieden tot en met 31 december 2019. ”. Our Fish is van mening dat het verbod te weinig en te laat is en bekritiseert zowel het besluit om industriële vissersvaartuigen die kabeljauw in het oostelijke deel van de Oostzee in grote lijnen vrijstellen bij de vangst, als de gemiste kans om verplichte monitoring voor deze vaartuigen in te voeren als stimulans om hun bijvangst te verminderen. .

Our Fish is van mening dat, hoewel het proportioneel en eerlijk is om een ​​uitzondering te maken voor kleinschalige vissers die dichtbij de kust vissen, het problematisch is dat de maatregelen van de Commissie een zeer brede uitzondering omvatten voor industriële vissersvaartuigen die niet rechtstreeks op kabeljauw in het oostelijke deel van de Oostzee vissen, maar een aanzienlijk Bijvangst van kabeljauw in het oostelijke deel van de Oostzee – en mogen hun visserijactiviteiten zonder enige beperking voortzetten. Our Fish betwijfelt of het veiligstellen van de toekomst van de kabeljauwpopulaties in het oostelijke deel van de Oostzee op deze manier kan worden verzekerd – vooral omdat de maatregel stelt dat “de incidentele bijvangsten van kabeljauw door deze vaartuigen niet meer dan 10% van de totale vangst, levend gewicht van alle mariene biologische hulpbronnen die na elke visreis worden aangevoerd” – zonder controle op wat er daadwerkelijk uit de zee wordt gehaald.

Het kabeljauwbestand in het oostelijke deel van de Oostzee gaat al jaren achteruit – de penibele situatie is bekend sinds de ICES op 29 mei 2019 advies uitbracht [2]. Het ICES-advies bevestigde wat wetenschappers, visserijbeheerders en belanghebbenden al geruime tijd wisten: het kabeljauwbestand in het oostelijke deel van de Oostzee verkeert in een kritieke toestand. In februari 2019 had NGS er bij commissaris Karmenu Vella op aangedrongen om noodmaatregelen uit te voeren in overeenstemming met artikel 12 van het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU om de weinige overblijfselen van het kabeljauwbestand in het oostelijke deel van de Oostzee te beschermen. [3]. Onmiddellijk na de publicatie van het ICES-advies riepen NGO's opnieuw op tot onmiddellijke noodmaatregelen. De komst van dergelijke maatregelen, bijna twee maanden later, komt te laat in het jaar, wanneer de kabeljauwvisserij grotendeels is voltooid [4].

De noodmaatregelen van de Commissie voor kabeljauw in het oostelijke deel van de Oostzee, die van 23 juli tot eind 2019 van kracht zijn, hebben betrekking op de belangrijkste delen van de Oostzee waar kabeljauw in het oostelijke deel van de Oostzee voorkomt (SD 25-26 + SD 24, waar zowel de westelijke als de oostelijke Oostzeekabeljauw voorkomt). kabeljauw voorkomt). Op grond van de maatregelen is de visserij op het kabeljauwbestand in het oostelijke deel van de Oostzee in principe tot het einde van het jaar verboden. Het is eveneens verboden kabeljauw en visserijproducten van in dat gebied gevangen kabeljauw aan boord te houden, over te brengen, over te laden, aan boord te verwerken of aan te landen. [1].

Notes

[1] 23 juli 2019: De Commissie keurt noodmaatregelen goed om de kabeljauw in het oostelijke deel van de Oostzee te beschermen

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/1248 VAN DE COMMISSIE van 22 juli 2019 tot vaststelling van maatregelen om een ​​ernstige bedreiging voor de instandhouding van het kabeljauwbestand in het oostelijke deel van de Oostzee (Gadus morhua) te verlichten

advertentie

[2] ICES (2019), ICES-advies over vangstmogelijkheden, vangst en inspanning, Oostzee-ecoregio. Gepubliceerd 29 mei 2019. Cod.27.22-24

[3] Februari 2019: Er wordt meer afval gevangen dan kabeljauw: NGO's roepen op tot noodmaatregelen om de kabeljauw in het oostelijke deel van de Oostzee te beschermen

Artikel 12 van het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU stelt de Commissie in staat onmiddellijk toepasbare uitvoeringshandelingen vast te stellen die van toepassing zijn voor een maximale periode van zes maanden maatregelen in geval van een ernstige bedreiging van de biologische rijkdommen van de zee.

[4] Mei 2019: Oproep tot noodstop van de visserij in de Oostzee 

Over onze vis

Our Fish zet zich in om ervoor te zorgen dat de Europese lidstaten het Gemeenschappelijk Visserijbeleid uitvoeren en duurzame visbestanden in Europese wateren realiseren.

Our Fish werkt samen met organisaties en individuen in heel Europa om een ​​krachtige en onwankelbare boodschap over te brengen: overbevissing moet worden gestopt en er moeten oplossingen komen die ervoor zorgen dat de Europese wateren duurzaam worden bevist. Our Fish vereist dat het gemeenschappelijk visserijbeleid naar behoren wordt gehandhaafd en dat de Europese visserij effectief wordt bestuurd.

Our Fish roept alle lidstaten op om jaarlijkse vangstbeperkingen vast te stellen op duurzame limieten op basis van wetenschappelijk advies, en ervoor te zorgen dat hun vissersvloten bewijzen dat ze duurzaam vissen, door monitoring en volledige documentatie van hun vangst.

Website.

Oceaan feiten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending