De vrijlating van de Russische vrouw uit de # Koeweit-gevangenis leidt tot woede

| Juni 17, 2019

Een Russische vrouw is vrijgelaten uit de gevangenis in Koeweit nadat een borg van $ 3.3 miljoen werd gepost. Marsha Lazareva (foto) heeft 470 dagen achter de tralies doorgebracht, schrijft Philip Braund.

Ze werd vorig jaar schuldig bevonden aan verduistering en veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De beslissing om Lazareva vrij te laten, heeft mensen boos gemaakt die zijn verstrikt geraakt in het verlies van honderden miljoenen dollars.

Abdul Aziz Abdullah Al-Yaqout, bij Meysan Partners in Koeweit, zei: "Veel mensen zijn teleurgesteld over de borgtochtbeslissing. Ze werd schuldig bevonden door de Koeweitse rechtbanken om mee te werken aan de verduistering van geld van de Havenautoriteit van Koeweit en kreeg een langdurig vonnis van dwangarbeid. '

"Ze is echter gesteund door machtige bondgenoten die geprobeerd hebben de Koeweitse rechterlijke macht af te schilderen als zijnde niet onafhankelijk en onpartijdig.

"Iedereen die de rechterlijke macht in Koeweit kent, weet dat dit niet waar is."

Een niet nader genoemde Koeweitse "hoogwaardigheidsbekleder" heeft de borgtocht opgelegd.

De campagne om Lazareva te bevrijden is uitgevochten door enkele van de machtigste politieke families ter wereld. Cherie Blair, de vrouw van de voormalige Britse premier Tony Blair, Neil Bush, de zoon van wijlen de Amerikaanse president George Bush, en Tatjana Yumasheva, de jongste dochter van de Russische president Boris Jeltsin, hebben allemaal gevochten voor haar vrijlating.

Lazareva, 44, was de vicevoorzitter en managing director van KGL Investment. KGL behandelde Het Havenfonds, waarvan de investeerders de Koeweit Ports Authority en de Koeweit Public Institution for Social Security waren.

In een decennium verdubbelde het fonds zijn waarde - een investering van $ 188 miljoen werd $ 380m. Maar toen het rendement werd behaald, werd het fonds bevroren door een bank in Dubai in 2017.

Lazareva werd beschuldigd van het verduisteren van bijna een half miljard Amerikaanse dollars.
Na een jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht, werd haar veroordeling teniet gedaan door het hof van beroep in Koeweit. Maar Lazareva is in de gevangenis gebleven - tot gisteren.

Haar advocaten voerden aan dat ze werd vastgehouden in strijd met het internationale recht en de beschuldigingen tegen haar waren een georkestreerde campagne door Koeweitse functionarissen. Zij hebben hun bezorgdheid geuit over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van bepaalde rechters, openbare aanklagers en advocaten in haar zaak,
en voegde eraan toe dat Lazareva tijdens een showproces is veroordeeld voor bewijs van een enkele getuige en vervalste documenten.

De rechtbank heeft een vonnis uitgesproken zonder dat het verdedigingsteam mag pleiten. In een verklaring door haar team zei Lazareva: "Ik ben alle betrokkenen dankbaar voor het verkrijgen van mijn vrijlating op borgtocht. Ik ben nu van plan om voor eens en voor altijd te vechten om mijn naam volledig te zuiveren. "

De zaak zal volgende week door het hof van beroep van Koeweit worden gehoord.

Cherie Blair zei: "De rechtsstaat, de juiste rechtsbedeling en een behoorlijke rechtsgang zijn afhankelijk van een onafhankelijke en onpartijdige rechterlijke macht, evenals het vermogen van de raadsman om zijn cliënten krachtig te verdedigen zonder ongepaste inmenging of represailles van de staat. Helaas zijn deze principes niet in Marsha's geval geobserveerd.
"Marsha's onrechtvaardige en willekeurige detentie, en haar ervaring met het rechtssysteem van Koeweit, roepen fundamentele vragen op over de behandeling van buitenlandse investeerders in Koeweit en de bredere omgeving voor buitenlandse investeringen."

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Koeweit, UK

Reacties zijn gesloten.