Verbind je met ons

Conferentie van de perifere en maritieme regio's van Europa (CPMR)

Overeenkomst EU-Noorwegen 'slechtste resultaat voor visbestanden in tien jaar' – #OurFish

DELEN:

gepubliceerd

on

Our Fish is ontzet over het besluit van de EU en Noorwegen om door te gaan met overbevissing in de Noordzee en de Atlantische wateren [1]. Van de zestien gedeelde TAC's (Total Allowable Catches) die zijn overeengekomen, volgen er slechts twee het wetenschappelijke advies, en al met al vertegenwoordigt de overeenkomst de slechtste uitkomst voor gedeelde visbestanden in tien jaar.

“Het is geen verrassing dat beslissingen die achter gesloten deuren worden genomen, met de industrie aanwezig, zowel visie als verantwoordelijkheid missen. Het besluit van de EU en Noorwegen om door te gaan met overbevissing is in overeenstemming met de benadering van holbewoners die het Europese visserijbeheer te lang met de ogen heeft dichtgeknepen”, aldus Rebecca Hubbard, programmadirecteur van Our Fish.

“De kortzichtigheid van deze beslissing wordt versterkt door de klimaat-COP van vorige week in Katowice. De oceaan is de oorsprong van al het leven op aarde, het is onze grootste koolstofput, maar wordt al tientallen jaren overgeëxploiteerd, waardoor het hele ecosysteem in gevaar komt. Overbevissing is de meest destructieve invloed op de oceaan waar we directe controle over hebben. Toch doen de EU-lidstaten alsof ze zich niet bewust zijn van dit verband en zijn ze vastbesloten om hun visie met de ogen te laten knipperen door te blijven toegeven aan enkele kortetermijnbelangen van de industrie. Het is een zielige uitkomst.

“De EU-ministers hebben opnieuw geweigerd het verbod op teruggooi op zee uit te voeren, en hebben nagelaten een controlesysteem op te zetten dat ervoor zorgt dat illegale en ongemelde teruggooi stopt en dat de limieten worden nageleefd”, concludeerde Hubbard.

  • Slechts twee van de zestien TAC's werden vastgesteld in overeenstemming met wetenschappelijk advies;

  • vijf van de zestien TAC's zijn vastgesteld boven wetenschappelijk advies en overwegen vrijstellingen van de aanlandingsplicht (teruggooiverbod), en;

  • Negen van de zestien TAC's waren vastgesteld op ten minste 25% boven wetenschappelijk advies.

    advertentie

[1] Overeengekomen verslag van visserijoverleg tussen Noorwegen en de EU voor 2019; Overeengekomen verslag van conclusies van visserijoverleg tussen Noorwegen en de Europese Unie over de regulering van de visserij in Skaggerak en Kattegat voor 2019

Maatschappelijke organisaties werd de toegang geweigerd tot de jaarlijkse bijeenkomst in het Noorse Fiskeridirektoratet (directoraat Visserij) in Bergen – se video hier, die werd bijgewoond door de Europese Commissie, vertegenwoordigers van de overheid en de visserijsector uit een aantal EU-lidstaten, en Noorwegen. De Our Fish-campagne, in samenwerking met de lokale fanfare Kleppe Musikklag – die nummers speelde als Europa’s The Final Countdown, en de in Noorwegen gevestigde straatartiest Sedin Zunic van Sea Invaders – die zijn 2×2-kunstwerk maakte op een nabijgelegen gebouw, buiten verzameld de bijeenkomst zoals deze op 26 november werd geopend, om de afgevaardigden te herinneren aan hun toezeggingen om de overbevissing tegen 2020 te beëindigen, en om op te roepen tot meer transparantie tijdens de visserijonderhandelingen [3]. Ambtenaren die op de luchthaven van Bergen aankwamen, werden al verwelkomd door verrassende beelden van de luchthaven Fishlove campagne (foto) waarin wordt opgeroepen tot een einde aan overbevissing en meer transparantie.

Foto's uit Bergen zijn hier beschikbaar. Video is beschikbaar hier – contact [e-mail beveiligd] voor meer details.

Over onze vis

Our Fish zet zich in om ervoor te zorgen dat de Europese lidstaten het Gemeenschappelijk Visserijbeleid uitvoeren en duurzame visbestanden in Europese wateren realiseren.

Our Fish werkt samen met organisaties en individuen in heel Europa om een ​​krachtige en onwankelbare boodschap over te brengen: overbevissing moet worden gestopt en er moeten oplossingen komen die ervoor zorgen dat de Europese wateren duurzaam worden bevist. Our Fish vereist dat het gemeenschappelijk visserijbeleid naar behoren wordt gehandhaafd en dat de Europese visserij effectief wordt bestuurd.

Our Fish roept alle EU-lidstaten op om jaarlijkse vangstbeperkingen vast te stellen op duurzame limieten op basis van wetenschappelijk advies, en ervoor te zorgen dat hun vissersvloten bewijzen dat ze duurzaam vissen, door monitoring en volledige documentatie van hun vangst.

Website
Volg onze vissen op Twitter – @onze_vis

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending