Verbind je met ons

EU

#EUElections – De steun voor de EU en het proces van de belangrijkste kandidaten gaat door

DELEN:

gepubliceerd

on

Een nieuwe flash-enquête onder EU-burgers heeft de toenemende steun voor de Europese Unie en het toenemende bewustzijn van de verkiezingen van volgend jaar onderstreept.

  • 68% van de burgers beschouwt het EU-lidmaatschap als een goede zaak 
  • 47% van de respondenten heeft al gehoord over de Europese verkiezingen in mei 2019 
  • 77% van de burgers wil een echt debat over de toekomst van de EU tussen de lijsttrekkers voor de volgende Europese verkiezingen 

68% van de Europese burgers vindt het EU-lidmaatschap van hun land een goede zaak, zo blijkt uit een nieuwe Eurobarometer-enquête in opdracht van het Europees Parlement. De eerste resultaten van de telefonische enquête onder 26,071 respondenten in de EU-27 laten een continue toename van de steun voor de Europese Unie zien.

Terwijl 60% van de ondervraagden in de Eurobarometer-enquête van april 2018 het EU-lidmaatschap een goede zaak vond, steeg dit resultaat tot 62% in september 2018 en opnieuw tot 68% in de vandaag gepubliceerde Flash Eurobarometer-enquête. De huidige legislatuur van het Europees Parlement is dus getuige geweest van bijna continu toenemende steun voor de Europese Unie, inclusief het stimuleren van positieve ontwikkelingen in veel lidstaten.

Nu de Europese verkiezingen van 2019 dichterbij komen, herinnert 47% van de respondenten zich onlangs in de media over de Europese verkiezingen te hebben gehoord. Omgekeerd kan 52% van de respondenten zich niet herinneren de laatste tijd iets over de Europese verkiezingen in het nieuws te hebben gehoord.

De Flash Eurobarometer van het Parlement onderzoekt ook de mening van burgers over het hernieuwde lijsttrekkersproces voor de Europese verkiezingen. De mogelijkheid om voor de tweede keer deel te nemen aan het verkiezingsproces van de volgende voorzitter van de Europese Commissie wordt door de burgers duidelijk als een stimulerende factor ervaren. 57% van de respondenten in het algemeen zegt dat hierdoor de kans groter is dat ze gaan stemmen, waaronder 24% die zegt dat het "absoluut" de kans vergroot dat ze gaan stemmen dan nu het geval is. Integendeel, 36% van de respondenten zou niet meer geneigd zijn te gaan stemmen.

Gevraagd naar hun houding ten opzichte van het proces van de lijsttrekkers, blijkt uit de huidige Flash Eurobarometer dat de ondervraagden voortdurend positief zijn. Vergeleken met de resultaten van april 2018 zegt 67% van de respondenten dat dit proces zowel een aanzienlijke vooruitgang betekent voor de democratie binnen de EU (61% in april 2018) als het verkiezingsproces van de voorzitter van de Europese Commissie transparanter maakt (63%). Het belangrijkste resultaat is echter dat de EU-burgers hun krachtige oproep herhalen tot een "echt debat over Europese kwesties en de toekomst van de EU", opdat het lijsttrekkersproces echt zinvol zou zijn, een stijging van 7 procentpunten in vergelijking met april 2018.

advertentie

De Flash Eurobarometer wijdde voorts een onderdeel aan vragen over het terugroepen van de media, waaruit bleek dat zes op de tien van de geïnterviewde Europeanen (60%) zich herinneren recentelijk in de pers te hebben gelezen, op internet of op televisie te hebben gezien of op de radio te hebben gehoord over de activiteiten. Dit resultaat is het hoogste in Polen, waar 75% van de respondenten zich herinnert dat ze onlangs in het nieuws over het Europees Parlement hebben gehoord, gevolgd door Finland en Zweden (beide 73%), Duitsland (72%) en Hongarije en Oostenrijk. beide met 70%. Gevraagd naar de concrete onderwerpen die ze zich konden herinneren, staat immigratie bovenaan met 77%, als eerste genoemd in 20 lidstaten, gevolgd door klimaatverandering (70%) en economie en groei (63%).

  • De Flash Eurobarometer werd uitgevoerd door Kantar Public voor het Europees Parlement met 26,071 telefonische interviews in de EU-27 landen onder burgers van 15 jaar of ouder. Het veldwerk is uitgevoerd tussen 26 november en 3 december 2018. Een grafische weergave van de eerste resultaten gepresenteerd in dit persbericht kan hier worden gevonden. Volledige gegevenstabellen en landenspecifieke factsheets worden later deze week gepubliceerd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending