Verbind je met ons

Conferentie van de perifere en maritieme regio's van Europa (CPMR)

Italiaanse industrie 'kaapt' door de Europese Commissie gefinancierd orgaan om het besluit van het EU-Parlement over de visserij in de Middellandse Zee te beïnvloeden, zegt Oceana #WestMedMAP #WMedMAP

DELEN:

gepubliceerd

on

Oceana heeft bewijs gezien waaruit blijkt dat een door de EU gefinancierd orgaan, de Mediterrane Adviesraad (MedAC), samenwerkte met een deel van de Italiaanse visserijsector om te lobbyen bij de leden van het Europees Parlement en de laatste stemming van het Europees Parlement over het meerjarenplan voor het westelijke Middellandse Zeegebied uit te stellen. de toekomst van de meest overbeviste zee ter wereld.

Hogere figuren binnen dit adviesorgaan, die onpartijdig moeten blijven, orkestreerden en verspreidden het standpunt van de visserijsector onder de leden van het Europees Parlement en drongen er bij hen op aan de stemming uit te stellen. Volgens het bewijsmateriaal is dit niet de eerste keer dat deze tactiek wordt gebruikt voor onderhandelingen in het Middellandse Zeegebied.

“De visserij in de Middellandse Zee heeft bewezen dat ze alles zal doen wat in haar handen ligt en koste wat het kost elke poging om de visserij in de Middellandse Zee weer op te bouwen, zal stoppen, zelfs als dat impliceert dat ze een door de belastingbetaler gefinancierde adviesraad moet gebruiken om haar argumenten te legitimeren. Oceana, dat lid is van verschillende adviesraden van de Europese Commissie, is van mening dat deze actie duidelijk in strijd is met de beginselen van onpartijdigheid en transparantie van adviesraden, zoals vastgelegd in de EU-wetgeving. We vragen nu een grondig onderzoek door de Europese Commissie en proportionele maatregelen om de beschadigde geloofwaardigheid van deze Adviesraad te herstellen”, aldus Oceana in Europe Executive Director Lasse Gustavsson.

Op 27 november werd de stemming over het plan voor het westelijke Middellandse Zeegebied in de Visserijcommissie van het Europees Parlement op het laatste moment uitgesteld, op verzoek van rapporteur Clara Aguilera (S&D, Spanje). Deze plotselinge vertraging leek het gevolg te zijn van krachtig lobbyen door verenigingen van de visserijsector uit Italië, Spanje en Frankrijk, die zich krachtig verzetten tegen de goedkeuring van het plan.

De vertraging zou kunnen betekenen dat het voorstel mogelijk niet op tijd voor de Europese verkiezingen in mei wordt goedgekeurd en daardoor in het ongewisse kan blijven. Het plan is een cruciaal stuk wetgeving met het potentieel om de visserij in de Middellandse Zee te hervormen door deze af te stemmen op de wetenschap, broedplaatsen te beschermen tegen destructieve activiteiten en de ineenstorting van sterk overbeviste bestanden te voorkomen.

  • Adviesraden zijn door belanghebbenden geleide organisaties die de Europese Commissie en de EU-lidstaten aanbevelingen doen over visserijbeheer. Ze zijn opgericht in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid en moeten zorgen voor transparantie en respect voor alle geuite meningen. De voorzitter van elke adviesraad dient onpartijdig te handelen.
  • Het meerjarenplan voor de demersale visserij in het westelijke deel van de Middellandse Zee is bedoeld om het gemeenschappelijk visserijbeleid beter uit te voeren in regionaal verband.
  • 80% van de demersale bestanden in de Middellandse Zee (die dicht bij de zeebodem leven) wordt momenteel overbevist, en sommige zelfs ernstig overbevist, zoals heek en zeebarbeel, die meer dan tien keer boven duurzame niveaus worden geëxploiteerd.
  • Het is de tweede keer dat deze stemming in de Visserijcommissie wordt uitgesteld, wat mogelijk de afronding van dit dossier voor het einde van de legislatuur ondermijnt.

Meer informatie: Westelijke Middellandse Zee. Overbevissingscrisis: handel nu of verlies het voor altijd

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending