Verbind je met ons

Afghanistan

Opmerkingen van vice-minister van Buitenlandse Zaken van #Kazachstan #RomanVassilenko op internationale conferentie over #Afghanistan

DELEN:

gepubliceerd

on

Opmerkingen van plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan, Roman Vassilenko, op de internationale conferentie over Afghanistan
Kazachstan is, zoals alle landen in de regio, geïnteresseerd in een stabiel, economisch duurzaam en veilig Afghanistan.De gespannen militair-politieke situatie in Afghanistan, de dreiging van terrorisme en extremisme en de drugshandel treffen Centraal-Azië, aangezien we gemeenschappelijke grenzen, cultuur, geschiedenis, de aanwezigheid van diaspora's en actieve grensoverschrijdende handelsbetrekkingen hebben.

In this regard, Kazakhstan believes it is necessary to form a regional model based on peace, security and cooperation between the states of Central Asia and Afghanistan. And that’s exactly the approach Kazakhstan is applying during our membership in the UN Security Council.

One of the main priorities of Kazakhstan’s work in the UN Security Council over the past two years has been providing comprehensive assistance to Afghanistan in economic and social development, in countering threats to peace and security. In particular, Kazakhstan, during our presidency of the UN Security Council last January, initiated a ministerial-level debate on building a regional partnership in Afghanistan and Central Asia as a model of development and security interdependence, which resulted in a unanimously approved presidential statement.

Empowerment van vrouwen in Afghanistan is een andere factor voor het bereiken van vrede op de lange termijn en duurzame ontwikkeling in Afghanistan.

In dit verband heeft Kazachstan, in samenwerking met Japan en UNDP, de afgelopen twee jaar seminars gehouden voor Afghaanse vrouwen. Dit jaar werd het seminar gehouden in Astana, waaraan ongeveer 30 Afghaanse vrouwen deelnamen.

In September in Astana, we organized a Regional Conference on “Empowering Women in Afghanistan”, which focused on sustainable economic growth in that country by enabling capabilities of Afghan women, including in business, through regional cooperation, with emphasis on the role of education and knowledge. As for the results, the EU, Kazakhstan and Uzbekistan are set to launch next year a joint project to educate Afghan women in Kazakh and Uzbek universities, building on the success of Kazakhstan’s own 50-million-dollar program to educate 1,000 Afghans in our country.

Wij zijn van mening dat stabiliteit en welvaart op lange termijn in onze regio, net als in elke andere regio, geleid moeten worden door een geïntegreerde driezijdige strategie, gebaseerd op de volgende pijlers.

advertentie

De eerste is de erkenning en versterking van de samenhang tussen veiligheid en ontwikkeling. Het betekent dat investeringen in handel, doorvoerroutes, transport en infrastructuurontwikkeling moeten worden gezien als stabilisatiemiddelen. In dit opzicht hebben we er alle vertrouwen in dat de projecten die door de Centraal-Aziatische landen met Afghanistan zijn goedgekeurd, zoals de TAPI-pijpleiding, het CASA-project voor elektriciteitstransmissie en -handel en andere geplande spoorwegen en wegen, kunnen leiden tot economische groei en welvaart, de regionale veiligheid kunnen vergroten, connectiviteit en stabiliteit in Centraal-Azië en Afghanistan.

De tweede pijler is de vernieuwde regionale aanpak. Regionale samenwerking is absoluut noodzakelijk, aangezien de dreigingen alle landen in de regio treffen.

The third pillar is a ‘whole-of-system’ approach by the United Nations in headquarters and on the ground. Streamlined operations under the UN are important in light of the diminishing development aid. We reiterate the importance of enhancing the efficiency, transparency and accountability of the work of the UN in Afghanistan and Central Asia, including through enhanced coordination.

Ook roepen we donoren op om hun bijdrage aan vrede en ontwikkeling in en rond Afghanistan te vergroten. Kazachstan werkt aan de oprichting van een door de VN geleid regionaal knooppunt in Almaty om gecoördineerde steun te bieden aan de landen in de regio bij het bereiken van de SDG's.

In dit verband roepen we de VN en haar landenkantoren op om deel te nemen aan deze regionale ontwikkelingsstrategie ten behoeve van Afghanistan en de regio.

Het is ook noodzakelijk om de landen van de regio te betrekken bij de ontwikkeling van handel, economie, doorvoer en vervoer en humanitaire betrekkingen met Afghanistan door hun passende subsidies te verstrekken. Het is van cruciaal belang om de ontwikkelingsprogramma's uit te voeren door de handel uit te breiden, de economische integratie te versterken en de interactie te vergroten, onder meer door de oprichting van de regionale hub van de VN in Almaty.

Kortom, Kazachstan steunt het oplossen van de problemen in Afghanistan op basis van wederzijds voordeel en is bereid om met regionale en internationale partners te blijven samenwerken om de stabiliteit in de regio te versterken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending