Verbind je met ons

EU

#EUBudget - 'We willen de Raad op het gebied van migratie uitdagen'

DELEN:

gepubliceerd

on

Interview met Daniele Viotti over de EU-begroting: “We willen de Raad op het gebied van migratie uitdagen”Daniele Viotti  

De onderhandelingen over de EU-begroting voor 2019 zijn begonnen. Ontdek de prioriteiten van het Parlement in dit interview met vooraanstaand EP-lid Daniele Viotti, een Italiaans lid van de S&D-fractie.

Hoe zou u het begrotingsvoorstel van het Parlement voor volgend jaar omschrijven?

We hebben in deze periode aan twee zeer belangrijke kwesties voor Europa gewerkt: jongeren en migratie. We hebben veel gewerkt aan [onderzoeksprogramma] Horizon Connecting Europe Facility [voor investeringen in infrastructuur], COSME [een programma om kleine en middelgrote ondernemingen te helpen] en de Jeugdgarantie [om de jeugdwerkloosheid te helpen aanpakken]. Wij willen alle bezuinigingen die de Raad in juli heeft voorgesteld, herstellen.

We willen de Raad op het gebied van migratie uitdagen, de geopolitieke uitdagingen van de EU aanpakken en migranten en potentiële migranten helpen. We willen armoede en honger bestrijden en landen in Afrika en elders helpen hun industrieën, economie en infrastructuur te ontwikkelen. Ik hoop dat de Raad begrijpt dat we tegemoetkomen aan de zorgen van veel lidstaten. Als de Raad mij vraagt ​​om te bezuinigen, zal ik dat aanvechten. Dit zal een grote uitdaging zijn tijdens de onderhandelingen.

Voor één keer stellen alle EU-instellingen voor volgend jaar een grotere begroting voor dan dit jaar. Waarom denk je dat dat zo is?

Onze programma's breiden zich uit en steeds meer universiteiten, MKB-bedrijven en lokale overheden vragen geld voor hun projecten. Daarom hebben we volgend jaar meer geld nodig. We zitten midden in de huidige [meerjarenbegroting], dus we bevinden ons op een punt waarop we geld beginnen uit te betalen voor projecten. Ik wil niet in dezelfde situatie terechtkomen als in 2014, toen we een betalingscrisis hadden.

De Raad heeft voor volgend jaar bezuinigingen op een aantal programma's voorgesteld. Welke zijn in jouw ogen de ergste en wat zouden de gevolgen zijn?

advertentie

Het is niet alleen hier en daar een snee. Ze vragen de Commissie altijd om meer te doen in noodsituaties, maar willen elk jaar minder geld geven. Hun visie is die van een heel klein Europa, waar ik tegen ben.

Naar mijn mening zijn de ergste bezuinigingen die welke gevolgen hebben voor Horizon, de Connecting Europe Facility, COSME en de Jeugdgarantie, omdat dat betekent dat er in onze toekomst moet worden bezuinigd. Als we China, de VS en India willen uitdagen, moeten we investeren in onderzoek, energie en ontwikkeling. Ik begrijp de redenering achter hun bezuinigingen niet.

Volgens projecties zal slechts 19.3% van de EU-begroting voor de periode 2014-2020 naar klimaatgerelateerde maatregelen gaan, wat onder de doelstelling van 20% ligt. Wat is er gebeurd?

Ik weet het niet, maar daarom willen we de klimaatgerelateerde maatregelen verhogen. We hebben geprobeerd hier zoveel mogelijk geld aan toe te wijzen. Ik denk niet dat we de doelstelling in de begroting voor volgend jaar gaan halen. Tegelijkertijd werken we echter aan de volgende [meerjarenbegroting], waarin we willen dat er meer geld wordt toegewezen aan de bestrijding van de klimaatverandering.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending