Verbind je met ons

Digitale economie

Vrij verkeer van gegevens: nieuw tijdperk voor #DigitalEconomy in Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

De verordening betreffende het vrije verkeer van gegevens zal de facto de vijfde vrijheid op de interne markt creëren, naast het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Volgens de nieuwe regels kunnen alle andere gegevens die geen verband houden met een identificeerbare persoon, overal in de EU worden opgeslagen en verwerkt. De enige uitzondering is in het geval van een bedreiging van de openbare veiligheid, waar beperkingen op datalokalisatie mogelijk nog steeds zijn toegestaan.

“Deze nieuwe wet, die het mogelijk maakt om vrijelijk niet-persoonlijke gegevens binnen de EU te verplaatsen, zal ongeveer € 8 miljard per jaar aan geschatte bbp-groei opleveren, gelijk aan de handelsovereenkomst met Canada en Zuid-Korea. Dit zal een enorme boost zijn voor onze bedrijven en overheden. Het zal de weg effenen voor kunstmatige intelligentie, cloud computing en big data-analyse ”, aldus Anna Maria Corazza Bildt, lid van het EP, die namens het Europees Parlement de onderhandelingen leidde.

De nieuwe wet heeft geen gevolgen voor de privacy van burgers, aangezien de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) onaangetast blijft. In het geval dat persoonlijke en niet-persoonlijke gegevens aan elkaar zijn gekoppeld, is de AVG van toepassing op het deel met persoonlijke gegevens van de set en is het principe van vrije stroom van niet-persoonlijke gegevens van toepassing op het niet-persoonlijke deel.

De verordening vergemakkelijkt de overdraagbaarheid door de marktspelers de opdracht te geven gedragscodes op te stellen en te implementeren om ervoor te zorgen dat zakelijke gebruikers hun gegevens gemakkelijk kunnen wisselen tussen cloudserviceproviders. Er wordt ook één contactpunt per lidstaat ingesteld dat gemakkelijk toegang geeft tot de bevoegde autoriteiten in gevallen waarin gegevens in een andere lidstaat worden opgeslagen.

"Het is tijd om een ​​einde te maken aan het gegevensprotectionisme dat onze digitale economie bedreigt", onderstreepte Corazza Bildt. "We willen een open, gratis en veilig internet voor iedereen."

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending