Verbind je met ons

China

#Interpol chef #MengHongwei verlaat en wordt vastgehouden door #China

DELEN:

gepubliceerd

on

In een verrassende beweging die de inspanningen van het land om zijn wereldwijde aanwezigheid uit te breiden zou kunnen belemmeren, kondigde de Chinese Communistische Partij laat op zondag aan dat de vermiste president van Interpol, Meng Hongwei (foto) werd onderzocht op "verdenking van het overtreden van de wet" en stond "onder toezicht" van een anticorruptiewaakhond die banden had met de partij, schrijven Edward Wong en Alissa J.Rubin.

De aankondiging dat Meng, een Chinees staatsburger, werd vastgehouden, werd geplaatst online door de Centrale Commissie voor Discipline Inspectie, de waakhond van de partij tegen omkoping en politieke ontrouw, op zondagavond (7 oktober).

Een paar uur later zei Interpol dat het het ontslag van Meng "met onmiddellijke ingang" had ontvangen.

De verklaring van zijn detentie en zijn daaropvolgende aftreden kwam een ​​dag later Interpol eiste antwoorden van de Chinese regering over de verblijfplaats van de heer Meng, die donderdag (4 oktober) als vermist werd opgegeven.

De benoeming van Meng "werd beschouwd als een hele prestatie voor China en een teken van zijn internationale aanwezigheid en groeiende invloed", zegt Julian Ku, een professor aan de Maurice A. Deane School of Law van Hofstra University, die China's relatie met internationaal recht heeft bestudeerd.

Hoewel China er misschien op uit was om zijn burgers op andere topposten bij prominente internationale organisaties te plaatsen, "zal het feit dat Meng 'verdwenen' was zonder enige kennisgeving aan Interpol deze Chinese wereldwijde outreach-inspanning ondermijnen", zei Ku. "Het is moeilijk voor te stellen dat een andere internationale organisatie zich op haar gemak zou voelen om een ​​Chinese staatsburger de leiding te geven zonder nerveus te zijn dat dit zou kunnen gebeuren."

De aankondiging van de detentie van Meng kwam uren nadat zijn vrouw, Grace, verslaggevers in Lyon, Frankrijk, had verteld dat voordat haar man tijdens een reis naar China was verdwenen, hij haar een telefoonbericht had gestuurd met een emoji van een mes.

Ze interpreteerde de afbeelding van het mes als "hij is in gevaar", zei ze zondag in een korte verklaring aan verslaggevers in Lyon, waar de twee woonden en waar het hoofdkantoor van Interpol is gevestigd.

advertentie

Ze zei dat ze het bericht met de afbeelding van het mes had ontvangen kort nadat meneer Meng in China aankwam. Het kwam slechts vier minuten nadat ze een bericht van hem had ontvangen waarin stond: "Wacht op mijn telefoontje", zei ze.

Sindsdien heeft ze niets meer van hem gehoord. Ze meldde zijn verdwijning op 4 oktober bij de Franse politie. Er is nu een Frans politieonderzoek gaande, waarbij de autoriteiten zeggen dat hij aan boord van een vliegtuig was gestapt en in China was aangekomen, maar dat zijn latere verblijfplaats onbekend was.

Naast zijn functie als voorzitter van het internationale misdaadbestrijdingsorgaan is de heer Meng ook vice-minister bij het Chinese Ministerie van Openbare Veiligheid.

De centrale commissie kan partijfunctionarissen maanden of jaren vasthouden tijdens het uitvoeren van een onderzoek. De commissie rondt een onderzoek vaak af door een functionaris het partijlidmaatschap te ontzeggen, de overtreding van de partijregels door de functionaris vast te stellen en de functionaris door te verwijzen naar het rechtssysteem voor strafrechtelijke vervolging.

Sinds Xi aan de macht kwam als president van China, voert de commissie een uitgebreide anticorruptiecampagne die alle geledingen van de partij heeft geraakt.

Zijn detentie betekent dat de interne partijdynamiek elke bezorgdheid van de partij over internationale legitimiteit of transparantie overstijgt.

De stappen van de partij in dit geval "suggereren dat de binnenlandse overwegingen zwaarder wegen dan de internationale", zei Ku, de professor in de rechten. "Dit is altijd waar geweest voor China, maar misschien niet zo duidelijk als in dit geval."

Het is onduidelijk wat leidde tot de schijnbare ondergang van Meng - een machtsstrijd binnen de partij of een feitelijk geval van corruptie dat volgens ambtenaren buiten de gebaande paden viel.

Er zijn onderzoeken geweest naar prominente figuren in de anticorruptiecampagne. De meest opvallende is die van Zhou Yongkang, een voormalig lid van het elite Permanent Comité van het Politburo en een top veiligheidsfunctionaris. Veel analisten van de Chinese politiek zeggen dat Xi Zhou als een rivaal beschouwde en de anticorruptiecampagne gebruikte om hem gevangen te zetten.

"Wat ik het meest interessant vind aan de detentie van Meng Hongwei", zegt Elizabeth Economy, directeur van Azië-studies bij de Council on Foreign Relations, "is de voortdurende parade van arrestaties van hoge ambtenaren."

Nu door de heer Xi zelf aangestelde functionarissen nu verstrikt raken in de zes jaar durende anticorruptiecampagne, “doet het de vraag rijzen of Xi Jinping gewoon een zeer dunne groep schone functionarissen heeft waaruit hij kan kiezen, of deze functionarissen vooraf voldoende zijn doorgelicht. wordt gepromoot of dat de anticorruptiecampagne er simpelweg niet in slaagt om ambtenaren af ​​te schrikken van aanhoudend corrupt gedrag”, aldus Economy. "Wat de reden ook is, het voorspelt niet veel goeds voor het vermogen van de partij om zichzelf uiteindelijk te controleren."

Margaret Lewis, een professor in Chinees en Taiwanees recht aan de Seton Hall University Law School, zei dat de detentie van de heer Meng een signaal afgeeft dat "niemand veilig is", en dat het andere Chinese functionarissen die in het buitenland zijn geplaatst, "pauzeren kunnen geven bij het overwegen van hun eigen reisplannen". .”

Meng werd op 29 september voor het laatst gezien toen hij het hoofdkwartier van Interpol in Lyon verliet voor zijn reis naar China. Zijn vrouw en kinderen waren na zijn aanstelling met hem mee verhuisd naar Lyon.

Volgens de voorwaarden van de grondwet van Interpol wordt de waarnemend senior vice-president, Kim Jong-yang van Zuid-Korea, waarnemend president.

Op haar persconferentie op zondag zei Meng dat ze had besloten om in het openbaar te spreken omdat ze vond dat het haar verantwoordelijkheid was om dat te doen. Haar stap was buitengewoon: Familieleden van Chinese functionarissen die problemen hebben met de partij of regering pleiten meestal niet voor internationale hulp.

"Van nu af aan ben ik overgegaan van verdriet en angst naar het nastreven van waarheid, gerechtigheid en verantwoordelijkheid tegenover de geschiedenis", zei ze. "Voor de man van wie ik zielsveel hou, voor mijn jonge kinderen, voor de mensen van mijn moederland, voor alle echtgenotes en kinderen, echtgenoten en vaders om niet langer te verdwijnen."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending