Verbind je met ons

Misdrijf

Sneller bevriezen en confiscatie van #CriminalAssets om georganiseerde misdaad te bestrijden

DELEN:

gepubliceerd

on

EP-leden hebben nieuwe regels aangenomen om de bevriezing en confiscatie van criminele vermogensbestanddelen in de hele EU te versnellen.

De nieuwe regels, die al informeel zijn overeengekomen tussen de onderhandelaars van het Parlement en de EU-ministers in Juni, zal het voor EU-lidstaten sneller en eenvoudiger maken om elkaar te vragen crimineel vermogen te bevriezen of crimineel eigendom in beslag te nemen.

Het beroven van criminelen van hun vermogen is een belangrijk instrument in de strijd tegen georganiseerde misdaad en terrorisme. Volgens een studie van Europol uit 2016 wordt momenteel echter naar schatting slechts 1.1% van de criminele winsten in de EU geconfisqueerd.

De nieuwe maatregelen omvatten:

  • Invoering van termijnen: een EU-land dat een confiscatiebevel ontvangt van een ander EU-land, heeft 45 dagen de tijd om het bevel uit te voeren; grensoverschrijdende bevriezingsbevelen moeten met dezelfde snelheid en prioriteit worden uitgevoerd als nationale bevriezingsbevelen. De autoriteiten hebben vier dagen de tijd om de tegoeden te bevriezen als het verzoek om bevriezing dringend is;
  • gestandaardiseerde documenten: er zullen standaardcertificaten en -formulieren worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de EU-landen sneller handelen en efficiënter communiceren;
  • breder bereik: desgevraagd kunnen EU-landen vermogensbestanddelen van andere personen die banden hebben met de crimineel in beslag nemen en kunnen zij ook optreden in gevallen waarin er geen veroordeling is (bijvoorbeeld als de verdachte is gevlucht), en;
  • rechten van slachtoffers: slachtoffers zullen als eerste in de rij staan ​​om schadevergoeding te ontvangen wanneer geconfisqueerde activa worden verdeeld.

Rapporteur Nathalie Griesbeck (ALDE, FR) zei: “Dit instrument voor wederzijdse erkenning van bevelen tot bevriezing en confiscatie versterkt de Europese justitie. Het is eerlijker voor de slachtoffers en versterkt onze strijd tegen de financiering van terrorisme. Het Parlement zal nauwlettend toezien om ervoor te zorgen dat de nieuwe regels snel en effectief worden geïmplementeerd.”

Volgende stappen

De verordening werd goedgekeurd met 531 stemmen voor, 51 tegen en 26 onthoudingen.

advertentie

De nieuwe regels vereisen nog de formele goedkeuring van de Raad. Ze zullen 24 maanden na hun inwerkingtreding van toepassing zijn.

Deze regels maken deel uit van een pakket maatregelen ter versterking van het vermogen van de EU om de financiering van terrorisme en georganiseerde misdaad te bestrijden. Het parlement keurde in september al strengere regels tegen witwassen en cashflow goed.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending