Verbind je met ons

CO2 uitstoot

35% # CO2-emissiereducties voor auto's - goed voor klimaat en werkgelegenheid

DELEN:

gepubliceerd

on

De EVP-Fractie wil de klimaatverandering bestrijden en tegelijkertijd banen en groei creëren. “We zijn ervan overtuigd dat een vermindering van de CO35-uitstoot met 2% de automobielsector de juiste stimulans zou geven om zuinigere auto’s op de markt te brengen en auto’s met een lage of zelfs nuluitstoot, zoals elektrische voertuigen, op de markt te brengen. Maar het is belangrijk om de reducties op een technologisch neutrale manier bereiken", zei Jens Gieseke MEP, woordvoerder van de EVP-fractie in de Milieucommissie van het Europees Parlement, voorafgaand aan de stemming van vandaag over CO2-reducties voor auto's en bestelwagens tegen 2030.

Voor EVP zijn deze belangrijke wetswijzigingen cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering en het nakomen van Europa's toezeggingen uit de Overeenkomst van Parijs. We betreuren het echter dat deze kwestie opnieuw door Europees Links is teruggebracht tot een strijd van doelen in plaats van een evenwichtige gemeenschappelijke basis te vinden die Europa zou promoten als normmaker voor de rest van de wereld.

Gieseke is van mening dat de door links gesteunde reductiedoelstelling van 40% ernstige gevolgen heeft: "Dit zou het milieu niet helpen, maar eerder banen en groei in Europa vernietigen. Het is van cruciaal belang om alles te doen om het milieu te beschermen en ambitieus te blijven, maar we moeten realistisch blijven. Ik hoop dat onze collega's van de andere fracties dit ook zullen inzien."

"Als we denken aan de strijd tegen klimaatverandering, moeten we globaal denken. Wanneer winnen we echt? We winnen wanneer anderen ons voorbeeld volgen", zei Gieseke, eraan herinnerend dat een lagere CO2-uitstoot van voertuigen directe voordelen zou hebben voor de consument.

Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie is dat de gemiddelde uitstoot van het nieuwe EU-wagenpark 30% lager moet zijn dan in 2021. Voor het nieuwe EU-wagenpark in 2030 is de reductie ook 30%. Voor 2025 liggen de doelstellingen voor auto's en bestelwagens 15% lager dan in 2021.

Op basis van het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie zou in de periode van 170 tot 2 zo'n 2020 miljoen ton CO2030 worden verminderd, wat overeenkomt met de totale jaarlijkse uitstoot van Oostenrijk en Griekenland samen. Er staat ook dat consumenten gemiddeld tot ongeveer € 600 zullen besparen voor een nieuwe auto die in 2025 wordt gekocht gedurende de levensduur van een voertuig en tot ongeveer € 1500 voor een nieuwe auto die in 2030 wordt gekocht. Met het te ambitieuze voorstel van links zouden deze voordelen verminderen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending