Verbind je met ons

EU

#EUAuditors onderzoeken hulp aan meest behoeftigen in Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Rekenkamer voert een controle uit van het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD). Het fonds probeert de meest behoeftigen in de EU uit de armoede te halen en hun sociale integratie te bevorderen door materiële hulp en voedselhulp te combineren met specifiek advies en maatregelen voor sociale insluiting. De controleurs zullen de aanvankelijke opzet van het FEAD beoordelen en onderzoeken of de programma's van de lidstaten doeltreffend zijn in het bereiken van de meest behoeftigen. Ze zullen ook de prestatiemeting evalueren die door de Commissie is ingevoerd om de bijdrage van het fonds aan de verwezenlijking van de armoedebestrijdingsdoelstelling van de EU te bepalen.

De controleurs hebben vandaag een achtergronddocument over het FEAD gepubliceerd. Achtergronddocumenten verschaffen informatie op basis van voorbereidend werk dat is verricht vóór aanvang van een lopende controletaak. Ze zijn bedoeld als informatiebron voor geïnteresseerden in het gecontroleerde beleid en/of programma.

De belangrijkste activiteiten in het kader van het FEAD omvatten het verstrekken van:

• Voedselondersteuning, zoals het uitdelen van voedselpakketten en bereide maaltijden aan mensen in ernstig achtergestelde omstandigheden of schoollunches voor kinderen die in armoede en sociale uitsluiting dreigen te vervallen;

• materiële steun, zoals hygiënische artikelen voor volwassenen en kinderen, geselecteerde soorten kleding en eenvoudige huishoudelijke artikelen, en slaapzakken voor daklozen;

• informatie om ontberingen te verlichten, zoals informatie over basisrechten, persoonlijke hygiëne, voedingsadviezen en ondersteuning die verkrijgbaar zijn bij nationale instellingen voor maatschappelijk welzijn, en;

• steun voor de sociale integratie van de meest behoeftigen door hun toegang tot bestaande materiële ondersteuning en sociale diensten en tot activiteiten die worden aangeboden in het kader van het Europees Sociaal Fonds te verbeteren.

advertentie

"Het FEAD heeft tot doel mensen die in armoede leven in de meest elementaire levensbehoeften te voorzien", aldus George Pufan, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor het verslag. "Het is dus van cruciaal belang dat de wetgeving en de programma's die worden gefinancierd, zijn ontworpen om hulp te kanaliseren waar deze het meest nodig is."

De audit zal gericht zijn tot het directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie van de Europese Commissie (dat het FEAD beheert), evenals tot de autoriteiten die de activiteiten in de 28 lidstaten uitvoeren.

Het auditrapport wordt naar verwachting in de eerste helft van 2019 gepubliceerd.

Dit persbericht heeft tot doel de belangrijkste boodschappen van het achtergronddocument van de Europese Rekenkamer over te brengen. Het volledige papier is beschikbaar Hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending