Verbind je met ons

Voorpagina

#SOTEU – Staat van de Europese Unie: tijd om te kijken hoe ver we zijn gekomen

DELEN:

gepubliceerd

on

Jean-Claude Juncker houdt de toespraak over de Staat van de Europese Unie Mis het Soteu-debat dit jaar niet! 

Het debat over de Staat van de Europese Unie vindt plaats op woensdag 12 september om 9 uur CET, waarbij wordt teruggeblikt op wat er is bereikt en wat er nog moet gebeuren. Ontdek hoe u de debat online en doe mee aan de discussie op sociale media.

Het jaarlijkse State of the Union-debat is een kans voor EP-leden om het werk en de plannen van de Europese Commissie onder de loep te nemen en de toekomstige richting voor de EU te helpen bepalen. Het debat van dit jaar is vooral belangrijk omdat het het laatste zal zijn vóór de Europese verkiezingen in mei 2019 en een nieuwe Commissie het roer overneemt. Dit debat zal niet alleen beoordelen wat de EU-burgers de afgelopen jaren hebben bereikt, maar zou ook de toon voor de komende vijf jaar kunnen zetten door toekomstige uitdagingen te bespreken en hoe deze aan te pakken. 

Het evenement begint met een toespraak van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, waarin het afgelopen jaar wordt geëvalueerd en de plannen voor het komende jaar worden geschetst. Dit wordt gevolgd door een debat met leden van het Europees Parlement, die zullen uiteenzetten wat volgens hen de prioriteiten van de EU zouden moeten zijn.

Tot de kwesties die tijdens het debat van vorig jaar werden besproken, behoorden plannen op het gebied van defensie, veiligheid, legale migratie, internationale handel, sociale gelijkheid en de manier waarop de begrotingscapaciteit en het democratische besluitvormingsproces van de EU kunnen worden versterkt. Lees meer over in de persbericht.

Live-verslaggeving

Bekijk het debat live online hier  or hier in een van de 24 officiële talen van de EU.

Facebook

advertentie

Op 11 september om 3 uur CET zal president Antonio Tajani vragen over het debat beantwoorden tijdens een livesessie op de agenda van het Parlement. Facebook pagina. Het debat over de Staat van de EU wordt op 12 september live gestreamd op Facebook.

standpunten van de leden van het Europees Parlement

Ontdek wat Europarlementariërs te zeggen hebben over de Staat van de EU op sociale media op de EP Newshub.

Twitter

Bovendien kunt u dankzij het Parlement live updates in uw eigen taal krijgen Twitter accounts. Neem deel aan de online discussie via de hashtag #SOTEU.

audiovisueel materiaal

Er zal uitgebreide dekking door de audiovisuele diensten van het Parlement beschikbaar zijn hier.

Rol van het Parlement

De Staat van de Unie gaat over het waarborgen van transparantie en verantwoordingsplicht. Het debat vindt ieder jaar plaats tijdens de eerste plenaire zitting van september.

Als het enige rechtstreeks gekozen orgaan van de EU fungeert het Europees Parlement als de stem van het volk op Europees niveau. Tijdens de Europese verkiezingen van 2014 kregen kiezers voor het eerst de kans om invloed uit te oefenen op wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie zou worden. Deze verandering resulteerde in een grotere rol voor het Parlement bij het bepalen van de politieke agenda van de EU.

In minder dan een jaar zullen honderden miljoenen Europeanen een nieuw Europees Parlement kiezen en beslissen wie de volgende Europese Commissie zal leiden. De toekomst van Europa ligt in hun handen. Lees meer over de komende Europese verkiezingen in de persmap.

Betrokken raken

Als u wilt helpen het bewustzijn over de Europese verkiezingen volgend jaar te vergroten, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending