Verbind je met ons

EU

#Thailand Pleit voor Obama te trekken Thai uit te nodigen voor US-ASEAN-top

DELEN:

gepubliceerd

on

22784648De internationale reputatie van Thailand heeft een nieuwe klap gekregen na de degradatie van Thailand's National Human Rights Commission (NHRC) naar een 'B' door het International Coordinating Committee on National Human Rights Institutions (ICC). 

De verhuizing heeft geleid tot de gênante situatie waarin Thailand, de leider van de G-77, geen stem meer heeft over mensenrechtengerelateerde kwesties. In feite werd het niet onpartijdig of effectief genoeg geacht om rapporten over mensenrechten in Thailand in te dienen bij de VN-Mensenrechtenraad, en kan het evenmin actief deelnemen aan mensenrechtenconferenties georganiseerd door de VN-Mensenrechtenraad.

Dit is vooral schadelijk voor de junta in de aanloop naar Thailand's tweede universele periodieke doorlichting (UPR) van de Verenigde Naties in april in Genève.

De Wereldwijde Beweging voor Mensenrechten (FIDH) zegt dat VN-lidstaten de herziening moeten gebruiken om belangrijke toezeggingen op het gebied van mensenrechten van de Thaise regering te eisen.

Door de degradatie van de NHRC in Thailand bevindt het land zich nu in dezelfde rang als Myanmar, en een volledige rang onder de nationale mensenrechteninstellingen van Maleisië, de Filippijnen en Indonesië. Brunei, Cambodja, Laos, Vietnam en Singapore dienen hun nationale mensenrechteninstanties niet in voor accreditatie. Ondertussen heeft een vooraanstaand Azië-expert het besluit veroordeeld om Thailand op te nemen in de top van volgende week voor Zuidoost-Aziatische leiders in de VS. Fraser Cameron, directeur van het EU-Azië Centrum in Brussel, waarschuwt dat het uitnodigen van de Thaise premier Prayuth Chan-ocha, hoofd van de junta die bijna twee jaar geleden de macht greep en voormalig generaal van het leger, zou kunnen worden gezien als steun van Washington voor het militaire regime.

Andere mensenrechtenactivisten, leiders van oppositiepartijen en wetenschappers hebben ook scherpe kritiek geuit op het besluit van president Obama om Prayuth op te nemen in de top. Ondanks de staatsgreep wilden de VS de banden met Bangkok niet verbreken en zagen ze Thailand als een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot in een regio waar China het afgelopen jaar grote economische en diplomatieke vorderingen heeft gemaakt.

Na een korte opschorting van sommige programma's en hulp na de staatsgreep van 2014, zal het Pentagon dit jaar deelnemen aan de 35e "Cobra Gold" militaire oefeningen met Thailand, een 10-daagse bijeenkomst van 24 landen die op 9 februari begint en een van de de grootste jaarlijkse militaire oefeningen in de regio Azië-Pacific. Maar toen hij vrijdag op deze website sprak, zei Cameron: "Obama zal kritiek krijgen omdat hij enkele niet-democratische leiders, zoals Prayuth Chan-ocha uit Thailand, volgende week uitnodigt voor de ASEAN-top in Californië. Maar hij weet uit ervaring dat als één lid niet wordt uitgenodigd, er niemand komt opdagen.”

advertentie

Een Brusselse bron wees erop dat, in het licht van de veroordeling van de junta door het blok, de EU "hem (Prayuth) niet zou mogen uitnodigen". Dit is een verwijzing naar de conclusies van een recente bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, die hun "extreme bezorgdheid" uitten over de ontwikkelingen in Thailand. Een verklaring die daarna werd uitgegeven luidde: “Tegen deze achtergrond is de EU gedwongen haar betrokkenheid te heroverwegen. Officiële bezoeken van en naar Thailand zijn opgeschort; de EU en haar lidstaten zullen de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst met Thailand pas ondertekenen als er een democratisch gekozen regering is. Andere overeenkomsten zullen, voor zover van toepassing, worden beïnvloed. EU-lidstaten zijn al begonnen met het herzien van hun militaire samenwerking met Thailand.”

Thailand, dat sinds een staatsgreep in mei 2014 wordt bestuurd door een militaire junta, kreeg een nieuwe klap voor zijn internationale imago toen zijn nieuwe ontwerpgrondwet als "ondemocratisch" werd veroordeeld.

Charles Tannock, de Britse Tory-Europarlementariër, de woordvoerder van zijn partij voor buitenlandse zaken, vindt dat het tijd is voor de EU om "echte maatregelen" tegen Thailand te nemen. het internationale imago is allemaal belangrijk. Bijgevolg zouden alle sancties aanzienlijke reputatieschade aanrichten."

De reputatie van het land op het gebied van toerisme werd onlangs ook in twijfel getrokken toen de zus van een jonge Britse vrouw vermoord op een Thais vakantie-eiland een vernietigende aanval lanceerde op de Thaise politie en de reputatie van Thailand als "de mooiste plek ter wereld".

Hannah Witheridge's zus Laura voerde haar krachtige aanval uit na de dood van een andere jonge Britse vakantieganger op Koh Ta.

Een recent redactioneel commentaar in het in Bangkok gevestigde The Nation zei: "In een tijd waarin het gebruik van dictatoriale bevoegdheden toeneemt, en met de mogelijkheid dat verkiezingen worden uitgesteld tot 2018, moet de nieuwe grondwet via haar organische wetgeving de structuur en verantwoordelijkheden definiëren van een verbeterde nationale mensenrechteninstelling."

Een woordvoerder van de Thaise missie in Brussel zei: "Wat mensenrechten betreft, als je je geest openstelt voor bredere perspectieven, zul je merken dat onze staat van dienst op het gebied van bescherming en bevordering van vrouwen, kinderen, ouderen, mensen met een handicap en dierenrechten zeer goed is. Thailand biedt op niet-discriminerende wijze noodzakelijke gezondheidszorg en basisonderwijs aan migrerende werknemers en etnische minderheidsgroepen.

"Wat persvrijheid betreft, hoe kun je beoordelen dat het Thailand aan persvrijheid ontbreekt, terwijl de lokale media de regering kunnen blijven bekritiseren en terwijl bijna nooit buitenlandse journalisten Thailand zijn uitgezet wegens het schrijven van negatieve artikelen over het beleid van de regering. "

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending