Verbind je met ons

Een handicap

#Disability European Accessibility Act: wat is het potentieel om een ​​positieve verandering teweeg te brengen?

DELEN:

gepubliceerd

on

handicapRuim drie jaar lang hebben het European Disability Forum (EDF) en zijn leden krachtig campagne gevoerd voor de publicatie van een wetgevingsvoorstel over de toegankelijkheid van producten en diensten in de EU. Op 2 december publiceerde de Europese Commissie eindelijk haar voorstel voor dit langverwachte stuk wetgeving, dat door EDF werd verwelkomd.

Het voorstel is innovatief omdat het tot doel heeft de rechten van personen met een handicap te versterken vanuit het perspectief van de interne markt van de EU. Ook volgde de Aanbevelingen van de VN-Commissie aan de EU om onverwijld de Europese toegankelijkheidswet aan te nemen. Na een breed overleg met haar leden uit heel Europa presenteert EDF nu haar eerste reactie op de wet.

Waarom is het belangrijk?

Tot nu toe kenden de EU-lidstaten bepaalde toegankelijkheidswetten en -regels, maar er bestond geen geharmoniseerde EU-brede wetgeving over de toegankelijkheid van producten en diensten op de interne markt. De Europese Toegankelijkheidswet zal deze toegankelijkheidswetten en -regels harmoniseren, zodat producten en diensten zonder problemen op de interne markt van de EU kunnen circuleren en toegankelijk zijn voor personen met een handicap en andere mensen met functionele beperkingen. Tegelijkertijd zal de wet de levenskwaliteit van personen met een handicap in de EU verbeteren, door hen gelijke toegang te verlenen tot reguliere producten en diensten, tegen een meer concurrerende prijs.

Via haar Campagne voor vrijheid van bewegingEDF heeft gepleit voor een Europese wet inzake toegankelijkheid, omdat mensen met een handicap nog steeds met belemmeringen worden geconfronteerd bij de toegang tot producten en diensten op voet van gelijkheid met anderen.

• Het gebruik van een geldautomaat kan moeilijk of onmogelijk zijn voor blinden als er geen stemuitvoer is, of voor rolstoelgebruikers als ze er niet bij kunnen.

• Online kopen is een activiteit die steeds vaker door consumenten wordt gebruikt, maar mensen met een handicap ondervinden nog steeds veel problemen bij het succesvol toegang krijgen tot en gebruiken van websites met e-commercesystemen.

advertentie

• Personen met een handicap kunnen toegankelijke producten kopen, zoals een smartphone of een televisietoestel, maar deze zijn vaak duurder dan andere producten en er is minder keuze. Een ambitieuze en sterke Europese wet over toegankelijkheid, zoals de Europese Toegankelijkheidswet, zou hierin verandering kunnen brengen. EDF en zijn leden in heel Europa hebben het voorstel van de Europese Commissie voor de Europese Toegankelijkheidswet onderzocht en we presenteren nu ons eerste antwoord, waarbij we gebieden benadrukken waarop de tekst verbeterd moet worden.

Verruiming van de reikwijdte van de wet

De wet zou meer gebieden moeten omvatten, omdat er veel producten en diensten zijn die wel zouden kunnen worden opgenomen, maar die zijn weggelaten. De voorgestelde tekst heeft betrekking op gebieden als computerhardware en besturingssystemen, geldautomaten, kaartautomaten, incheckautomaten, telefoons en smartphones, tablets, tv's, online winkelen, bankdiensten, e-books en websites van transportbedrijven. Het is echter niet voldoende om bijvoorbeeld de geldautomaat toegankelijk te maken als deze zich in een gebouw blijft bevinden waar mensen met een beperking niet bij kunnen. Zo moet ook het gebouw van de bank, waar de geldautomaat staat, toegankelijk zijn. Hetzelfde geldt voor een bus- of busterminal, waar de kaartautomaat wel toegankelijk kan zijn, maar niet het gebouw waarin de automaat staat.

Uitzonderingen

Het voorstel van de Europese Commissie voorziet in uitzonderingen als een bedrijf stelt dat het voor hem te ingewikkeld of te duur is om zijn product of dienst toegankelijk te maken. Bedrijven kunnen dit gebruiken om te voorkomen dat hun producten of diensten toegankelijk worden gemaakt. Wij roepen de EU op om duidelijkheid te hebben over de regels en voorwaarden waaronder dergelijke uitzonderingen kunnen worden gemaakt, en om geen uitzonderingen toe te staan ​​als daar geen zeer ernstige redenen voor zijn.

Wat is het volgende?

Na de publicatie van het wetsvoorstel was er een consultatieperiode waarin EDF en haar leden hun reacties hebben ingediend. Als volgende stap zal het voorstel worden besproken door het Europees Parlement en de Raad.

EDF-voorzitter Yannis Vardakastanis verklaarde: "Wij verwelkomen het initiatief van commissaris Thyssen om wetgeving op dit gebied in te voeren. Uit ervaring in de VS hebben we gezien dat wetgeving die een robuust handhavings- en toezichtmechanisme omvat, een uiterst effectief middel is om ervoor te zorgen dat producten en diensten toegankelijk worden voor personen met een handicap. We roepen de Europese Commissie, de Raad en het Parlement nu op om de Europese toegankelijkheidswet te versterken door de tekst te herzien en daarin sterkere en meer verplichte bepalingen op te nemen om toegankelijkheid op een holistische manier aan te pakken en om er een aanjager van verandering in de interne markt van te maken."

Downloaden

Eerste reactie van EDF op het voorstel van de wet (pdf-versie)

Eerste reactie van EDF op het voorstel van de wet (Word-versie)

het voorstel van de Europese Commissie voor de wet

Veelgestelde vragen (FAQ)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending