Verbind je met ons

Chatham House

#Oekraïne Tijd voor Kiev om anti-orruptie agenda te bezitten

DELEN:

gepubliceerd

on

140308-ukraine-protests-03_28495d96723b0a298deeac475152b96bby Julia Andrusiv, Chantham-huis, Rusland en Eurazië programma

De staat van dienst van de regering op het gebied van corruptiebestrijding geeft op zijn best een gemengd beeld. Als de anti-corruptieagenda niet wordt overgenomen, vormt dit een bedreiging voor het politieke voortbestaan ​​van de regering en de stabiliteit van het land.

Serhiy Leshchenko, een voormalig onderzoeksjournalist en Oekraïens parlementslid, heeft gepubliceerd de resultaten van een onderzoek in de rijkdom van Serhiy Lyovochkin, een collega-parlementslid en voormalig hoofd van de administratie van de laatste president van het land, Viktor Janoekovitsj. Het beweert dat de activa van deze overheidsfunctionaris op lange termijn een villa van 49 € miljoen aan de Franse Rivièra omvatten en meerdere zakelijke belangen, waarvan geen enkele officieel is aangegeven.

Dit is een van de vele onderzoeken naar corruptie en verduistering van overheidsfinanciën door overheidsfunctionarissen in Oekraïne die de afgelopen jaren in de media zijn verschenen. Maar ondanks dit blijven de meesten een uitbundige levensstijl leiden die ver boven hun aangegeven inkomen ligt. Hoewel er enkele strafzaken zijn geopend tegen voormalige topambtenaren, heeft vrijwel geen enkele geleid tot rechtszaken of terugvordering van verduisterde gelden.

Het falen van de regering om dergelijke zaken te vervolgen is een bron van frustratie voor een publiek dat wordt gevraagd de dupe te worden van de economische hervormingen, de devaluatie van de munteenheid en de oorlog met Rusland. Het land bevrijden van corruptie was een belangrijke eis van de Maidan-demonstranten begin 2014 en heeft sindsdien weerklank gevonden in de samenleving; 94,4 procent van de Oekraïners identificeert corruptie behoren tot de top drie van ernstige problemen voor Oekraïne.

Lees het volledige expertcommentaar online >

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending