Verbind je met ons

Klimaatverandering

'Greenwashing' van de grootste vervuilers ter wereld wordt in het rapport veroordeeld

DELEN:

gepubliceerd

on

climate_change_chimney_0Het 'greenwashen' van enkele van 's werelds grootste vervuilers door Europese public relations- en lobbyadviesbureaus wordt 'aan het licht gebracht' in een nieuw rapport dat maandag (7 december) is uitgebracht.

Terwijl de COP21-klimaattop in Parijs zijn tweede week ingaat, presenteert “The climate smokescreen – PR companies lobbying for big polluters in Europe”, door Corporate Europe Observatory, casestudies van zeven PR-bedrijven met wat zij “klimaatdestructieve” klanten noemen.

Het onderzoek van CEO, een vooraanstaande in Brussel gevestigde groep, onderzoekt de inspanningen van Volkswagen op het gebied van crisiscommunicatie toen het emissieschandaal zich ontvouwde, het vermeende gebruik van PR-diplomatie door Gazprom om zijn boringen in het Noordpoolgebied te vergemakkelijken, en de “spin” van de palmolie-industrie.

Het onderzoekt ook de adviesbureaus en strategieën achter wat zij de “imago-witwassen”-inspanningen noemt van andere zakelijke daders van klimaatverandering, waaronder Shell, Total en Koch Industries.

Het rapport beschrijft de verschillende tactieken van PR-bedrijven en onderzoekt de professionele ‘greenwashers’ lobbytoolbox’, van het opzetten van cocktailparty’s en het organiseren van evenementen met politici, tot het helpen van vervuilers om toegang te krijgen tot en invloed uit te oefenen op het regelgevingsproces, tot gelikte campagnes die vuile energie herbranden als schone energie. brandstof.

Uit het onderzoek blijkt dat PR- en lobbyadviesbureaus ervoor zorgen dat “enkele van de grootste boosdoeners van de klimaatverandering een deel van de oplossing lijken te zijn.”

Deze "oplossingen" stellen vervuilers echter eenvoudigweg in staat om hun vuile bedrijfsmodellen niet te wijzigen en echte actie uit te stellen die een overgang naar schone energie zou kunnen bewerkstelligen en ons onder het catastrofale omslagpunt voor de opwarming van de aarde zou kunnen houden.

advertentie

Het rapport toont het contrast tussen het toenemende aantal PR-bureaus die zich zorgen maken over klimaatverandering, en de destructieve klanten wiens belangen zij dienen, en roept op tot strikte beperkingen van de rol van grote vervuilers, en de lobbybedrijven die hen vertegenwoordigen, bij de besluitvorming. over het klimaatbeleid.

"Het doel van dergelijke PR-rookgordijnen is om klimaatcriminelen te distantiëren van de realiteit van smeltende gletsjers en brandende regenwouden", zegt rapportauteur Katharine Ainger.

“Op COP21 krijgen deze bedrijven en hun PR-lobbyisten toegang tot besluitvormers tijdens de onderhandelingen en side-events.

“We hebben een firewall nodig die vergelijkbaar is met die van de Wereldgezondheidsorganisatie, om grote tabaksproducten buiten de deur te houden als het gaat om beleidsvorming.

“Dit is ook dringend nodig voor de beleidsvorming op het gebied van klimaatverandering, en zou niet alleen van toepassing moeten zijn op de grote vervuilers, maar ook op de lobbyisten die betaald worden om hen te vertegenwoordigen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending