Verbind je met ons

EU

Europa moet beschermen tegen reflexmatige reactie op de gezondheid data, post-arrest van het Hof

DELEN:

gepubliceerd

on

on-wereldgezondheidsdagDoor Denis Horgan, uitvoerend directeur van de European Alliance for Personalised Medicine

Het lopende debat over Big Data en gegevensbescherming zal zeker een andere wending nemen nadat het Europese Hof van Justitie (HvJ) de 'Safe Harbor'-overeenkomst van de Commissie over gegevensuitwisseling met de VS heeft vernietigd. 

In zijn uitspraak hekelt het Hof van Justitie de Amerikaanse regering omdat deze “de essentie van het fundamentele recht op respect voor het privéleven in gevaar brengt”.

De EU-richtlijn gegevensbescherming bepaalt dat de overdracht van persoonsgegevens naar een derde land in beginsel alleen mag plaatsvinden als dat derde land een passend niveau van bescherming van de gegevens waarborgt.

Maar de rechtbank oordeelde dat Safe Harbor, dat al bijna vijftien jaar in gebruik is, illegaal is vanwege de ontoereikende bescherming van gegevens die eenmaal naar de Verenigde Staten zijn overgedragen. De rechtbank oordeelde dat Safe Harbor het vermogen van nationale gegevensbeschermingsautoriteiten ondermijnt om te bepalen of gegevensoverdrachten naar de VS privacywaarborgen bieden die voldoen aan de wettelijke normen van de EU.

The agreement allows the transfer of consumers’ personal data from Europe to the US under adequate privacy standards, with more than 4,400 companies using Safe Harbour to operate in Member States.

The case was referred to the ECJ by an Irish court in respect of 27-year-old Max Schrems, who has been a Facebook user since 2008. The social media giant has its European headquarters in Ireland. Data provided by Austrian law graduate Schrems – and everyone else on in the EU who uses the site – is transferred from Facebook’s Irish subsidiary to servers located in the US.

advertentie

Schrems heeft volgens het Hof van Justitie een klacht ingediend bij de Ierse commissaris voor gegevensbescherming: “Van mening dat, in het licht van de onthullingen in 2013 door Edward Snowden over de activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendiensten (in het bijzonder de National Security Agency) ), bieden de wetten en praktijken van de Verenigde Staten onvoldoende bescherming tegen toezicht door de overheid op de gegevens die naar dat land worden doorgegeven”.

De Ierse commissaris vertelde Schrems dat zijn afdeling geen wettelijke middelen had om onderzoek te doen op grond van de Safe Harbor-bepalingen, wat uiteindelijk leidde tot de landing van de huls voor het Hof van Justitie.

In het rapport van laatstgenoemde staat: “De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie heeft aanbevolen een einde te maken aan een praktijk die Amerikaanse bedrijven in staat stelt de overdracht van gegevens van EU-burgers naar het buitenland te versnellen, vanwege de bezorgdheid dat Amerikaanse inlichtingendiensten daar toegang toe hebben. in strijd met het Europese recht en de fundamentele rechten van burgers.”

 

Advocaat-generaal Yves Bot van het Hof bekritiseerde ook de Europese Commissie omdat zij haar eigen zorgen negeerde en de praktijk niet eerder beëindigde.

Het bovenstaande zal alarmbellen doen rinkelen onder de gezondheidszorggemeenschap die campagne voert voor het verstandige gebruik van ‘Big Data’ voor onderzoek en er bij de Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement op aandringt ervoor te zorgen dat er robuuste waarborgen zijn om de privacy van patiënten te beschermen. , terwijl het van cruciaal belang is dat de noodzakelijke gegevensstroom voor gezondheidsonderzoeksdoeleinden mogelijk wordt gemaakt.

Dit was al een complex gebied, zelfs vóór de uitspraak over de gegevensuitwisseling van deze week, en de in Brussel gevestigde Europese Alliantie voor Gepersonaliseerde Geneeskunde (EAPM) heeft goede hoop dat de trialoog tussen de drie EU-instellingen niet tot een reflexmatige reactie zal leiden de gesprekken over de komende verordening inzake gegevensbescherming gaan door.

Het multi-stakeholder lidmaatschap van de Alliantie, waartoe ook patiënten, wetenschappers, artsen, onderzoekers, academici en vertegenwoordigers van de industrie behoren, is er vast van overtuigd dat Europa een responsief reguleringssysteem nodig heeft dat een hoog niveau van bescherming voor individuen en kwalitatief hoogwaardige gegevenstoegang voor onderzoekers en gezondheidszorgaanbieders biedt.

Terug in de onder vuur gelegen VS zal het initiatief voor precisiegeneesmiddelen van president Obama de gezondheidsresultaten gedurende vele jaren volgen, biomarkers identificeren die de ontwikkeling van vele ziekten voorspellen en nieuwe mogelijkheden bieden voor preventie en therapie. Ondertussen kan de potentiële toegang van Europa tot enorme gezondheidsinformatie al overeenkomen met die van de VS. Als het op een verantwoorde manier kan worden gedeeld, zal de sky the limit zijn voor nieuwe behandelingen voor de 500 miljoen potentiële patiënten in Europa in 28 lidstaten.

Gegevensbescherming is een fundamentele en duidelijk groeiende kwestie. EAPM is van mening dat de volgende stappen in het verbeteren van de Europese gezondheidszorg in cruciale mate afhankelijk zijn van het gebruik van data; waarvoor een ecosysteem nodig is waarin er op een veilige en efficiënte manier toegang toe kan worden verkregen voor de juiste doeleinden.

We zijn er duidelijk nog niet, zoals de uitspraak van het Europees Hof van Justitie illustreert, maar als Europa kan beginnen met een robuust maar niet al te beschermend systeem dat zowel de privacy waarborgt als het mogelijk maakt dat cruciale gezondheidsgegevens op verantwoorde wijze worden gedeeld, zal dit een uitstekend begin zijn. Dit moet duidelijk snel beginnen, niet vanwege paniek, maar omdat Big Data niet zal verdwijnen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending