Verbind je met ons

Brexit

Cameron onthult vier belangrijke eisen van de EU voor het Verenigd Koninkrijk te blijven

DELEN:

gepubliceerd

on

cameron_merkel_3469545bAt Chequers on Friday (9 October), Cameron warned Merkel that there was ‘still much to be worked through’ to reach an acceptable deal Foto: EPA
David Cameron en zijn bondgenoten in het kabinet hebben een vierpuntenplan opgesteld met de belangrijkste eisen als prijs om Groot-Brittannië in de Europese Unie te houden.

Diplomaten zijn gestuurd om steun te krijgen van 27 Europese landen voor een nieuwe deal tussen Groot-Brittannië en Brussel in de aanloop naar een "in-out"-referendum.

Een nieuwe campagne zal op maandag (12 oktober) proberen kiezers te overtuigen om in de EU te blijven, nadat eurosceptici die zich uit Europa willen terugtrekken vorige week een rivaliserende operatie begonnen en Stuart Rose een campagne lanceerde om Groot-Brittannië binnen te houden.

Spreken met de Sunday Telegraph, zeiden kabinetsbronnen dat ze er vertrouwen in hebben dat ze een manier kunnen vinden om Groot-Brittannië binnen de EU te houden met betere lidmaatschapsvoorwaarden. Hun plan omvat:

  • Brussel dwingen om "een expliciete verklaring" af te leggen dat Groot-Brittannië buiten elke stap naar een Europese superstaat zal worden gehouden. Dit vereist een vrijstelling voor het VK van het grondbeginsel van de EU van "steeds nauwere unie".
  • Een “expliciete verklaring” dat de euro niet de officiële munteenheid van de EU is, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat Europa een unie met meerdere valuta’s is. Ministers willen deze verklaring om de status van het Britse pond te beschermen als een legitieme munteenheid die altijd zal blijven bestaan.
  • Een nieuw "rode kaart"-systeem om de macht terug te brengen van Brussel naar Groot-Brittannië. Dit zou groepen nationale parlementen de macht geven om te voorkomen dat ongewenste richtlijnen worden uitgevaardigd en om bestaande EU-wetten te schrappen.
  • Een nieuwe structuur voor de EU zelf. Het blok van 28 landen moet worden gereorganiseerd om te voorkomen dat de negen landen die niet tot de eurozone behoren, worden gedomineerd door de 19 lidstaten die dat wel zijn, met bijzondere bescherming voor de City of London.

Diplomaten zijn van mening dat dit plan de meest waarschijnlijke deal is die ze kunnen bereiken, omdat het zo moeilijk is om te onderhandelen over een oplossing die aanvaardbaar is voor 27 andere EU-lidstaten, evenals voor de Europese Commissie en het Europees Parlement. Critici, waaronder kabinetsministers aan de rechterkant van de Tory-partij, zullen waarschijnlijk niet tevreden zijn met dit plan, omdat het geen juridisch bindende wijzigingen in de regerende verdragen van de EU omvat. Maar regeringscijfers zeggen dat er niet genoeg tijd is om verdragswijzigingen door te voeren voordat het referendum eind 2017 wordt gehouden.

Een hoge minister zei: “Onze EU-partners zijn ons niet dankbaar. Ze denken dat we gek blaffen, want waar ze allemaal het meest bang voor zijn, is een referendum over Europa.

“Maar ze erkennen nu dat we serieus zijn. Dit gebeurt en er is geen uitweg. Ze beseffen dat we samen moeten vechten als we Groot-Brittannië in de EU willen houden.”

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending