Verbind je met ons

EU

Basisinkomen nu nodig om Griekenland te helpen

DELEN:

gepubliceerd

on

Topshots-GRIEKENLAND-STEM-VERKIEZING-SyrizaThe new bailout agreement between the eurozone and the Greek government seems to unite everyone on one point at least: nobody thinks it’s going to work. In the face of continued uncertainty, Unconditional Basic Income Europe (UBIE) reminds EU leaders that they have a responsibility towards Greek citizens who have suffered most from austerity policies and are likely to be hit hardest by further spending cuts. We call for a Europe-wide citizen’s income to protect the most vulnerable.

Europe’s 500 million citizens have good reasons to ask themselves now: Whose Europe is this? Why are our governments putting so much effort and money into saving banks and abstract institutional constructs – while real people’s suffering is considered merely ‘collateral damage’?

Zoals Antonis Triantafylakis van de Grieks basisinkomensinitiatief merkt op: “In de afgelopen zes jaar hebben Griekse burgers een ongekende daling van de levensstandaard ervaren. De nieuwe deal met de schuldeisers wordt algemeen gezien als een politieke chantage die een toch al ernstige humanitaire crisis nog verder zal verdiepen, zonder enig perspectief te bieden voor economische verbeteringen in de komende jaren. Als aanhoudende bezuinigingen het enige is wat de EU te bieden heeft aan lidstaten die in moeilijkheden verkeren, is het niet verwonderlijk dat het enthousiasme van mensen voor de Europese integratie aan het verdwijnen is. Om het Europese idee te laten overleven en een verdere versterking van nationalistische, xenofobe, anti-Europese bewegingen te voorkomen, is het essentieel om aan te tonen dat de Europese Unie een gemeenschap van solidariteit is waar alle burgers bescherming verdienen.”

In Greece – as well as in other crisis hit countries – this means that we must ensure decent living conditions for all. In a situation where states are forced to cut social spending while still under risk of default, it is both economically prudent and a moral imperative to set up a direct European mechanism to ensure decent living conditions where national member states are incapable of doing so.

Het beste model hiervoor zou een onvoorwaardelijk basisinkomen voor heel Europa zijn. Dit mechanisme, gefinancierd door alle lidstaten in verhouding tot hun BBP, zou in de eerste plaats een vangnet zijn voor alle burgers. Het zou ook werken als een automatische stabilisator tegen ontwikkelingen die de economische en monetaire integratie dreigen te verscheuren. Anders dreigt de toch al zeer dunne basis voor Europese solidariteit permanent vernietigd te worden.

Zoals het geval van Griekenland laat zien: in een staatsschuldencrisis werken de huidige socialezekerheidsinstrumenten niet. Als zowel de publieke als de private sector gedwongen worden om alles te bezuinigen en grote aantallen werknemers te ontslaan, is het enige betrouwbare vangnet een alomvattend model dat in staat is te voorzien in het fundamentele voortbestaan ​​van iedereen. Dit zou de interne vraag ondersteunen en een snel economisch herstel bevorderen.

Een basisinkomen zou superieur zijn aan andere voorgestelde automatische stabilisatoren zoals een minimuminkomen of een werkloosheidsuitkering. Omdat het recht universeel is, is een basisinkomen niet vatbaar voor zwak bestuur, cliëntelisme of corruptie.

advertentie

Het is de hoogste tijd dat de Europese leiders hun obsessie met het redden van markten en banken opzij zetten. Hun fundamentele verantwoordelijkheid is het beschermen van burgers in tijden van nood. De Europeanen zullen dit belonen door hun liefde voor Europa te herontdekken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending