Verbind je met ons

Conflicten

Verklaring van de G-7-leiders over Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

g7obamahague“Wij, de leiders van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, de voorzitter van de Europese Raad en de voorzitter van de Europese Commissie, drukken samen onze diepe bezorgdheid uit over de voortdurende inspanningen van separatisten gesteund door Rusland om Oost-Oekraïne te destabiliseren en onze inzet om verdere stappen te ondernemen om een ​​vreedzaam en stabiel klimaat voor de presidentsverkiezingen van 25 mei te garanderen.

“We verwelkomden de positieve stappen die Oekraïne, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben gezet om te voldoen aan zijn verplichtingen onder het akkoord van Genève van 17 april. Deze acties omvatten onder meer het streven naar constitutionele hervormingen en decentralisatie, het voorstellen van een amnestiewet voor degenen die vreedzaam de gebouwen zullen verlaten die zij in Oost-Oekraïne in beslag hebben genomen, en het ondersteunen van het werk van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). We merken ook op dat de regering van Oekraïne terughoudend is opgetreden in de aanpak van de gewapende bendes die op illegale wijze overheidsgebouwen bezetten en illegale controleposten opzetten.

“Rusland heeft daarentegen geen concrete actie ondernomen ter ondersteuning van het akkoord van Genève. Zij heeft het akkoord niet publiekelijk gesteund, noch de daden veroordeeld van pro-separatisten die Oekraïne proberen te destabiliseren, noch heeft zij gewapende militanten opgeroepen om de regeringsgebouwen die zij hebben bezet vreedzaam te verlaten en de wapens neer te leggen. In plaats daarvan zijn de spanningen blijven escaleren door steeds meer te spreken over retoriek en voortdurende dreigende militaire manoeuvres aan de Oekraïense grens.

“Wij herhalen onze krachtige veroordeling van de illegale poging van Rusland om de Krim en Sebastopol te annexeren, die wij niet erkennen. We zullen nu de volledige juridische en praktische gevolgen van deze illegale annexatie onderzoeken, inclusief maar niet beperkt tot de economische, handels- en financiële gebieden.

“We zijn nu overeengekomen dat we snel actie zullen ondernemen om Rusland aanvullende sancties op te leggen. Gezien de urgentie van het veiligstellen van de mogelijkheid voor een succesvolle en vreedzame democratische stemming volgende maand bij de Oekraïense presidentsverkiezingen, hebben wij ons ertoe verbonden dringend actie te ondernemen om de gerichte sancties en maatregelen te intensiveren om de kosten van de Russische acties te verhogen.

“De Russische acties in Oekraïne en de reactie van de internationale gemeenschap hebben de economie al aanzienlijke kosten opgelegd. Terwijl we ons blijven voorbereiden om over te gaan tot bredere, gecoördineerde sancties, inclusief sectorale maatregelen als de omstandigheden dit rechtvaardigen, zoals we op 24 maart in Den Haag hebben toegezegd, onderstrepen we dat de deur open blijft voor een diplomatieke oplossing van deze crisis, op basis van het akkoord van Genève. Wij dringen er bij Rusland op aan om samen met ons deze weg in te slaan.”

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending