Verbind je met ons

EU

Eis gedaan om de president van Roemenië, Basescu, 'uit te nodigen' voor de Europese Roma-top

DELEN:

gepubliceerd

on

46716b858f0056b9c21832b4e870-grandeDe Europese Commissie moet de uitnodiging aan de Roemeense president Traian Basescu om te spreken op de derde Europese Roma-top, die door de Commissie op 4 april in Brussel wordt georganiseerd, intrekken vanwege zijn discriminerende Roma-opmerkingen. religieuze staatsman Rajan Zed zei in Nevada (VS). Basescu wordt genoemd als derde spreker in het 'Opening'-gedeelte van de top, na voorzitter van de topcommissie, directeur-generaal voor Justitie Francoise Le Bail en Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Zed, voorzitter van de Universal Society of Hinduism, merkte op dat Basescu naar verluidt in februari schuldig was bevonden en een boete had gekregen wegens discriminerende opmerkingen over de Roma-bevolking door de officiële Roemeense Nationale Raad voor de Bestrijding van Discriminatie. Rajan Zed voerde aan dat Basescu geen morele status had om de Roma-top bij te wonen, nadat hij zulke kleinerende opmerkingen had gemaakt over de Roma, die een grote groep van de bevolking in Roemenië vormden. Naar verluidt heeft de Raad Basescu een boete opgelegd omdat hij tijdens een persconferentie in Slovenië in 2010 had gezegd dat ‘zeer weinigen van hen [Roma] willen werken’ en ‘traditioneel velen van hen leven van stelen’. Het leek op een poging van Basescu om de toch al meest bevooroordeeld tegen de gemeenschap in Europa en het vereeuwigen van de negatieve stereotypering van hen, in plaats van een sterke politieke wil te tonen om ze te integreren, zei Zed.

Zed zei verder dat de Commissie ook geen morele grond had om Basescu uit te nodigen, die zo'n bevooroordeelde mening had over een grote etnische groep van zijn bevolking. Als zij haar agenda zou voortzetten om Basescu op de Top te laten spreken, zou dit duidelijk aantonen dat de Commissie niet “van harte en eerlijk” geïnteresseerd was in de integratie en inclusie van de Roma. Basescu had überhaupt niet uitgenodigd moeten worden als de Commissie “serieus toegewijd” was aan de verheffing van de Roma, voegde Zed eraan toe. Volgens rapporten heeft Basescu in januari in Berlijn opnieuw denigrerende opmerkingen gemaakt tegen de Roma, naast dat hij een journalist in 2007 een “vuile zigeuner” noemde en de Roma de schuld gaf van het stelen van bussen in 2011.

Zed wees erop dat deze top slechts “lieve praatjes” leek, net als de vorige twee topconferenties (2008, 2010), zonder concreet resultaat om een ​​einde te maken aan de apartheid van de Roma. Er was een grote verandering van hart en een krachtig politiek engagement nodig voor de sociale en economische integratie van de Roma, iets wat de Europese Unie duidelijk ontbeerde. Hij gaf aan dat de alarmerende toestand van de Roma een sociale plaag was voor Europa en de rest van de wereld, aangezien zij naar verluidt regelmatig te maken kregen met sociale uitsluiting, racisme, ondermaats onderwijs, vijandigheid, werkloosheid, wijdverbreide ziekten, ontoereikende huisvesting, een lagere levensverwachting, onrust, leven in wanhopige marges, taalbarrières, stereotypen, wantrouwen, schendingen van rechten, discriminatie, marginalisering, erbarmelijke levensomstandigheden, vooroordelen, schendingen van de mensenrechten en racistische leuzen op internet.

Het was simpelweg immoreel om dit 15 miljoen leden tellende Europese volk, wier voorouders naar verluidt teruggaan tot de negende eeuw voor Christus, voortdurend te laten lijden en geconfronteerd te worden met mensenrechtenschendingen. Het was de morele plicht van Europa om zorg te dragen voor de vaak vervolgde Roma-gemeenschap, benadrukte Zed. Ongeveer 500 vertegenwoordigers, waaronder Le Bail, Barroso, Basescu, vicevoorzitter van de Commissie Viviane Reding, verschillende Europese commissarissen, de Bulgaarse vice-premier Zinaida Zlatanova, ministers en staatssecretarissen uit negen lidstaten, burgemeesters en Europarlementariërs nemen deel aan de top.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending