Verbind je met ons

EU

Europese Roma-top 'just sweet talk'

DELEN:

gepubliceerd

on

roma-mensen1De tHird De Europese Roma-top, die op 4 april in Brussel door de Europese Commissie wordt georganiseerd, lijkt waarschijnlijk alleen maar "mooie praatjes" te zijn, net als de vorige twee toppen (2008, 2010), zonder concreet resultaat om een ​​einde te maken aan de Roma-apartheid, zei religieus staatsman Rajan Zed in Nevada (VS) vandaag (31 maart).

Zed, die voorzitter is van de Universal Society of Hinduism, zei: "Wat kan men verwachten van een Roma-top met presentatoren zoals de Roemeense president Traian Basescu, die naar verluidt schuldig is bevonden aan discriminerende opmerkingen over de Roma-bevolking door de officiële Nationale Raad voor de bestrijding van discriminatie van het land? in februari?"

Tijdens deze Roma-top op XNUMX april zouden beweringen worden gedaan over belangrijke resultaten, toezeggingen zouden worden hernieuwd, routekaarten worden opgesteld, nieuwe kaders worden opgesteld en actieplannen worden opgesteld, maar zonder significante gevolgen voor de apartheidsomstandigheden waarmee Europese Roma dag na dag werden geconfronteerd. dag, merkte Rajan Zed op.

 

Zed benadrukte dat als Europa "echt en van ganser harte" Roma sociale en economische integratie, inclusie en verbetering in hun dagelijks leven ter plaatse wilde; een grote verandering van hart, serieuze motivatie, effectieve implementatie, eerlijk verantwoordelijkheidsgevoel en een stevig politiek engagement waren dringend nodig, wat de Europese Unie (EU) duidelijk ontbrak.

Zed voerde aan dat 'Decade of Roma Inclusion 2005-2015' en het EC-kader voor nationale Roma-integratiestrategieën in 2011 met veel tamtam en met verheven claims werden gelanceerd, maar dat deze en andere ambitieuze plannen niet veel concrete resultaten opleverden op het gebied van Roma-werkgelegenheid. , huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg; en ze werden nog steeds mishandeld zoals voorheen of zelfs meer. Als iemand een misvatting had over hun benarde situatie, hoefde hij/zij gewoon een van hun kampementen te bezoeken en hun lijden was gemakkelijk zichtbaar voor het blote oog, voegde Zed eraan toe.

Hij gaf aan dat de alarmerende toestand van de Roma een sociale plaag was voor Europa en de rest van de wereld, aangezien zij naar verluidt regelmatig te maken kregen met sociale uitsluiting, racisme, ondermaats onderwijs, vijandigheid, werkloosheid, ongebreidelde ziekte, ontoereikende huisvesting, lagere levensverwachting, onrust, leven in wanhopige marges, taalbarrières, stereotypen, wantrouwen, schendingen van rechten, discriminatie, marginalisering, erbarmelijke levensomstandigheden, vooroordelen, mensenrechtenschendingen en racistische slogans op internet.

advertentie

De EU en de landen van Europa moeten, in plaats van slechts discussies zoals deze Top, onmiddellijk in actie komen om een ​​einde te maken aan de eeuwenlange ernstige discriminatie en mishandeling van Roma en hun sociale integratie te bewerkstelligen. Het is gewoon immoreel om deze ongeveer 15 miljoen inwoners van Europa voortdurend te laten lijden en geconfronteerd te worden met mensenrechtenschendingen, voegde Zed eraan toe.

Zed zei verder dat verwijzingen naar Roma-mensen in Europa naar verluidt teruggaan tot de negende eeuw na Christus. Hoeveel eeuwen zouden Roma nog moeten vechten in Europa om te bewijzen dat ze "echte en gelijke" Europeanen waren zoals alle anderen, vroeg hij, eraan toevoegend dat het "de morele plicht van Europa was om voor zijn vaak vervolgde Roma-gemeenschap te zorgen".

Hij voegde er bovendien aan toe dat er onvoldoende betrokkenheid en participatie van de Roma was bij de Top van XNUMX april.

Ongeveer 500 vertegenwoordigers, waaronder de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, vicevoorzitter Viviane Reding, de directeur-generaal Justitie van de Commissie Francoise Le Bail, verschillende Europese commissarissen, de Roemeense president Traian Basescu, de Bulgaarse vicepremier Zinaida Zlatanova, ministers en staatssecretarissen uit negen lidstaten , nemen burgemeesters en EP-leden deel aan de top.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending