Verbind je met ons

Cinema

Cinema Communication: European Audiovisual Observatory publiceert nieuw 'IRIS plus'-rapport

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft in november 2013 haar veel omstreden nieuwe filmmededeling aangenomen. Dit vernieuwde rechtsinstrument legt de regels vast aan de hand waarvan de EU beoordeelt of Europese filmfondsen al dan niet voldoen aan de EU-staatssteunregels. Het zag eindelijk het levenslicht na een moeizaam overlegproces met de industrie en besluitvormers, van wie velen vreesden dat nieuwe regels over territoriale uitgaven en de zogenaamde subsidiewedloop de publieke financieringsregelingen voor films zouden ondermijnen. In zijn gloednieuwe IRIS plus-rapport onderzoekt het European Audiovisual Observatory, onderdeel van de Raad van Europa in Straatsburg, de inhoud van deze nieuwe bioscoopmededeling uit 2013.

De juridische analisten van het Observatorium, Francisco Javier Cabrera Blázquez en Amélie Lépinard, openen met een nuttig overzicht van de algemene EU-regels met betrekking tot cultuur en staatssteun. Zij leggen uit dat marktverstoring door staatssteun niet is toegestaan ​​door de EU-wetgeving, met uitzondering hierop van onder meer "steun ter bevordering van cultuur en erfgoedbehoud". Het is deze culturele uitzondering die Europese filmfondsen in staat stelt geld te verstrekken aan Europese filmproducties, volgens hun uiteenlopende en vaak complexe regels.

Cabrera & Lépinard gaan verder met de oorspronkelijke Cinema Communication uit 2001 en leggen uit dat de oorspronkelijke regels het ‘culturele’ karakter van het project bepaalden, waarbij 80% van het productiebudget werd uitgegeven in het land dat de hulp verleende, het niveau van de hulpintensiteit (dwz het percentage van het totale budget) van maximaal 50%, en het verbod op steun voor specifieke filmactiviteiten zoals postproductie. Aangezien de geldigheid van dit document drie keer werd verlengd, viel de uiterste vervaldatum op 31 december 2012.

Na een openbare raadpleging in juni 2011 werd in maart 2012 een ontwerpmededeling gepubliceerd, waarvoor nog een raadplegingsperiode van drie maanden over dit nieuwe document gold. Cabrera & Lépinard analyseren deze Conceptmededeling uit 2012 uitvoerig in termen van de reikwijdte van de activiteiten en diverse geselecteerde reacties van overheden, filminstellingen en professionele organisaties. In april 2012 werd een herziene ontwerpmededeling uit 2013 gepubliceerd, gevolgd door een openbare raadpleging die in mei 2013 eindigde.

De definitieve mededeling uit 2013 werd in november 2013 aangenomen en het rapport legt de verschillen met het oorspronkelijke document uit 2001 uit. De tekst uit 2013 staat bijvoorbeeld hulp toe "die alle aspecten van het maken van films omvat, van het verhaalconcept tot de levering aan het publiek". Een van de meest controversiële onderwerpen tijdens het hele proces waren de territoriale bestedingsverplichtingen. De nieuwe mededeling verlicht de bestedingsverplichtingen van de producent door mogelijk het bedrag aan financiering dat moet worden uitgegeven in het land dat de hulp verleent aanzienlijk te verminderen. Het zogenaamde ‘subsidiewedloop’-probleem (landen die met elkaar wedijveren om de meest aantrekkelijke financieringssystemen voor buitenlandse investeringen aan te bieden) is opgelost door te overwegen dat ‘buitenlandse productie op het grondgebied van een lidstaat een positief effect kan hebben op de nationale audiovisuele sector. ".

Cabrera besluit zijn hoofdartikel met de nadruk op de ‘opluchting en voldoening’ die het slotdocument verwelkomden. Het kreeg wereldwijd een ‘thumbs up’ van zowel besluitvormers als vertegenwoordigers van de industrie. De komende twee jaar zullen de verschillende lidstaten hun steunregelingen in overeenstemming brengen met de Mededeling. Het zal interessant zijn om te zien hoe de Commissie toezicht houdt op de zogenaamde “subsidiewedloop” en hoe de verenigbaarheid van de mededeling uit 2013 met de bestaande EU-verdragen kan worden gecontroleerd. Het Observatorium houdt duidelijk “deze ruimte in de gaten”…

De sectie Gerelateerde rapportage van dit nieuwe rapport bevat de nieuwste artikelen van het Observatorium over recente ontwikkelingen op het gebied van filmbeleid in Europa, waarbij de nadruk ligt op onderwerpen als de onlangs gewijzigde filmwet van Duitsland of de verhoogde BTW in Spanje op bioscopen, concerten en theaters.

advertentie

De laatste Zoom-sectie, geschreven door de filmanalisten van het Observatorium, Martin Kanzler en Julio Talavera Milla, biedt een overzicht van de nieuwste feiten en cijfers over de Europese filmindustrie, ontleend aan recente publicaties van het Observatorium. Dit omvat statistieken over de Europese theatermarkten, het relatieve succes van Europese en Amerikaanse films in de Europese Unie, het totale aantal bioscoopfilms dat in Europa wordt geproduceerd, en de uitrol van digitale projectie in de Europese bioscopen en hulp aan bioscopen in moeilijkheden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending