Verbind je met ons

EU

Islamitische wet door de Britse juridische leiders aangenomen

DELEN:

gepubliceerd

on

x400_300_shariah_law_.jpg.pagespeed.ic.--1zZ4x63QDoor John Bingham
Advocaten vertelden hoe ze testamenten in de stijl van de sharia moesten opstellen, waarin weduwen en niet-gelovigen werden bestraft.
Het islamitisch recht zal voor het eerst effectief worden verankerd in het Britse rechtssysteem in richtlijnen voor advocaten over het opstellen van testamenten die in overeenstemming zijn met de sharia. Onder baanbrekende begeleiding, geproduceerd door The Law Society, zullen advocaten in de grote straatjes islamitische testamenten kunnen opstellen die vrouwen een gelijk deel van de erfenissen ontzeggen en ongelovigen volledig uitsluiten.
De documenten, die door de Britse rechtbanken zouden worden erkend, zullen ook voorkomen dat buitenechtelijke kinderen – en zelfs degenen die geadopteerd zijn – als wettige erfgenamen worden beschouwd.
Iedereen die in een kerk of tijdens een burgerlijke ceremonie trouwde, zou van erfopvolging kunnen worden uitgesloten op grond van de sharia-principes, die alleen moslimhuwelijken voor erfenisdoeleinden erkennen.
Nicholas Fluck, president van The Law Society, zei dat de richtlijnen ‘goede praktijken’ zouden bevorderen bij het toepassen van islamitische principes in het Britse rechtssysteem.
Sommige advocaten noemden de richtlijnen echter ‘verbazingwekkend’, terwijl actievoerders waarschuwden dat het een belangrijke stap was op weg naar een ‘parallel rechtssysteem’ voor de Britse moslimgemeenschappen.
Barones Cox, een collega die een parlementaire campagne leidt om vrouwen te beschermen tegen religieus gesanctioneerde discriminatie, onder meer door onofficiële sharia-rechtbanken in Groot-Brittannië, zei dat het een “zeer verontrustende” ontwikkeling was en beloofde dit bij de ministers aan de orde te stellen.
‘Dit is in strijd met alles waar we voor staan’, zei ze. 'Het zou de Suffragettes doen omdraaien in hun graf.' De richtlijnen, die deze maand stilletjes zijn gepubliceerd en zijn verspreid onder advocaten in Engeland en Wales, geven gedetailleerd aan hoe testamenten moeten worden opgesteld om in de islamitische tradities te passen en tegelijkertijd geldig te zijn onder de Britse wet.
Het stelt voor om standaard juridische termen en zelfs woorden als ‘kinderen’ te schrappen of te wijzigen om ervoor te zorgen dat degenen die als ‘onwettig’ worden beschouwd elke aanspraak op de erfenis wordt ontzegd. Het beveelt aan dat in sommige testamenten een verklaring van geloof in Allah wordt opgenomen, die in een plaatselijke moskee zou worden opgesteld, en draagt ​​de verantwoordelijkheid voor het opstellen van sommige papieren over aan de sharia-rechtbanken.
De richtlijnen suggereren verder dat de sharia-principes mogelijk de Britse praktijken in sommige geschillen terzijde zouden kunnen schuiven, waarbij voorbeelden worden gegeven van gebieden die door Engelse rechtbanken zouden moeten worden getest. Momenteel worden de sharia-principes niet formeel behandeld in of opgenomen in de Britse wetten.
In islamitische gemeenschappen is echter een netwerk van sharia-rechtbanken ontstaan ​​om geschillen tussen moslimfamilies te behandelen. Enkele zijn officieel erkende tribunalen, die opereren onder de Arbitragewet. Ze hebben de bevoegdheid om contracten tussen partijen op te stellen, vooral bij commerciële geschillen, maar ook om kwesties als huiselijk geweld, familiegeschillen en erfenisgevechten aan te pakken. Maar er zijn nog veel meer onofficiële sharia-rechtbanken actief.
Er is aan het parlement verteld over een aanzienlijk netwerk van meer informele sharia-tribunalen en ‘raden’, vaak gevestigd in moskeeën, die zich bezighouden met religieuze echtscheidingen en zelfs voogdijzaken over kinderen, in overeenstemming met de religieuze leer. Ze bieden 'bemiddeling' aan in plaats van berechting, hoewel sommige hoorzittingen zijn opgezet als rechtbanken, waarbij religieuze geleerden of juridische experts zitting hebben op een manier die meer op rechters dan op raadgevers lijkt. Eén studie schatte dat er nu ongeveer 85 sharia-organen actief zijn in Groot-Brittannië. Maar de nieuwe richtlijnen van de Law Society vertegenwoordigen de eerste keer dat een officiële juridische instantie de legitimiteit van sommige sharia-principes heeft erkend.
Het opent de weg voor niet-moslimadvocaten in grote bedrijven om sharia-testamenten aan te bieden. Het document zet cruciale verschillen uiteen tussen de sharia-erfwetgeving en de westerse tradities.
Het legt uit hoe, volgens islamitisch gebruik, erfenissen worden verdeeld onder een vaste lijst van erfgenamen, die wordt bepaald op basis van verwantschapsbanden in plaats van op naam van individuele personen. Het erkent de mogelijkheid dat mensen meerdere huwelijken hebben.
“De mannelijke erfgenamen ontvangen in de meeste gevallen het dubbele van het bedrag dat een vrouwelijke erfgenaam uit dezelfde klasse erft”, aldus de begeleiding. “Niet-moslims mogen helemaal niet erven, en alleen moslimhuwelijken worden erkend.
Op dezelfde manier is een gescheiden echtgenoot niet langer een sharia-erfgenaam, aangezien het recht afhankelijk is van een geldig moslimhuwelijk dat bestaat op de datum van overlijden. Dit betekent dat je een aantal standaard testamentclausules moet wijzigen of schrappen." Het adviseert advocaten om speciale uitsluitingen op te stellen van de Wills Act 1837, die het mogelijk maakt geschenken door te geven aan de kinderen van een overleden erfgenaam, omdat dit niet wordt erkend in de islamitische wet.
Keith Porteous Wood, uitvoerend directeur van de National Secular Society, zei: “Deze richtlijn markeert een nieuwe fase in de ondermijning door het Britse juridische establishment van democratisch bepaalde, mensenrechtenconforme wetten ten gunste van religieuze wetten uit een ander tijdperk en een andere cultuur. Britse gelijkheidswetten is uitgebreider qua reikwijdte en remedies dan waar ook ter wereld. In plaats van het te beschermen, lijkt The Law Society vastbesloten de vooruitgang op te offeren die de afgelopen 500 jaar is geboekt.'
Lady Cox zei: ‘Iedereen heeft de vrijheid om zijn eigen wil te maken en iedereen heeft de vrijheid om die testamenten hun religieuze overtuigingen te laten weerspiegelen. Maar als een organisatie als The Law Society een beleid lijkt te bevorderen of aan te moedigen dat inherent genderdiscriminerend is in een Een manier die zeer ernstige gevolgen zal hebben voor vrouwen en mogelijk ook voor kinderen is een zaak van grote zorg."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending