Verbind je met ons

Krim

Opmerkingen van de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy na de top EU-VS

DELEN:

gepubliceerd

on

71E24E61-100E-4CAB-8359-B68FC977C889_mw1024_n_s"Het was een groot genoegen om president Obama te verwelkomen op deze EU-VS-top in Brussel. We ontmoeten elkaar op een enorm belangrijk moment - zeker voor vrede en veiligheid op het Europese continent. Gebeurtenissen in Oekraïne en elders laten zien dat er veel verontrustende onzekerheden.

"Daarom is de solide zekerheid van de trans-Atlantische relatie zo cruciaal. Het is de basis om deze uitdagingen aan te gaan: een vriendschapsband, getest door de geschiedenis. En die band is schokbestendig. De samenwerking tussen onze landen is ongeëvenaard. Dus in onze vergadering van vandaag hebben we ons gericht op de kwesties waar we samen een politieke sturing op het hoogste niveau kunnen geven. We spraken uiteraard over Oekraïne - de meest urgente kwestie van vandaag. Het was een vervolg op onze uitstekende uitwisseling op de G7-bijeenkomst in The Den Haag, twee dagen geleden. Europa en de Verenigde Staten hebben een sterk en gecoördineerd standpunt; voor de EU verwijs ik u naar de gewaagde verklaringen van de Europese Raad van vorige week. Wij steunen Oekraïne en zijn bevolking in hun streven naar een beter leven als een natie.

"De illegale annexatie van de Krim is een schande in de 21e eeuw en we zullen het niet erkennen. De eerste prioriteit is om de situatie te de-escaleren. De steun van Rusland aan een OVSE-missie in Oekraïne is een positieve stap. Het feit dat Rusland en de Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken eindelijk bijeen in Den Haag is een ander teken van meer openheid. EUCO 77/14 2 E? Maar als er een verdere escalatie komt, zijn wij Europeanen en Amerikanen bereid om de sancties te intensiveren. Met dien verstande dat sancties een middel tot een doel zijn. Het doel is een onderhandelde oplossing, met inachtneming van de soevereiniteit en het internationaal recht van Oekraïne.

"We staan ​​ook achter Georgië en Moldavië, en de Europese Unie heeft de ondertekening van associatieovereenkomsten met hen vervroegd naar juni. Behalve met Oekraïne, hebben we gesproken over onderhandelingen met Iran, over werken aan het beëindigen van de verschrikkelijke oorlog in Syrië en het stoppen geweld en anarchie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Beide zijn humanitaire tragedies. De VS en Europa zullen doorgaan met hun strijd tegen het terrorisme in de Sahel. En ontzet over het massale doodvonnis in Egypte van meer dan 500 moslimbroeders, dringen we er bij de Egyptische autoriteiten op aan de rechtsstaat. Onze tweede grote focus was de economie. We spraken over het herstel in Europa, dat doorzet. Volgend jaar zouden we 2% groei moeten hebben.

"Dankzij veel hard werken zijn Europa en de eurozone echt vooruitgegaan. De focus ligt nu op het versterken van de economische fundamenten en op banen. Vorige week werd de laatste hand gelegd aan de bankenunie, het middelpunt van een sterkere eurozone. tijd om over energie te praten - met name energiezekerheid en wat we samen kunnen doen om Europa's afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Onze G7-ministers van Energie zullen hierover binnenkort bijeenkomen. We hebben ook gesproken over klimaatverandering en onze ambities voor de komende wereldwijde onderhandelingen. En vandaag, samen met president Obama hebben we onze gezamenlijke inzet voor een ambitieuze trans-Atlantische handelsovereenkomst herbevestigd, waarover president Barroso zo meteen meer zal zeggen.

"Laat me alleen zeggen dat in dagen als deze het smeden van nog sterkere economische banden over de Atlantische Oceaan ook een krachtig politiek teken is. Een manier om onze publieke opinies en de wereld te laten zien wie we in hart en nieren zijn, in Europa en Amerika – op over regels, samenlevingen die gebaseerd zijn op waarden, en daar zijn we trots op. Tot slot hebben we vandaag gesproken over gegevensstromen; en voorzitter Barroso en ik hebben de voorzitter de Europese bezorgdheid geuit na de onthullingen van vorig jaar over toezichtprogramma's. Deze zorgen worden breed gedeeld door de burgers in de EU-lidstaten. We verwelkomen de recente initiatieven die president Obama heeft aangekondigd. De Verenigde Staten en de Europese Unie nemen verdere stappen om deze zorgen weg te nemen en het vertrouwen te herstellen. Op het regeringsspoor zullen we een overkoepelende overeenkomst over gegevensbescherming hebben door deze zomer, op basis van gelijke behandeling van EU- en VS-burgers. Op het commerciële dataspoor hebben de VS ingestemd met een herziening van het zogenaamde Safe Harbor-kader. Transparantie en rechtszekerheid zijn es belangrijk zijn voor de trans-Atlantische handel – daar zijn we het allemaal over eens. Al met al een gerichte en productieve vergadering dus, en nog op tijd ook.

"Mijnheer de Voorzitter, we kijken ernaar uit u over minder dan drie maanden weer in dit gebouw te mogen ontvangen: voor de G7-top in Brussel."

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending