Verbind je met ons

Economie

HvJ EU bevestigt opnieuw beperkingen voor het uitsluiten van moslimvrouwen op de werkplek

DELEN:

gepubliceerd

on

Vandaag (15 juli) heeft de hoogste rechtbank van de Europese Unie - het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) - duidelijk gemaakt dat werkgevers het dragen van 'religieuze symbolen', zoals islamitische hoofddoeken, kunnen beperken, maar alleen in beperkte omstandigheden

Het HvJ-EU oordeelde dat dergelijk beleid op een algemene en ongedifferentieerde manier moet worden toegepast en dat het moet aantonen dat het nodig is om te voorzien in een "echte behoefte van de werkgever". Bij de verzoening van de aan de orde zijnde rechten en belangen "kunnen de nationale rechters rekening houden met de specifieke context van hun lidstaat" en in het bijzonder met "gunstigere nationale bepalingen inzake de bescherming van de vrijheid van godsdienst".

Ondanks dat rekening wordt gehouden met de context van andere, meer progressieve lidstaten, zal het besluit van het HvJ-EU vandaag waarschijnlijk verreikende implicaties hebben en kan het veel moslimvrouwen – en die van andere religieuze minderheden – blijven uitsluiten van verschillende banen in Europa .

advertentie

In een reactie op de uitspraak van vandaag zei Maryam H'madoun van het Open Society Justice Initiative (OSJI): “Wetten, beleid en praktijken die religieuze kleding verbieden, zijn gerichte manifestaties van islamofobie die moslimvrouwen van het openbare leven willen uitsluiten of onzichtbaar maken. Discriminatie die zich voordoet als 'neutraliteit' is de sluier die eigenlijk moet worden opgelicht. Een regel die verwacht dat iedereen hetzelfde uiterlijk heeft, is niet neutraal. Het discrimineert opzettelijk mensen omdat ze zichtbaar religieus zijn. Rechtbanken in heel Europa en het VN-Mensenrechtencomité hebben benadrukt dat het dragen van een hoofddoek geen enkele vorm van schade veroorzaakt die zou leiden tot een "echte behoefte" van een werkgever om dergelijke praktijken toe te passen. Integendeel, dergelijk beleid en dergelijke praktijken stigmatiseren vrouwen die behoren tot of geacht worden te behoren tot de raciale, etnische en religieuze minderheden in Europa, waardoor het risico op meer geweld en haatmisdrijven toeneemt, en het risico bestaat dat vreemdelingenhaat en rassendiscriminatie toenemen en verankerd raken, en etnische ongelijkheden. Werkgevers die dit beleid en deze praktijken uitvoeren, moeten voorzichtig te werk gaan, omdat ze het risico lopen aansprakelijk te worden gesteld voor discriminatie volgens zowel de Europese als de nationale wetgeving als ze niet kunnen aantonen dat een religieus kledingverbod echt nodig is."

De uitspraak zal nu terugkeren naar Duitse rechtbanken voor definitieve beslissingen over de twee zaken op basis van de richtlijnen van donderdag over EU-wetgeving van de in Luxemburg gevestigde rechters.

In het eerste geval had een moslimmedewerkster van een interconfessioneel kinderdagverblijf meerdere waarschuwingen gekregen omdat ze met een hoofddoek naar haar werk was gekomen. De Hamburgse arbeidsrechtbank behandelde vervolgens een zaak over de vraag of die gegevens uit haar personeelsdossier moeten worden verwijderd. De rechtbank wendde zich tot het Hof van Justitie.

In het tweede geval nam het Federale Arbeidshof in 2019 een vergelijkbare benadering in de zaak van een moslimvrouw uit de regio Neurenberg die een klacht had ingediend tegen een hoofddoekverbod bij de drogisterijketen Mueller.

werk

Slechts 5% van de totale aanvragen voor langdurige geschoolde werkvisa die in het eerste kwartaal werden ingediend, was afkomstig van EU-burgers, blijkt uit gegevens

gepubliceerd

on

De cijfers die door het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn vrijgegeven, geven een indicatie van de invloed van het nieuwe post-Brexit-immigratiesysteem van Groot-Brittannië op het aantal EU-burgers dat naar het VK komt om te werken. Tussen 1 januari en 31 maart van dit jaar dienden EU-burgers 1,075 aanvragen in voor langdurige geschoolde werkvisa, inclusief het gezondheids- en zorgvisum, wat slechts 5% was van de in totaal 20,738 aanvragen voor deze visa.

Het Migration Observatory van de Universiteit van Oxford zei: “Het is nog te vroeg om te zeggen welke impact het post-Brexit-immigratiesysteem zal hebben op het aantal en de kenmerken van mensen die in het VK komen wonen of werken. Tot nu toe zijn de aanvragen van EU-burgers onder het nieuwe systeem erg laag geweest en vertegenwoordigen ze slechts een paar procent van de totale vraag naar Britse visa. Het kan echter enige tijd duren voordat potentiële sollicitanten of hun werkgevers bekend zijn met het nieuwe systeem en de vereisten ervan.”

De gegevens laten ook zien dat het aantal migrerende gezondheidswerkers dat in het VK komt werken, is gestegen tot recordniveaus. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 11,171 certificaten van sponsoring gebruikt voor gezondheids- en welzijnswerkers. Elk certificaat staat gelijk aan een migrerende werknemer. Begin 2018 waren dat er 3,370. Bijna 40 procent van alle visumaanvragen voor geschoold werk waren voor mensen in de gezondheids- en sociale sector. Er zijn nu meer migrantengezondheidsvisumhouders in het VK dan ooit sinds het begin van de registratie in 2010. Hoewel het aantal sponsorvergunningen voor gezondheidszorgvisa vorig jaar daalde tot 280 tijdens de eerste afsluiting van vorig jaar, is het sindsdien blijven stijgen, een patroon dat werd niet beïnvloed door de derde lockdown deze winter.

advertentie

Omgekeerd hebben de sectoren IT, onderwijs, financiën, verzekeringen, professionele, wetenschappelijke en technische sectoren dit jaar tot dusver het aantal migranten in dienst genomen, ondanks een stijging in de tweede helft van 2020. Het aantal migrerende IT-medewerkers is nog steeds aanzienlijk lager dan het pre-covid-niveau. In het eerste kwartaal van 2020 zijn er 8,066 geschoolde werkvisa afgegeven in de IT-sector, momenteel zijn dat er 3,720. Het aantal migrantenprofessionals en wetenschappelijke en technische werknemers is ook iets gedaald tot onder het pre-Covid-niveau.

Visa-expert Yash Dubal, directeur van AY & J Solicitors zei: “Uit de gegevens blijkt dat de pandemie nog steeds van invloed is op het verkeer van mensen die naar het VK komen om te werken, maar geeft wel een indicatie dat de vraag naar geschoolde werkvisa voor werknemers buiten de EU zal afnemen. blijven groeien zodra reizen is genormaliseerd. Er is nu vooral belangstelling voor Britse IT-banen van werknemers in India en we verwachten dat dit patroon zich zal voortzetten.”

Ondertussen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een toezegging gepubliceerd om het legitieme verkeer van mensen en goederen mogelijk te maken om de economische welvaart te ondersteunen en tegelijkertijd illegale migratie aan te pakken. Als onderdeel van haar Outcome Delivery Plan voor dit jaar belooft de afdeling ook om 'de EU-uitstapmogelijkheden te grijpen, door 's werelds meest effectieve grens te creëren om de Britse welvaart te vergroten en de veiligheid te verbeteren', terwijl ze erkent dat de inkomsten die het ontvangt uit visumleges kunnen afnemen als gevolg van verminderde vraag.

Het document herhaalt het plan van de regering om "de slimsten en besten naar het VK" te trekken.

Dubal zei: “Hoewel de cijfers met betrekking tot visa voor IT-medewerkers en die in de wetenschappelijke en technische sectoren deze verbintenis niet bevestigen, is het nog te vroeg voor het nieuwe immigratiesysteem en heeft de pandemie een diepgaand effect gehad op het internationale reizen. Uit onze ervaring met het helpen faciliteren van werkvisa voor migranten is er een opgehoopte vraag die in de komende 18 maanden zal worden gerealiseerd.”

Verder lezen

Economie

NextGenerationEU: Nog vier nationale plannen duimen omhoog

gepubliceerd

on

De ministers van Economie en Financiën waren vandaag (26 juli) ingenomen met de positieve beoordeling van de nationale herstel- en veerkrachtplannen voor Kroatië, Cyprus, Litouwen en Slovenië. De Raad zal zijn uitvoeringsbesluiten inzake de goedkeuring van deze plannen vaststellen via de schriftelijke procedure.

Naast het besluit over 12 nationale plannen dat eerder in juli is aangenomen, komt het totaal daarmee op 16. 

De Sloveense minister van Financiën, Andrej Šircelj, zei: “De Recovery and Resilience Facility is het EU-programma voor grootschalige financiële steun als reactie op de uitdagingen die de pandemie stelt voor de Europese economie. De 672.5 miljard euro van de faciliteit zal worden gebruikt om de hervormingen en investeringen te ondersteunen die zijn beschreven in de herstel- en veerkrachtplannen van de lidstaten.”

advertentie

Hervormingen en investeringen

De plannen moeten voldoen aan de landspecifieke aanbevelingen van 2019 en 2020 en de algemene doelstelling van de EU weerspiegelen om een ​​groenere, meer digitale en concurrerendere economie tot stand te brengen.

Kroatië plannen die moeten worden uitgevoerd om deze doelen te bereiken, zijn onder meer het verbeteren van het water- en afvalbeheer, een verschuiving naar duurzame mobiliteit en het financieren van digitale infrastructuren in afgelegen plattelandsgebieden. 

Cyprus is onder meer van plan om zijn elektriciteitsmarkt te hervormen en de uitrol van hernieuwbare energie te vergemakkelijken, en om connectiviteit en e-overheidsoplossingen te verbeteren.

Litouwen zal de middelen gebruiken om lokaal geproduceerde hernieuwbare energiebronnen, groene overheidsopdrachten te vergroten en de uitrol van netwerken met zeer hoge capaciteit verder te ontwikkelen.

Slovenië is van plan een deel van de toegewezen EU-steun te gebruiken om te investeren in duurzaam vervoer, het potentieel van hernieuwbare energiebronnen te ontsluiten en de publieke sector verder te digitaliseren.

Polen en Hongarije

Gevraagd naar vertragingen in de programma's van Polen en Hongarije, zei Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter van de EU voor economie, dat de Commissie een verlenging voor Hongarije tot eind september had voorgesteld. Over Polen zei hij dat de Poolse regering al om verlenging had gevraagd, maar dat daarvoor wellicht nog een verlenging nodig was. 

Verder lezen

Economie

EU breidt reikwijdte algemene vrijstelling voor overheidssteun voor projecten uit

gepubliceerd

on

Vandaag (23 juli) heeft de Commissie haar goedkeuring gehecht aan een uitbreiding van het toepassingsgebied van de algemene groepsvrijstellingsverordening (AVG), die EU-landen in staat zal stellen projecten uit te voeren die worden beheerd in het kader van het nieuwe financiële kader (2021-2027), en maatregelen ter ondersteuning van de digitale en groene overgang zonder voorafgaande kennisgeving.

Executive Vice President Margrethe Vestager zei: "De Commissie stroomlijnt de staatssteunregels die van toepassing zijn op nationale financiering die onder het toepassingsgebied van bepaalde EU-programma's valt. Dit zal de wisselwerking tussen de EU-financieringsregels en de EU-staatssteunregels in de nieuwe financieringsperiode verder verbeteren. We introduceren ook meer mogelijkheden voor lidstaten om staatssteun te verlenen ter ondersteuning van de dubbele transitie naar een groene en digitale economie zonder dat een voorafgaande aanmeldingsprocedure nodig is.”

De Commissie stelt dat dit geen overmatige verstoring van de concurrentie op de interne markt zal veroorzaken, terwijl het gemakkelijker wordt om projecten op gang te brengen.  

advertentie

De betrokken nationale fondsen hebben betrekking op: financierings- en investeringsverrichtingen die worden ondersteund door het InvestEU-fonds; onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatieprojecten (RD&I) die een "Excellentiekeur" hebben ontvangen in het kader van Horizon 2020 of Horizon Europa, evenals medegefinancierde onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten of Teaming-acties in het kader van Horizon 2020 of Horizon Europa; Europese Territoriale Samenwerking (ETC) projecten, ook wel bekend als Interreg.

Projectcategorieën die worden geacht te helpen bij de groene en digitale transitie zijn: steun voor energie-efficiëntieprojecten in gebouwen; steun voor oplaad- en tankinfrastructuur voor wegvoertuigen met een lage emissie; steun voor vaste breedbandnetwerken, 4G- en 5G-mobiele netwerken, bepaalde trans-Europese infrastructuurprojecten voor digitale connectiviteit en bepaalde vouchers.

Naast de uitbreiding van het toepassingsgebied van de AGVV die vandaag is goedgekeurd, heeft de Commissie al een nieuwe herziening van de AGVV gelanceerd om de staatssteunregels verder te stroomlijnen in het licht van de prioriteiten van de Commissie met betrekking tot de dubbele overgang. De lidstaten en belanghebbenden zullen te zijner tijd worden geraadpleegd over de ontwerptekst van die nieuwe wijziging.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending