Verbind je met ons

EU

Lessons learned: Hoe onrustige landen moeten in de toekomst worden opgeslagen

DELEN:

gepubliceerd

on

0 ,, 16539253_303,00Het werk van de trojka wordt sinds december door het parlement onderzocht en het is nu tijd om conclusies te trekken. Op donderdag 13 maart stemmen de Europarlementariërs over de twee initiatiefverslagen, waarover ze de dag ervoor hebben gedebatteerd. Het Europees Parlement sprak met de auteurs van het rapport – Othmar Karas (EVP, Oostenrijk), Liêm Hoang-Ngoc (S&D, Frankrijk) en Alejandro Cercas (S&D, Spanje) – over hoe EU-landen in financiële moeilijkheden in de toekomst moeten worden ondersteund.

De reddingsoperaties in de landen van de eurozone worden beheerd door een groep internationale kredietverstrekkers, de Trojka genaamd, bestaande uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationale Monetaire Fonds. In een rapport van de economische commissie, geschreven door Karas en Liêm Hoang-Ngoc, werd gekeken naar de werkmethoden en resultaten van de Trojka. Ondertussen concentreerde een rapport van de werkgelegenheidscommissie, geschreven door de heer Cercas, zich op de wijze waarop deze beslissingen de werkgelegenheid en de samenleving beïnvloedden.

Karas benadrukte dat het belangrijk was dat de Trojka de lopende programma's afrondde. “We hebben echter transparante en bindende procedureregels nodig om het democratisch toezicht te verbeteren”, zei hij. "Terwijl we werken aan een communautair instrument voor crisisbeheersing, heb ik opgeroepen tot de oprichting van een Europees Monetair Fonds, dat het geld van het Europees Stabiliteitsmechanisme moet combineren met de expertise die de Commissie de afgelopen jaren heeft verworven." Hij voegde eraan toe dat Europa instrumenten nodig heeft om situaties aan te pakken waarin lidstaten bijna failliet zijn. "Maar we hebben ook instrumenten nodig om te voorkomen dat lidstaten zelfs maar dicht bij een faillissement komen. Op de lange termijn pleit ik daarom voor een wet ter voorkoming van staatsfaillissementen."

Hoang-Ngoc onderstreepte dat voor de volgende reddingsoperatie het mechanisme dat de Trojka zal vervangen de wetten en basisprincipes van de EU moet respecteren: “Beleidsopties zullen zorgvuldig moeten worden besproken en gekozen door gekozen vertegenwoordigers in de betrokken lidstaat en op EU-niveau. "Dit is de reden waarom we zowel het EP als de nationale parlementen oproepen om naar behoren betrokken te worden bij het ontwerp, de goedkeuring en het toezicht op de programma's. Het aanbevolen beleid moet economisch efficiënt en sociaal rechtvaardig zijn." Hij voegde eraan toe dat de EU niet alleen de markten moet temmen en de staatsschuld moet terugdringen, maar ook “moet investeren in langdurige, banenscheppende en ecologisch duurzame groei”.

Ondertussen zei Cercas: "De aanpassingsprogramma's kunnen de door de sociale partners ondertekende collectieve overeenkomsten niet ondermijnen, minimumlonen en pensioensystemen verlagen of bevriezen waardoor ze onder de armoedegrens komen, of de toegang tot medische en farmaceutische basisproducten en tot betaalbare huisvesting moeilijker maken." Hij concludeerde: "Het economisch beleid moet ten dienste staan ​​van de werkgelegenheid."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending