Verbind je met ons

Blogspot

Advies: Rusland in Oekraïne: Hoe het Westen kon winnen

DELEN:

gepubliceerd

on

Andrewwood11By Sir Andrew Wood (afgebeeld), Associate Fellow, programma Rusland en Eurazië, Chatham House

De VS en de EU hebben niet geanticipeerd op de reactie van president Poetin op de gebeurtenissen in Oekraïne. Maar het Westen kan profiteren van de situatie, op voorwaarde dat deze standvastig is en bij elkaar blijft.

Het heeft tijd gekost voor de Verenigde Staten, en het Westen in het algemeen, om de enorme omvang te begrijpen van wat president Poetin heeft gedaan bij het veroveren van de Krim en bij het voorbereiden van een mogelijke interventie in Oost-Oekraïne.

De excuses die de Russen naar voren brachten waren waardeloos: er zijn geen Russische slachtoffers geweest van het geweld van degenen die Janoekovitsj omver hebben geworpen; geen bedreiging voor de Russische Zwarte Zeevloot; en weinigen onder de demonstranten in Kiev konden in werkelijkheid als ‘fascisten’ worden gezien.

Maar het Westen is niet gewend aan leugens en heeft moeite om de implicaties ervan te overzien. De aannames dat we te maken kregen met een periode van Russische woede, die uiteindelijk gevolgd zou worden door een nukkige aanvaarding van de veranderingen in Oekraïne, waren wellicht begrijpelijk. Rusland had en heeft immers nog steeds veel te verliezen van een Oekraïne dat in chaos verkeert, en veel te winnen van een Oekraïne dat welvarend is.

De Russische belangen zouden daarom gediend zijn met beleid dat dit laatste bevorderde. Het moet voor redelijke westerse politici als president Obama redelijk zijn geweest om de verzekering te aanvaarden dat Russische militaire manoeuvres niet tegen Oekraïne waren gericht, en van Poetin dat hij ook wilde dat de territoriale integriteit van Oekraïne behouden bleef. De schok van de Russische militaire interventie was des te groter omdat deze ondanks deze misleidende verzekeringen plaatsvond.

De westerse leiders waren er niet in geslaagd drie dingen te begrijpen: ten eerste de diepte van Poetins ontsteltenis over wat hij zag als zijn persoonlijke nederlaag in Kiev; ten tweede de omvang van zijn overtuiging dat dat betekende dat het Westen in Oekraïne had 'gewonnen'; en ten derde de mate waarin hij en zijn collega's de omverwerping van Janoekovitsj zagen als een voorteken van hoe zij zelf zouden kunnen lijden in het geval van ontgoocheling onder de bevolking in Rusland.

Poetin zou ook tot de overtuiging kunnen zijn gekomen dat de EU politiek machteloos was, dat zelfs bondskanselier Merkel niet de kracht zou hebben om te reageren als hij geweld zou gebruiken, en dat hij Obama al eerder te slim af was geweest. Daarom besloot hij de ogenschijnlijk gemakkelijke prooi van de Krim te nemen en daarmee het applaus van veel Russen te verdienen.

advertentie

Lange termijn aanpak

Er is inderdaad weinig meer dat het Westen, en de Verenigde Staten in het bijzonder, kunnen doen om hem op korte termijn te laten toegeven. Directe westerse militaire reacties zijn onwaarschijnlijk. Poetin zal niet denken, en misschien ook niet, aan isolatie en mogelijke uitsluiting van de G8. Hij heeft zijn vetorecht in de Veiligheidsraad. Hij twijfelt wellicht aan de samenhang en het uithoudingsvermogen van het nieuwe team in Kiev, alhoewel het eerlijk is om op te merken dat een rode draad in het Russische beleid ten aanzien van Oekraïne het verkeerd inschatten van de strekking van de Oekraïense gebeurtenissen is.

Hij rekent er waarschijnlijk op dat het Westen niet de wil en het geld zal hebben om Oekraïne te steunen of het land gedurende een lange periode van substantiële hervormingen te ondersteunen. Zijn centrale doel, namelijk het verzekeren van de ineenstorting van de vooruitzichten van Oekraïne op het bereiken van een nieuwe dispensatie, en in plaats daarvan een Wit-Russische natie oprichten die kan worden opgenomen in de Euraziatische Unie, kan volgens hem worden gerealiseerd.

Er is misschien niet veel dat het Westen, en de VS in het bijzonder, op de korte termijn kan doen, en het dwingen van Poetin om de Krim af te stoten is geen vroege mogelijkheid. Maar de risico's voor Rusland van zijn huidige beleid zijn niettemin groot, en de kansen voor het westerse beleid om een ​​gunstig effect te hebben zullen waarschijnlijk toenemen, op voorwaarde dat de VS consequent een stevige aanpak blijven volgen en dat de EU erin slaagt bij elkaar te blijven.

Overwegen:

  • De Krim zal duur zijn voor Rusland. Zij zijn niet verenigd in hun steun voor de Russische dominantie en zullen in de loop van de tijd waarschijnlijk nog meer ontgoocheld raken. Het is niet aantrekkelijk om nog een Transnistrië te worden, noch een deel van Rusland.
  • De vijandigheid jegens Rusland in Oekraïne zal waarschijnlijk toenemen, en zou zeker toenemen als Poetin opdracht zou geven tot actie tegen het oosten van hun land.
  • De Russische partners in de douane-unie moeten hun eigen lessen hebben getrokken uit wat Poetin heeft gedaan. Hij heeft gesproken over zijn plicht om de (ongedefinieerde) belangen van Russischsprekende groepen buiten de Russische grenzen te beschermen. Kazachstan zit er vol mee.
  • Poetin wordt bijna veroordeeld om de politieke schroeven in Rusland zelf verder aan te draaien. Er mag dan wel populair gejuich klinken over zijn demonstratie van de macht van Moskou nu, maar er bestaat ook aanzienlijke onrust over wat dit betekent voor de toekomst van Rusland.
  • En de economische vooruitzichten van Rusland worden somberder. De koersdaling op de beurs onderstreept dat punt. Buitenlandse investeerders zijn nodig, maar zullen nu nog aarzelender zijn om te komen. Vergeldingsmaatregelen van Moskou tegen Kiev via gasleveringen zouden hen nog voorzichtiger maken.

Dus wat moeten de VS en de EU doen? Ten eerste: begrijp de Russische beleidsvereisten goed. Er valt nu niet veel te onderhandelen. Duidelijkheid over het westerse doel is van het allergrootste belang bij het zo goed mogelijk samenwerken met de nieuwe autoriteiten in Kiev, en bij het helpen in de aanloop naar de verkiezingen op 25 mei.

Ten tweede: druk op de beschikbare economische hefbomen, niet in de laatste plaats op de individuele leden van de Russische elite.

Ten derde: werk aan de gebeurtenissen zoals deze zich op de langere termijn ontwikkelen, waarbij we in gedachten houden dat het Russische publiek niet alleen de Russische regering is, of misschien tijdelijk niet eens, maar ook een breder Russisch publiek dat zou kunnen hopen op, en zeker verdienen, een betere toekomst dan Poetin hen nu kan bieden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending