Verbind je met ons

Bankieren

De Commissie keurt nieuwe normen goed om de transparantie over de belonings- en risicoprofielen van bankiers te vergroten

DELEN:

gepubliceerd

on

bankierDe Europese Commissie heeft vandaag (4 maart) technische reguleringsnormen (RTS) aangenomen met criteria voor het identificeren van categorieën medewerkers wier professionele activiteiten een materiële impact hebben op het risicoprofiel van een instelling (zogenaamde 'materiële risiconemers').

Deze normen identificeren risiconemers bij banken en beleggingsondernemingen. Dit is van belang omdat de risiconemers de mensen zijn die moeten voldoen aan de EU-regels inzake variabele beloning (inclusief bonussen). Deze normen zijn een aanvulling op de eisen van de Richtlijn Kapitaalvereisten (CRD IV) die op 17 juli 2013 in werking is getreden (zie MEMO / 13 / 690) en die de regels versterkte met betrekking tot de verhouding tussen het variabele (of bonus)deel van de totale beloning en het vaste deel (of salaris). Voor prestaties vanaf 1 januari 2014 bedraagt ​​de variabele component niet meer dan 100% van de vaste component van de totale beloning van materiële risiconemers. Onder bepaalde voorwaarden kunnen aandeelhouders deze maximale ratio verhogen naar 200%.

Deze RTS zijn ontwikkeld door de Europese Bankautoriteit (EBA) en zijn nu goedgekeurd door de Europese Commissie. Hun goedkeuring versterkt de geharmoniseerde regels die van toepassing zijn op de beloning van personeel bij banken en beleggingsondernemingen binnen de Europese Unie (EU). Zij beschrijven een methodologie voor het identificeren van risiconemers die wezenlijke risico's nemen, die consistent is in de hele EU en gebaseerd is op een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve criteria, en die moet worden toegepast door alle instellingen die onder CRD IV vallen. Het gaat erom de regels inzake beloning in de praktijk te laten werken.

Michel Barnier, commissaris voor Interne Markt en Diensten, zei: “Sommige banken doen hun uiterste best om de beloningsregels te omzeilen. De goedkeuring van deze technische normen is een belangrijke stap in de richting van een consistente toepassing van de kapitaalvereisten op het gebied van beloning in de hele EU. Deze normen zullen duidelijkheid verschaffen over op wie de nieuwe EU-regels inzake bonussen daadwerkelijk van toepassing zijn, wat essentieel is om omzeiling te voorkomen. Bovendien heeft de Europese Bankautoriteit een mandaat om te zorgen voor consistente toezichtpraktijken op het gebied van beloningsregels onder de bevoegde autoriteiten. De Commissie zal waakzaam blijven om ervoor te zorgen dat de nieuwe regels volledig worden toegepast.”

Belangrijkste elementen van de aangenomen technische normen

Als algemeen beginsel wordt vastgesteld dat medewerkers een materiële impact hebben op het risicoprofiel van de instelling als zij voldoen aan een of meer van de criteria die zijn vastgelegd in de technische normen. Deze omvatten:

  1. Een reeks van 15 kwalitatieve standaardcriteria die betrekking hebben op de rol en de beslissingsbevoegdheid van personeelsleden (zij zijn bijvoorbeeld lid van het leidinggevend orgaan van de instelling, een senior manager, of zij hebben de bevoegdheid om zich in aanzienlijke mate te engageren voor de kredietrisicoposities van de instelling, enz.)
  2. Standaard kwantitatieve criteria met betrekking tot de hoogte van de totale beloning van de betrokken medewerker in absolute of relatieve termen. In dit verband moet personeel dat niet aan een van de kwalitatieve criteria voldoet, nog steeds worden aangemerkt als personen die materiële risico's nemen als:

– hun totale beloning bedraagt ​​meer dan € 500,000,- per jaar;

advertentie

– zij worden gerekend tot de 0.3% medewerkers met de hoogste beloning binnen de instelling, en;

– hun beloning is gelijk aan of groter dan de laagste totale beloning van het senior management en andere risiconemers.

De RTS staat instellingen toe het vermoeden te weerleggen dat individuele personeelsleden materiële risico's nemen als zij uitsluitend worden geïdentificeerd op grond van de hierboven genoemde kwantitatieve criteria, onder zeer strikte voorwaarden en altijd onderworpen aan toezicht door de toezichthouder. In dit opzicht:

  1. Voor personeelsleden met een totale beloning van € 500,000 of meer moet elke weerlegging van het vermoeden dat het personeelslid een wezenlijk risico neemt, aan de bevoegde autoriteit worden gemeld;
  2. voor medewerkers met een totale beloning van € 750,000,- of meer, of voor medewerkers die behoren tot de 0.3% van de hoogstverdieners, is voorafgaande toestemming van het bevoegd gezag vereist, en;
  3. voor medewerkers met een totale beloning van € 1,000,000 of meer moeten bevoegde autoriteiten de EBA op de hoogte stellen van een voorgenomen goedkeuring voordat het besluit wordt genomen. In elk geval zal de bewijslast volledig bij de instellingen liggen om aan te tonen dat, ondanks de zeer hoge beloning, het personeelslid in kwestie feitelijk geen materiële impact heeft op het risicoprofiel van de instelling, op basis van de bedrijfseenheid. waarin zij werken, evenals van hun taken en activiteiten.

Achtergrond

De gedetailleerde vereisten in de artikelen 92 en 94 van CRD IV met betrekking tot het beloningsbeleid van instellingen en de structuur van de door hen toegekende beloningen zijn van toepassing op alle medewerkers wier beroepsactiviteiten een materiële impact hebben op het risicoprofiel van de betreffende instelling. Instellingen zijn daarom in ieder geval verplicht al deze materiële risiconemers te identificeren, rekening houdend met alle relevante risico's voor hun instelling. Artikel 94, lid 2 van CRD IV delegeerde aan de Commissie de bevoegdheid om technische reguleringsnormen vast te stellen met betrekking tot kwalitatieve en passende kwantitatieve criteria om dergelijk personeel te identificeren, en gaf de Europese Bankautoriteit (EBA) daartoe de taak om een ​​ontwerp van de technische reguleringsnormen en moet deze uiterlijk op 31 maart 2014 bij de Commissie indienen.

What’s next?

Het Europees Parlement en de Raad hebben één maand de tijd om hun controlerecht uit te oefenen, met de mogelijkheid om deze periode op eigen initiatief met nog eens twee maanden te verlengen. Na het verstrijken van deze controleperiode zullen de RTS worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en in werking treden op de twintigste dag na de datum van publicatie ervan. Net als bij elke andere EU-verordening zullen de bepalingen ervan rechtstreeks van toepassing zijn (dat wil zeggen juridisch bindend in alle lidstaten zonder implementatie in nationaal recht) vanaf de datum van inwerkingtreding.

Voor meer informatie, klik hier en hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending