Verbind je met ons

EU

EU-Oekraïne-Rusland gesprekken eens over voorwaarden van een bindend protocol voor de gasvoorziening veilig te stellen voor de komende winter

DELEN:

gepubliceerd

on

h_51626858Na verschillende rondes van trilaterale en bilaterale onderhandelingen in de afgelopen maanden, tijdens een bijeenkomst onder voorzitterschap van vicevoorzitter voor de energie-unie Maroš Šefčovič (foto)hebben de Europese Commissie, de Russische Federatie en Oekraïne overeenstemming bereikt over de voorwaarden voor gasleveringen aan Oekraïne voor de komende winterperiode van 1 oktober tot eind maart 2016. Zij hebben het bindende protocol geparafeerd en ter bevestiging voorgelegd aan de respectieve regeringen.

Vicepresident Šefčovič zei: “Het akkoord over de voorwaarden van het nieuwe Winterpakket is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat Oekraïne de komende winter over voldoende gasvoorraden beschikt en dat er geen bedreiging bestaat voor de voortdurende betrouwbare gasdoorvoer van Rusland naar de EU. De initialisatie laat zien dat beide partijen hun rol als betrouwbare partners in de gasbusiness waarmaken. Ik heb er vertrouwen in dat de overeenkomst spoedig zal worden bevestigd en soepel zal worden geïmplementeerd, in het voordeel van alle betrokken partijen.”

Volgens het geparafeerde protocol verbindt Oekraïne zich ertoe de doorvoer van aardgas via zijn grondgebied naar de EU veilig te stellen, onder meer door nog steeds in oktober 2 2015 bcm aardgas in ondergrondse opslag te injecteren.

De Russische regering verbindt zich ertoe de gasprijs voor Oekraïne te verlagen door middel van een verlaging van de uitvoerrechten tot een concurrerend niveau dat vergelijkbaar is met dat van de buurlanden van de EU, zowel in de 4th kwartaal 2015 en in het 1st kwart 2016.

De Europese Commissie zet haar inspanningen voort om via Europese en internationale financiële instellingen de nodige financiering te organiseren voor de gasaankopen door Oekraïne tijdens de winterperiode, waarvan tegen het einde van dit jaar ten minste 500 miljoen US $ beschikbaar zou moeten zijn.

VERKLARING/15/5724 – NL

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending