Verbind je met ons

Voorpagina

Acht lidstaten van VN-Mensenrechtenraad 'zetten gelovigen en atheïsten in de gevangenis'

DELEN:

gepubliceerd

on

2831030-3x2-940x627Human Rights Without Frontiers (HRWF) heeft zojuist zijn Jaarlijkse wereldlijst van gevangenen op het gebied van vrijheid van godsdienst of levensovertuiging - drie nieuw gekozen lidstaten van de VN-Mensenrechtenraad en vijf andere leden staan ​​op de lijst van 24 landen: respectievelijk China, Marokko en Saoedi-Arabië en India, Indonesië, Kazachstan, Libië en Zuid-Korea.

In zijn rapport somt HRWF honderden gevangenen op die in 2013 achter de tralies zaten vanwege wetten die hun fundamentele rechten op vrijheid van religie of overtuiging (VBO) verbieden of beperken: (1) vrijheid om van religie of overtuiging te veranderen, (2) vrijheid om iemands religie of overtuiging te delen, (3) vrijheid van vereniging, (4) vrijheid van aanbidding en vergadering, of (5) gewetensbezwaren tegen militaire dienst.

Vierentwintig landen werden geïdentificeerd als berovende gelovigen van hun vrijheid: Armenië, Azerbeidzjan, China, Eritrea, India, Indonesië, Iran, Kazachstan, Kirgizië, Laos, Libië, Marokko, Nagorno-Karabach, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, Saoedi-Arabië, Singapore, Zuid-Korea, Soedan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oezbekistan en Vietnam.

De vrijheid van religie van overtuiging, bevestigd in artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, stelt dat "eenieder recht heeft op vrijheid van gedachte, geweten en religie. Dit recht omvat ook de vrijheid om een ​​religie of welke levensovertuiging dan ook naar keuze te hebben." Dit omvat het recht om helemaal niet in een religie te geloven.

In het bijzonder zijn drie landen onlangs toegelaten tot de VN-Mensenrechtenraad, ondanks hun slechte staat van dienst op het gebied van godsdienstvrijheid en wetgeving die de vrijheid van aanbidding en openbare belijdenis van religie aan banden legt.

In China, een politiek communistische staat, bijvoorbeeld, zijn alle religieuze groeperingen verplicht zich te registreren bij een door de staat gecontroleerde religieuze organisatie om hun activiteiten legaal te mogen uitoefenen en mogen ze niet afwijken van de door de staat goedgekeurde doctrines. VGV-gevangenen in China behoren tot groepen die niet door de staat worden erkend (protestantse huiskerken), verboden zijn als 'kwaadaardige sektes' (Falun Gong), trouw belijden aan een geestelijk leider die buiten China woont (rooms-katholieken die trouw zijn aan de paus en Tibetaanse boeddhisten die trouw zijn aan de Dalai Lama) of verdacht worden van separatisme (Oeigoerse moslims en Tibetaanse boeddhisten). Het HRWF-rapport documenteert verschillende massa-arrestaties en een breed scala aan individuele gevallen van gelovigen van alle religies die gevangenisstraffen uitzitten.

In Marokko, een moslimland, werd een bekeerling veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf en een boete omdat hij probeerde zijn nieuwe christelijke geloof met anderen te delen.

advertentie

In Saoedi-Arabië, een overwegend islamitisch land, werden 52 Ethiopische christenen gearresteerd wegens deelname aan een religieuze dienst in een privéwoning en vervolgens werd een aantal van hen gedeporteerd.

Vijf andere eerder gekozen staten die momenteel lid zijn van de VN-Mensenrechtenraad hebben ook gelovigen en atheïsten achter de tralies gezet.

In India, een democratisch land, werd een aantal protestanten gearresteerd en korte tijd vastgehouden wegens bekering tot het christendom of het organiseren van gebedsbijeenkomsten in privéwoningen.

In Indonesië werd een atheïst veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf voor het plaatsen van de uitspraak 'God bestaat niet' op Facebook, het maken van cartoons van de profeet Mohammed en het starten van een atheïstenpagina. Een predikant zat drie maanden in de gevangenis voor het houden van religieuze diensten zonder geldige vergunning.

In Kazachstan werd een predikant twee maanden vastgehouden in een psychiatrische kliniek na een eerste arrestatie wegens vermeende schade aan de gezondheid van een kerklid door het gebruik van hallucinogene communiedrankjes. Een atheïst werd gearresteerd wegens het aanzetten tot religieuze haat in zijn geschriften over religie en werd in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst voordat hij achter de tralies werd gestuurd en op borgtocht vrijgelaten.

In Libië, een overwegend islamitisch land, werden een aantal inheemse christenen uit Egypte (kopten) gevangengezet omdat ze probeerden anderen te bekeren. Een van hen stierf in de gevangenis.

 In Zuid-Korea, een democratisch land, zaten tegen het einde van het jaar 599 jonge Jehovah's Getuigen elk 18 maanden gevangenisstraf uit wegens gewetensbezwaren tegen militaire dienst. Sinds de oorlog in Korea zijn 17,549 Getuigen veroordeeld tot in totaal 34,100 jaar gevangenisstraf wegens weigering militaire dienst te vervullen.

Volgens het mandaat van de Mensenrechtenraad: "Leden die in de Raad worden gekozen, houden zich aan de hoogste normen bij de bevordering en bescherming van de mensenrechten."

"Vrijheid van religie of levensovertuiging is een mensenrecht dat wordt gegarandeerd door artikel 18 van de Universele Verklaring, maar in 2013 arresteerden, arresteerden en veroordeelden acht lidstaten van de VN-Mensenrechtenraad gelovigen en atheïsten tot verschillende gevangenisstraffen die de religie of levensovertuiging van hun keuze beoefenden", zegt Willy Fautré, directeur van de in Brussel gevestigde organisatie Human Rights Without Frontiers. "Onze beste wens voor het nieuwe jaar is dat deze en de andere lidstaten van de Mensenrechtenraad het goede voorbeeld mogen geven aan de andere naties van de wereld door dergelijke gewetensgevangenen vrij te laten en geen enkele andere gelovige of atheïst van hun vrijheid te beroven in 2014."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending