Verbind je met ons

Cinema

Top Tien Cinema Christmas Crackers

DELEN:

gepubliceerd

on

Geschreven door: James Drew

cracker_2761325bWe presenteren een selectie van tien films zonder welke Yuletide simpelweg niet zou kunnen bestaan. Een heel gelukkig kerstfeest aan al onze lezers!

Ze hebben niet allemaal een feestelijke setting, maar excuses zijn er niet – qua sfeer, herinneringen en magie zijn dit de films die deze recensent altijd opzoekt in de feestprogramma's. Ik hoop dat je daar geen problemen mee hebt? Laat het me weten, wil je niet...

It's A Wonderful Life (1946)
Laten we beginnen met wat misschien wel de beste kerstfilm ooit is, zullen we? Frank Capra's visie van hoe groot een gat een van ons, een ieder van ons zou achterlaten als we nooit geboren waren, is in feite een duistere afdaling (met een geweldige wending van Lionel Barrymore als de kwaadaardige meneer Potter) voordat we mogen worden losgelaten in de feel-good luminescentie van dat einde. Het is heel simpel – als het verhaal van de medelevende Bedford Falls Everyman George Bailey (de geweldige James Stewart) en de last-minute tussenkomst van Angel Clarence (Henry Travers), die nog steeds zonder vleugels is, je niet aan het huilen maakt, niet ervoor zorgen dat je van het leven houdt, controleer of je hart nog steeds klopt, oké?

Vrek (1951)
Een van de eerdere versies, maar nog steeds de beste - niemand heeft Alistair Sim overtroffen als de bittere oude vrek die wedergeboren filantroop werd, in Brian Desmond Hurst's prachtige, warme en getrouwe bewerking van de Dickens-klassieker. Beste stuk? Scrooge verloor het complot met geluk tegen het einde van de film en de reactie van zijn dienstmeisje mevrouw Dilber (Kathleen Harrison).

The Great Escape (1963)
Ga door, kijk het nog een keer, nog een keer - je weet dat je het wilt. Misschien maakt 'Cooler King' Hilts (Steve McQueen) deze keer die laatste motorsprong? Of maakt 'Intelligence' Macdonald (Gordon Jackson) misschien niet de fout waarvoor hij zijn onderofficier waarschuwde, namelijk in het Engels reageren op een Duitser? Of slaagt 'The Forger' Blythe (Donald Pleasence) er ondanks zijn slechte gezichtsvermogen toch in om weg te komen? Zoveel momenten, en daarom zijn er zo weinig oorlogsfilms die vergelijkbaar zijn met het meesterwerk van John Sturges. 'Deze film is voor de vijftig.'

On Her Majesty's Secret Service (1969)
Ondanks de afwezigheid van Sean Connery bewees 'The Big Fry Guy' (George Lazenby) dat de naam nog steeds Bond was, James Bond. Toegegeven, Lazenby was alleen maar een solide, betrouwbare, ietwat oncharismatische 007 in zijn eerste (en enige) poging, maar de bijna volledige trouw van regisseur Peter Hunt en scenarioschrijver Richard Maibaum aan de originele roman van Ian Fleming, gecombineerd met een 'Bond-girl'-optreden van Diana Rigg dat is de beste ooit van de franchise en een geloofwaardige, fysieke schurk in de vorm van Telly Savalas als Blofeld, maakt OHMSS een van de allerbeste van de serie, zeker de meest tragische, en de favoriet van deze recensent. Bovendien vindt een groot deel van de actie plaats met Kerstmis. 'Dit is die andere kerel nooit overkomen!' Te waar, te waar...

advertentie

De egoïstische reus (1971)
Herinnert iemand anders zich dit nog? De animatie van Peter Sander is misschien wel de meest charmante visualisatie van Oscar Wilde ooit gemaakt, met zijn personificaties van Sneeuw, Hagel, Sneeuw en Vorst, die bij de Reus komen logeren als hij de kinderen uit zijn tuin verbiedt.

'Nee, maar dit zijn de wonden van de liefde.'
'Wie zijt gij?'

Tranen van geluk gegarandeerd.

Een waarschuwing aan de Curious (1972) en De seingever (1976)
Twee jaarlijkse herinneringen (die normaal gesproken nog steeds ergens op een van de digitale kanalen van de British Broadcasting Corporation te vinden zijn) dat (i) de BBC een verdomd goede publieke omroep was (ii) getrouwe literatuurbewerkingen nooit uit de mode hadden mogen raken, en (iii) spookverhalen zijn niet veel enger dan Lawrence Gordon Clarks kijk op respectievelijk het angstaanjagende verhaal van MR James en de door Andrew Davies aangepaste versie van Charles Dickens' chiller. De eerste ziet Peter Vaughan graven naar schatten waar hij echt, werkelijk zou niet moeten, de tweede Denholm Elliot, als de eenzame seingever van de titel, vervloekt door een naamloze gruwel die ik hier niet kan beschrijven - verfijnde koeling. En zeg dat nooit EU Reporter en Fotoneus zorg niet voor je - Een waarschuwing aan de Curious kan hier worden bekeken, en je kunt er van bibberen De seingever hier.

Murder by Decree (1979)
Regisseur Bob Clark (helaas omgekomen bij een auto-ongeluk in 2007) neemt de zeldzame eer van twee knikjes, met deze en (zie hieronder) A Christmas Story (1983). Vergeet, als je kunt, Robert Downey Jr. en Guy Ritchie zijn gewoon verschrikkelijk Sherlock Holmes (2009), en geniet van Christopher Plummer als misschien wel de meest medelevende filmvertolking van de grote detective, met een uitstekende, niet-onhandige uitvoering van James Mason als Watson. Door Holmes-mythos slim te combineren met een zorgvuldig onderzochte achtergrond met betrekking tot de 'Jack the Ripper'-moorden in 1888, was dit de eerste film die presenteerde wat nu een favoriete 'Whitechapel Murders'-samenzweringstheorie is geworden, namelijk dat het een vrijmetselaarscomplot was met koninklijke connecties. Of je het verhaal nu koopt of niet, dit is nog steeds een heerlijk sfeervolle trip naar het duistere hart van Victoriana. Een elementaire keuze.

A Christmas Story (1983)
Er moest ergens een komedie op de lijst staan ​​- zoals de slogan het uitdrukte: 'A Tribute to the Original, Traditional, One-Hundred-Procent, Red-Blooded, Two-Fisted, All-American Christmas…', maar die van Clark A Christmas Story is zoveel meer, met zijn wonderbaarlijk geestige en liefdevolle verslag van de inspanningen van de jonge Ralphie Parker (Peter Billingsley) om zijn ouders, leraren en zelfs de kerstman ervan te overtuigen dat een Red Ryder BB-luchtbuks echt het perfecte cadeau zou zijn. 'Je schiet je ogen uit!' Een edelsteen.

Die Hard (1988)
En om te eindigen, de 'kerstmachine' - het feit dat, zelfs zo'n 25 jaar later, actiefilms nog steeds proberen (en meestal niet slagen) om de opwinding, stijl en aantrekkingskracht van Bruce Willis als John McClane te dupliceren, en zijn pogingen om gatecrash the terrorists' party, laat nog steeds zien hoe en waarom regisseur John McTiernan voorgoed van actiecinema veranderde. Gooi een heerlijk erudiete, kwaadaardige (en Brit die een Duitser speelt) Alan Rickman in de mix, en je hebt een feestelijk vuurwerk dat gewoon de lucht in vliegt.

Ga voor kwaliteitsfilmrecensies naar Picturenose. com

newlogo

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending